3 BOYUTLU YAZICIYLA EV YAPTILAR

Gizem ŞENYURT 09 Tem 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Fransa'nın Nantes kentinde dünyanın ilk üç boyutlu (3D) yazıcısıyla yapılan evine bir aile yerleşti.

4 odalı ev, daha uygun fiyatlı ve hızlı üretilecek konut projeleri için bir prototip olacak. Nemden korunmak için eğimli duvarlarla inşa edilen evde engellilerin hayatını kolaylaştırmak için dijital kontrol sistemleri de bulunuyor. Evin yazıcıdan üretilmesi sadece 54 saat sürdü. Müteahhitlerin çatı, pencereler, kapılar gibi eklemeleri yapması ise dört ayda tamamlandı. Tüm yapının üretimi 176 bin avroya mal olurken bu fiyat, geleneksel yöntemlerle yapılan bir inşaattan yüzde 20 daha ucuza üretildi.  Ekip, şimdi bir dahaki evin yazıcıdan çıkma süresini 54 saatten 33 saate düşüreceklerini açıkladı.

95 metrekarelik ev, 4 yatak odasına sahip ve 5 kişilik bir ailenin ihtiyaçlarına göre tasarlandı. Nantes Belediyesi ve Nantes Üniversitesi işbirliğiyle üretilen evin inşaat sektöründe dönüşüm yaratması bekleniyor. Üç çocuklarıyla birlikte eve yerleşen Nordine ve Nouria Ramdani çifti, dünyanın 3D yazıcıyla inşa edilen evinde yaşayan ilk ailesi olma unvanını kazandı. Ramdani çifti bu eve taşınmadan önce 1960’lardan kalma bir toplu konutta yaşıyordu. Yeni evleri ise bahçeli ve müstakil.

Peki 3D yazıcıyla ev nasıl inşa edildi?

Ev öncelikle mimar ve bilim insanlarından oluşan bir ekip tarafından stüdyoda tasarlandı. Ardından tasarım 3D yazıcıya aktarıldı. Tasarımın yüklendiği yazıcı daha sonra evin inşa edileceği alana yerleştirildi ve zeminden başlayarak 3D baskıya başladı. Evin duvarları yazıcı tarafından çift kat basıldı ve arası çimento ile dolduruldu. Pencereler ve kapıların da takılmasıyla evin kaba inşaatı tamamlanmış oldu.

Evin üretim maliyetleri de 3D teknolojisinin gelişmesiyle birlikte daha da ucuzlayacak. İnşaat maliyetlerinin ilk etapta yüzde 25, önümüzdeki 10-15 yıl içinde ise yüzde 40 oranında düşmesi öngörülüyor. Üstelik bu yöntem sayesinde tasarım özgürlüğü de elde eden mimarlar geleneksel yöntemlerle inşası zor olan şekillerde bina tasarlayabiliyor. Örneğin Nantes’daki ev, bulunduğu arazideki 100 yıllık ağaçlara zarar vermemek için köşeli değil kıvrımlı duvarlarla tasarlandı. Bu yöntemle atık da oluşmadığı için son derece çevre dostu.

Avustralya’da yollar eriyor

Türkiye’de sıcak havaların etkisinde olduğumuz bu yaz günlerinde uzmanlar güneşten korunmamız konusunda uyarılarını yineliyor. Avustralya’da ise durum çok daha vahim. Queensland eyaletinde eriyen yollar araçların tekerleklerine yapışarak araçların yolda kalmasına sebep oldu. Yaklaşık 50 motorcu ise mağduriyetlerinden dolayı tazminat alacak.

Queensland Valisi Joe Paronella, tarihlerinde ilk defa böyle bir durumla karşılaştıklarını söyledi. Eriyen asfalttaki katranlar tekerlere yapışarak eritti ve araçlar yola devam edemez hale geldi. Küresel ısınmanın etkisiyle normalden de daha sıcak olan havanın, yeni döşenen asfaltı erittiği söyleniyor. Sıcak hava sadece seyir halindeki araçların tekerleklerini katrana bulamakla kalmadı aynı zamanda camları çatlattı ve tamponları genleştirerek kırılmalarına sebep oldu. Asfaltın erimesinin ardından Cairns şehrindeki Atherton Tablelands otoyolu geçici süreyle trafiğe kapatıldı.

Örümcek Adam’ın yaratıcısı Ditko hayatını kaybetti

Kült çizgi roman karakteri Örümcek Adam’ın yaratıcılarından Steve Ditko, 90 yaşında New York’ta hayatını kaybetti. 1960’larda Marvel Comics’te çalışmaya başlayan Steve Ditko, Manhattan’da yaşadığı evinde sağlık görevlileri tarafından bulundu. Ditko, Marvel’ın bugünkü CEO’su Stan Lee ile birlikte Örümcek Adam ve Doktor Strange karakterlerinin yaratılmasında birlikte çalıştı. Ergen bir süper kahraman yaratma fikri Lee’nin olsa da Örümcek Adam’ın kırmızı-mavi kostümü ve bileklerinden ağ fırlatması fikirleri Ditko’nundu. Ditko daha sonra Lee ile yaşadığı fikir ayrılıkları sebebiyle 1966’da Marvel’dan ayrılarak DC Comics için Creeper karakterini yaratmıştı. Hayatı boyunca kamera önünde olmaktan kaçan Ditko, 2007’de BBC’nin kendi hakkında yaptığı belgeselde ekran karşısına geçmişti. Ditko, aynı zamanda gelmiş geçmiş en büyük çizgi roman yazarları olarak gösteriliyordu.