ADALILAR ANLATMIŞ...

Sezai ŞENGÖNÜL
Kangür, kitabın içindeki şahsiyetlerle birebir kendisi görüşmüş.

Özer Kangür hazırlamış. İstanbul adalarda halen yaşayan veya geçmişte bir şekilde yaşamış, adalara selam-sabah vermiş, bulunmuş bazı şahsiyetlere ve anılarına dair nostaljik bir kitap bu. Anılar fotoğraflarla da bezenmiş. İsmi; 'Adalılar Anlatıyor'. Gördüğüm kadarıyla epeyce emek verilmiş. Yıllarca. Bir nevi derleme de diyebiliriz...

Kangür, kitabın içindeki şahsiyetlerle birebir kendisi görüşmüş. Ayrıca günümüzde hayatta olmayan bazı adalı ya da adaları seven, geçmişte orada bir şekilde bulunmuş olan kimi önemli profillerin yakınları, çocukları, komşuları ile de görüşmüş. Böylece onlar şimdi hayatta olmasalar bile, nostaljik Büyükada/Adalar hatıraları yaşayan bu yakınları, tanıdıkları, dostları sayesinde ilgili kitap içinde yerlerini almış.

Kimi zaman gülümseten, bazen de; “vay be, buralarda kimler yaşamış, neler neler olmuş öyle'” dedirten türden anılar var bu kitap içinde. Bir solukta okunabilecek; insanı yormayan dinlendiren bir kitap. Ve hatta Adalar hakkında insanı dillendiren bir kitap.

Fotoğraflar var, ilk başlarda dediğim gibi. Bunlar görünürde eski anılar kaynaklı olduğu için muhtemelen orijinal halinde de siyah beyazdı. Yani basım kaynaklı değil bu sadelik. İstisnai renkli birkaç fotoğraf da vardır belki. Lakin kitap içindeki anılar fotoğrafların aksine epeyce renkli.

Örnek verecek olursam; kişilerin isimleriyle anılan voleybol takımlarının kurulması, yine kurulu bir takıma rakip olanların yine kendi isimleriyle bir başka takımı kurmaları (Hüsnü Spor ve Zühtü Spor gibi.) Ada halkının bu tür sportif etkinliklere umulanın üzerinde ilgi göstermesi, bu tür sportif etkinliklere dair başkaca tatlı anılar... 

Yine merhum Kazım Karabekir'in, o zamanlar sağ olan, (söyleşinin yapıldığı sıralarda) şimdi ise biri vefat etmiş olan her iki kızıyla birden Adalar’a ve babalarına dair tadımlık bir anı buklesi. Bir vakitler Adalar’da Orman İşletme Şefi olan Yüksel Özcan'ın, mesai kavramının ötesinde bir gayreti göstererek, özveriyle yapmış olduğu kimi projeler, çalışmalar. Komitacı İvan Mihailov'un Büyükada’da bir sene kalması ve onu tanıyan bazı kişilerin ağzından bu komitacı ile ilgili ilginç detaylar. Yine Büyükada'nın kuş sesleriyle ünlü Yüksek Kahvehanesinde edilen şen-şakrak sohbetler. Yerli, yabancı buranın müdavimleri. Oradaki adalar esintili diyaloglar. Manş denizini yüzerek geçen Büyükadalı Doğan Şahin Bey, ki, bu isimle yıllar önce ben de Büyükada'da bulunan yazlığında röportaj yapmış ve bir kitabıma almıştım.  

Say say bitmez... Çok sima ve hatıra var. Son olarak birkaç isim daha sayayım, bu faslı bitirelim. İlber Ortaylı, Çizgi roman kolleksiyoneri; Hüsnü Çoruk. Yönetmen, sinemacı; Halit Refik vb.

Kangür'ün bu kitabı Adalar’ın sosyal, kültürel ve etnik altyapısını tanımak açısından da önemli bir kaynak. 'Adalı insan' ruh halini tanımlamak için de belki!

Malum, salgın dolayısıyla bu günlerde hareket kabiliyetimiz epeyce kısıtlı. Bu sebeple, hiç olmazsa ilgili kitap vasıtasıyla sizleri Adalar’a doğru kısa bir yolculuğa çıkartayım, gezin istedim. Tadımlık tabii ki. 

Tam tadını almak isteyenlere tavsiyeme gelince; şayet yolları bir gün Büyükada'ya/Adalar’a düşerse, orada bulunan bir-iki kitapevine uğrayıp, bu kitabı oradan temin etmeleri, ya da bizzat 'Adalar Kültür Derneği yayınlarına uğrayıp, elden temin etmeleri. Adalar bildiğiniz üzere küçük bir yerleşim, burayı kime sorsanız size tarif ederler. Sonra buradan çıkan çok güzel başkaca kitaplar da var, belki onları da edinirsiniz.

Ramazan Bayramı’nızı tebrik ediyor, hepimiz için sağlıklı ve huzurlu bir bayram olmasını temenni ediyorum.