5G TAM OLARAK NEDİR?

Ersin AKMAN 17 May 2018

Ersin AKMAN
Tüm Yazıları
İnsanlar numerik olarak artan her şeyin, bir öncekinden "daha" olduğunu düşünüyorlar. Buradaki "daha" bazen hızlı, bazen iyi, bazen de başka bir sıfat olabiliyor.

Teorik olarak doğru gibi görünse de pratikte her zaman bizi doğruya götüren bir önerme değil bu. Mesela 2000’li yılların başında dijital fotoğraf makinelerinde, son birkaç yıl içinde de cep telefonlarının kameralarında yaşadığımız mega piksel artışı bu konuya çok güzel bir örnek. Tek başına mega pikselin artması daha iyi fotoğraflar çekilmesi için yeterli olmadı. Bugünlerde yine cep telefonu üreticilerinin sarıldığı cihazlara birden fazla kamera yerleştirme akımı da son kullanıcıların daha iyi kareler çekmesini garantileyemiyor.

Telefon operatörlerinin 2G’den 3G’ye, 3G’den 4G’ye geçişi ise tam olarak böyle bir şey değil; çünkü gerçek anlamda bir ilerlemeyi ifade ediyor.

Cep telefonlarımızla sadece konuşabildiğimiz ve metin tabanlı mesajlaşmalar yapabildiğimiz zamanlar çoktan geride kaldı. Ülkemizdeki her üç operatörün de şu an sunduğu 4.5G hizmeti, yurtdışındaki birçok operatörden çok daha iyi. Genel anlamda Türkiye haritası üzerinde ulaşılamayan yer neredeyse yok gibi ki bu da dünya ortalamasıyla paralel.

Buna rağmen her geçen gün daha çok duyduğumuz yeni bir teknoloji var; 5G. Biz Türkiye’de bir 4G formu olarak kabul edebileceğimiz 4.5G kullansak da henüz 5G’den çok uzaktayız. Yani dünyanın gerisinin 4G, bizimse 4.5G kullanıyor olmamız 5G’ye daha yakın olduğumuz anlamına gelmiyor. Ancak daha uzak da değiliz. Hatta operatörlerimizin yaptığı hazırlıklara bakarsak (yasal düzenlemeler zamanında yapılırsa) dünyada 5G’ye geçen ilk ülke bile olabiliriz. Çünkü Türk Telekom’un da Turkcell’in de Vodafone’un da harıl harıl 5G teknolojileri üzerinde çalıştığını, fırsat doğduğu anda 5G’ye geçiş konusunda da rekabete hazır olduklarını çok iyi biliyoruz.

Sadece hız değil

Dünyanın en büyük teknoloji şirketleri de 5G konusunda büyük çalışmalar yapıyorlar. Standart bir son kullanıcı için 5G sadece “daha hızlı internet” anlamı taşısa da aslında tüm dünya için, daha doğrusu dünya ekonomisi için 5G’nin anlamı çok daha farklı. Bugüne kadar sadece bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz kendi kendine üretim yapabilen fabrikalar veya sürücüsüz otomobiller gibi birçok şeyin gerçekleşebilmesi için 5G teknolojisi anahtar bir rol üstleniyor. Son zamanlarda adını çokça duyduğumuz IoT (Nesnelerin İnterneti) ve Endüstri 4.0 gibi kavramların da 5G olmadan hayata geçebilmesi mümkün değil.

5G teknolojileri kamu yönetiminin de şu an vermekte olduğu hizmetlerin yönetimini kolaylaştıracak özellikleri hayatımıza sokuyor. Mesela trafik sinyalizasyonu, uçak, otobüs, tren terminallerindeki zamanında kalkış – varışların kontrolü, büyük parklardaki sulama sistemleri ve hafta hidroelektrik santrallerindeki elektrik üremi 5G ile çok daha kolay organize edilebilecek. Daha doğrusu 5G nedeniyle hayatımıza girecek olan “nesnelerin interneti” tabanlı teknolojiler bunu sağlayacaklar. 5G belki de insanlığın yakın tarihinde “sosyal medya”dan sonra yaşanacak en büyük değişikliklerin başlangıç noktası olacak.

Geride bıraktığımız olimpiyatlar sırasında 5G tabanlı teknolojilerin kullanılması da, birkaç gün önce Verizon’un bu yılsonunda Sacramento’dan sonra Los Angeles’ta 5G servislerine başlayacağını açıklaması da bu nedenle çok önemli. Çünkü henüz ticari bir hizmete dönüşmemiş olan bu yeni teknolojiyi öncelikli olarak kullanabilmek 5G üzerinden hizmet vermesi planlanan servislerin de sağlığını ve uygulama yöntemlerini test etme imkânı veriyor.