ABD VE RUSYA, SURİYE'DE SAVAŞMAZ

Alican DEĞER 12 Nis 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Bakmayın öyle birbirlerine efelendiklerine. Suriye için birbirleriyle savaşmazlar.

Bırakın Suriye’yi Doğu Almanya için bile savaşmadılar. Bunlar tartışır, arada olan başkalarına olur.

Sorulması gereken soru şu: Suriye’de ölenler Amerikalı mı?

Değil.

Ölenler Rus mu?

Değil.

Ölenler Suriyeli. Pekiyi Suriyelilerin ölmesi bunların umurunda mı?

Tabii ki değil.

Bütün bunları alt alta yazın. Sonrasında neden savaşmayacaklarını görürsünüz. Bu durum mahallede kavga eden çocukların abilerinin kavgaya karışması gibi değil. Eğer abiler bu kavgaya karışırsa mahalle yanar. Hepsi biliyor.

Rusların tavrı belli. Amerika da vitrine oynama derdinde. Öyle olmasa öyle davulla zurnayla “Vurduk-vuracağız” duyurusu yapmaz. Bu kadar lafın üstüne vuracak ne kaldı ki? Suriye muhtemelen bütün vurulma ihtimali olan üslerini boşaltmıştır. Şimdi yapılacak bir müdahale sadece göstermelik olur.

Ancak meselenin sadece Suriye olmadığı, batı bloğunun tüm cephelerden Rusya’yı rahatsız etmeye çalıştığı da bir gerçek. Sovyet dönemine kıyasla Rus ekonomisi dış müdahaleye çok daha açık. Eskiden Sovyetler’e karşı ekonomik tavır alınsa bile pek bir etkisi olmazdı. Çünkü devasa bir ekonomik bölge ve komünist sistem mevcuttu.

Şimdi ise Amerika “Yaptırım” açıkladığında veya biraz gerginlik olduğunda Rus Rublesi tepetaklak olabiliyor. Anlayacağınız ekonomi kolayca etkileniyor.

Batının bütünsel tavrının altında da bu yatıyor zaten. Savaşmasa da sürekli rahatsızlık üreterek, Rusya’da artık kapitalizme iyice alışmış bulunan halkı huzursuz etmek.