ABARTILI ALGI OPERASYONUNUN SON OYUNCUSU: EDİS

Micheal KUYUCU 28 Tem 2018

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
İlk piyasaya çıktığında onun "Hadi Gel" adlı şarkısını çok sevmiştim.

Bu çocuk ilerler demiştim. Şarkı iyi gitmişti ama kendisi o kadar iyi gitmemişti. Edis’i Soner Sarıkabadayı müzik dünyası ile tanıştırdı. İlk yayınlanan teklisini kendi yapım şirketi PDND Müzik’ten yayınlamıştı. Soner Sarıkabadayı’nın Edis üstünde epey emeği oldu.  Edis, Soner Sarıkabadayı’dan aldığı destekle beraber adını medyada duyurmaya başladı. Adının duyulması ile beraber hemen bir hallere girip Soner Sarıkabadayı’yı bırakıp Aydın Doğan Medyasının sahipliğinde faaliyet gösteren DMC ile anlaşma yaptı. Bunun üzerine Soner Sarıkabadayı buna içerlenerek, Edis’in sözleşmesi devam ettiği halde bir başka müzik firmasına gitmesi ile ilgili “Vefasızlık” yorumunu yaptı ve Edis’e noter kanalıyla ihtarname yolladı ve 30 bin liralık bir dava açtı.

Soner Sarıkabadayı ile sözleşmesi olduğu halde Aydın Doğan medyasının müzik şirketi ile anlaşan Edis, Instagram hesabından nispet yaparcasına bu paylaşımı yaptı:

“Hayat An’lardan ibaret. An her şeyin üstünde. Geçmiş gelecek illüzyonunda ilerlemek an kadar sahici yollar açmaz insana. Hele ki kariyerin için bir yol çizmek meşaakatli bir durum ve nasıl adımlar attığını, atacağını hesap etmek çok zor, gençsen; ama önemli olan yürüdüğün yolda içinin rahat edebilmesi.. Kendininki dahil kimsenin hakkını yemeden ilerleyebilmek müthiş bir beceridir, yapabilene. O yüzden o An’ları iyi niyetle yaşamak yaşattırmak lazım. En büyük dileğim kendim gibi insanların bu yolda o adımları en az benim kadar macera ve heyecan içinde atabilmesi. Hayatın sunduklarına benim inandığım kadar inanabilmesi. Yeni albümüm artık Sevgili Samsun Demir’e ve DMC ailesine emanet. Hepimiz için hayırlı olsun. Bu güzel enerji hayatımdaki her insana uğur getirsin tek temennim. Ve bu yolda emeği olan tüm dostlarıma, çalışma arkadaşlarıma da burdan bir kez daha teşekkür ederim. Sevgiler…”

Bunun Türkçesi “Adam Satmak”

Edis sosyal medya hesabından yazdığı iletisinde de “Hayatı anlardan ibaret olarak yorumlamış” ve “anın her şeyin üstünde olduğunu” söyledi. Bu felsefi bir konu, kimisine göre öyledir kimisine göre ise değildir. Hayata kısa vadelik mutluluklarla bakanlar için hayat bir andan ibaret olabiliyor ama uzun vadede bakanlar için hayat o kadar da bir an değildir. Hayat uzun vadede planlardan anlardan biridir. Neyse şimdi işi uzatmayalım.

Edis’in bu davranışı müzik dünyasında epey konuşuldu, bana göre bunun Türkçesi “adam satmaktı. Ama Edis öyle düşünmedi ve yeni müzik şirketi ile çalışmalarına hiçbir şeyi umursamadan aynı hızla devam etti. Bu olaydan sonra Edis ile ilgili ardı ardına algı operasyonları yapıldı ve Edis’i bir Tarkan gibi pazarlamaya çalıştılar. Albümü yayınlandıktan sonra sağlam bir outdoor reklamı yapıldı. Bol bol billboardlarda Edis’in reklamlarını gördük. Edis’i radyolara yollamadılar, medyaya fazla röportaj vermesini engellediler ve bir Tarkan operasyonu yaptılar. Hani cool olunca değerli oluyorsun ya o hesap. 

Yeni müzik şirketi, Demirören Grubuna satılan eski Aydın Doğan medyasını da arkasına alarak Edis için muazzam bir algı operasyonu yapmaya başladı. Eski Aydın Doğan Medyasının ana akım gazetesi bir pazar günü Edis ile bir röportaj yayınladı ve Edis’i “Y Kuşağının Mega Starı” olarak ilan etti. Bunu destekleyen birkaç Doğan Grubu eleştirmeninin de görüşlerine yer verdi. Okuyunca bana çok garip geldi. Affedersiniz ama kendi kendime “Oha” dedim. Hatta bir sosyal medya paylaşımı yaparak “Bilimsel hiç bir gerçeği olmayan tamamen algı operasyonu ile yapılan bir haber, #Edis eğer Y Kuşağının megastarıysa, #Tarkan kainatın, ben de uzayın ultra starıyım  ” yorumunu yazdım. Bunun üzerine müzik dinleyicisi benim bu karşı çıkmama sosyal medyadan destek vererek değişik yorumlar yazdı. Gelen yorumlardan bazıları şöyleydi:

“On numara pr operasyonu, kitlesi belli”

“Yazık be başka ne denir ne edisi sokağa çıksa eminim 10 kisiden belki 2'si tanır bir kuşak uydurmuş mega star yapmış... magazinde bir kıza para veriyorlar sahneye atlayıp sarılıyor adam star oluyor. İşte müzik dünyasını abuk sabuk insanların getirdiği yer.”

“Yahu arkadaş sokak ta 100 kişiye sorsan en fazla 30 kişi bu çocuğu tanır. Star olmak o kadar kolay mı. Mantar gibi üretip sonra da yok oluyorlar 10-15 sene bi geçsin sonra halen yerinde olacak mı o zaman star yakıştırması yapsınlar.”

“Yahu önce bi star olsun ne megası şimdiden
Bu çocuğun daha bir şey olduğu yok”

“İşler böyle yürüyor artık. Müzikten anlamayan blr güruh ne dersen inanıyor. Ya hatır ya da 40 satır haberi. Konser satışları iyi gitmiyor galiba (Bu arada çok efendi ve yetenekli bir şarkıcı ve bunlara ihtiyaç duymadan sabırla yolunda gitse çok daha iyi olur kendisi için)”

“Sanat camiasında en çok hava basılan kişi. Bu kadar pohpohlamaya ne gerek var.”

“Balonu şişirmeye başladılar yakında bi iğne pufff diye söner..”
Bunlar gelen yüzlerce tepki mesajının bir bölümüydü, bu mesajları okuduktan sonra bende kendi kendime verdiğim tepkide haklı olduğumu anladım. Bu tarz PR operasyonlarını artık toplum yemiyor. Kesinlikle inanmıyor ve aksine bu tarz operasyonlar geri tepiyor.

Geçtiğimiz hafta Harbiye Cemil Topuzlu Açık Hava sahnesinde yapılacak konserlere bir göz attığımda şaşkınlıkla Edis’in adını gördüm. Harbiye’deki Açık Hava sahnesinde konser vermek zor iştir. Ya çok sağlam bir izleyici kitlen olacak, ya çok sağlam sponsorun ya da sağlam bir torpilin. Ben şahsen Edis’in öyle bir açık hava konseri verebilecek noktaya geldiğine inanmıyorum. Bu kadar geçmişi yok, bu kadar repertuvarı yok ve en önemlisi bu kadar ciddi bir bilet satın alacak kitlesi yok. O gün açık havayı doldurur mu? Doldurur tabii ki promosyon, davetli vs akla gelebilecek pek çok salon doldurma yöntemi var dünyada.

Buram Buram Reklam Kokan Düet

Tam bunu düşünürken bir arkadaşım “Edis’in Emina ile yaptığı düeti gördün mü dedi?” Emina, Mustafa Sandal’ın eski eşi. Yeni adıyla Emina Jahoviç. Medyada ki haberlere göre Mustafa Sandal’dan boşanan Emina, Türkiye’deki müzik kariyerine daha fazla önem vermek istemiş ve ülkesi Sırbistan’ın en popüler bestecilerinden biri olan Darko Dimitrov’dan bir beste almış, bu şarkıyı alır almaz da Edis’e düet yapmak için teklif götürmüş. Kimse kusura bakmasın bu da bana inandırıcı gelmedi. Bu kadar star varken Emina, neden Edis’i seçsin? Hatta Emina, Edis’i ne kadar tanır ki? Belli ki bu da Edis’i parlatmak için yapılan bir hareketti. Mustafa Sandal’dan boşanan Emina’nın magazinel kimliği ve popülaritesinden faydalanmak adına böyle bir eyleme girişmek normal bir şey.

 “Nefesim” adlı şarkıyı beraber seslendirecekler, ne diyeyim hayırlı olsun. Ama ben artık bu algı operasyonlarından çok sıkıldım.

Okura Not: Siz, siz olun medyada okuduğunuz her habere şüphe ile bakın. Çünkü modern reklam tekniklerinden biri olan “Algı Operasyonu” mevzusu çok artmaya başladı.

Yıldırım Demirören’e Not: Farkındaysanız ben hala Aydın Doğan Medyası diyorum, çünkü satın aldığınız medya grubu hala Aydın Doğan Medyası gibi davranıyor. Bu medya grubunda yapılması gereken çok ciddi stratejik hamleler var, siz bunları yapıp Demirören Medya Grubunun sosyal kimliğini ve yayın politikasını netleştirinceye kadar bende pek çok kişi gibi medya grubunuza Aydın Doğan Medyası demeye devam edeceğim.

Mini Röportaj: Nilgül

“Son şarkımın vokal koçu Sezen Aksu oldu”

Yaklaşık altı yıldır bir şarkı üretmeyen yakın geçmişin en başarılı kadın vokallerinden biri. Nilgül müziğe “Radyoda bi şarkı” adlı şarkısı ile geri döndü. Nilgül, “Artık üretmeye devam edeceğim. Eylül ayına tekrar yeni bir single hazırlıyorum.” diyor.

Dijital single yapmak nasıl bir duygu?

Dijital single yapma işini ben daha çok sevdim, çünkü bu şekilde daha şeffaf ve daha bireysel bir durum oluyor. Başarının değerlendirilmesinde kimsenin kimseden bir şey gizleme olasılığı yok tabii sahte tıklar dışında. Eskiden ne kadar albüm satıldığını kimse bilmiyordu mesela, fakat şu an her şey açık. Gerçi kandırmak dolandırmak isteyen her yolunu bulur aslında ama bu dijital sistem benim daha çok hoşuma gitti.

Yeni şarkın “Radyoda Bi’ Şarkı”nın hikayesi nedir?

Şarkıda aldatılmış, terk edilmiş bir hikâye var; “Bırak âşık olmayı, radyoda bir şarkıyı bile tutamadın” diyor. Müzik yapmadığım dönemlerde, evde oturmaktan sıkıldım ve şarkı söylemeyi özledim. Bunun üzerine arkadaşım Zeki Güner’e telefon açtım “Ben tekrar şarkı söylemek istiyorum, elinde şarkı var mı?” dedim. “Hemen atla gel” dedi. İki şarkı dinletti. “Radyoda Bi’ Şarkı”yı çok beğendim ve “Hemen bunu alıyorum” dedim. Çok çabuk oldu, bu yıl içerisinde gelişti tüm bunlar. Böylelikle sözü ve müziği Zeki Güner’e, aranjesi ise Hakan Yeşilkaya’ya ait olan “Radyoda Bi’ Şarkı”yı yayınlamış olduk. 

Tarihte ilk kez bir İlhan İrem şarkısı cover’layan yorumcusu

Aslında ilk başta “Anlasana” ile “Konuşamıyorum” arasında kalmıştım. “Konuşamıyorum” en çok sevdiğim şarkılarından biriydi, diğerleri bana gitmezdi. Ben de “Konuşamıyorum”u seçtim. Belki de birilerinin derdini dile getirmeyi sevdiğim için bunu seçtim. Şarkıyı yorumladıktan sonra İlhan İrem’e götürdüm çok beğendi ve böylece albümümde seslendirdim.

Neden hiç Sezen Aksu şarkısı seslendirmedin?

Denk gelmedi, ama ilk defa bunu sana söyleyeceğim. “Radyoda Bi’ Şarkı”da vokal koçum Sezen Aksu’ydu. Şarkıyı onun stüdyosunda okuduk ve bana koçluk yaptı, “şöyle yapalım böyle yapalım” diye beni hep yönlendirdi. Heyecandan sesim içime kaçtı. Karşımda Sezen Aksu var nasıl söyleyeyim oldum bir an. Bütün gece yanımızdaydı. “Şarkının bir yerindeki sözü ve duygusu olmamış, “acaba şöyle mi olsa” dedi ve Zeki’yle değiştirdiler. Türkiye’nin en büyük müzisyeni sonuçta “Tabi seve seve” dedik. 5 saat yanımda kaldı.

Çok özel bir geceydi. O gece benim kalbimde hep özel bir gece olarak kalacak.  Şu an konusu açıldığı için söyledim, normalde anlatmazdım.

Sence ünlülerin evlilikleri neden bitiyor?

Evli olan herkes artık bir bekar gibi davranamaz, bir hesap verme durumun oluyor. Zorlayıcı yanları var. Bir sürü insanın gittiği yere senin gidemediğin olabiliyor. Turne yapacaksan dönmek zorundasın. Doğru insanı bulduysan evlilik keyifli bir şey ama olmuyorsa oldurmaya çalışmak da mantıklı değil. Üzülüyorum ben ünlülerin boşanmalarına. Belli bir yere gelmiş kişilerin şöhretlerini etkileyeceği için evliliklerini sonlandırdıklarını zannetmiyorum, ama yeni şöhret olan kişilerin belki bu yüzden bitirme ihtimalleri olabilir. Mesela Kenan Doğulu, Tarkan, Mustafa Sandal gibi isimler müzik hırsı yüzünden boşanmazlar çünkü onlar oturttular artık şöhretlerini.

Hafta Sonu Müzik İsteyenlere: GEZGİN FEST 2

Türkiye’nin en kapsamlı gençlik festivali GezginFest2 bu hafta sonu müzikseverlere özel saatler geçirmeyi vaat diyor. Dün başlayan ve pazar akşamına kadar Kilyos’ta devam edecek olan festivalde 78 sanatçı ve grup, Big Beach Kilyos Gümüşdere sahilinde, her türlü konforun sunulacağı 10 bin kişilik bir alanda sahne alacak.

“citizens of the world” sloganıyla dünyanın her tarafından festival severleri birleştirmeyi amaçlayan,  insanı ve doğayı seven, hayvan dostlarına şefkat gösteren, ‘‘love wins’’ hoş̧ görüsüne sarılan, “mutluluk paylaştıkça güzeldir” felsefesini benimseyen festivalde bu yıl 1 ana sahne ve 1 alternatif sahnede Teoman, Haluk Levent, Feridun Düzağaç, Cem Adrian, Kurtalan Ekspres, Shantel gibi müzik efsaneler sahne alacak. Müzik dolu bir hafta sonu geçirmek isteyenlere duyurulur.