​AKDENİZ'E ULAŞMAK ARTIK BİR RÜYA

Alican DEĞER 22 Oca 2018

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Hani o ünlü harita var ya. Bir ucu Basra Körfezi'nde, bir ucu Hatay-Mersin üzerinden Akdeniz'de olan. Hah işte tahmin ettiniz hangisi olduğunu. İşte o harita sadece bir yıl içinde yandı bitti kül oldu.

Hani o ünlü harita var ya. Bir ucu Basra Körfezi'nde, bir ucu Hatay-Mersin üzerinden Akdeniz'de olan. Hah işte tahmin ettiniz hangisi olduğunu. İşte o harita sadece bir yıl içinde yandı bitti kül oldu.

Türkiye Afrin'e müdahale etti. Cumartesi öğle saatlerine kadar, 'söyler ama bir şey yapamazcılar' ile 'yapsa da da beceremezciler' toplanmış 'Amerika müsaade etmezciler' ve 'Rusya çok kızarcılarla' birlikte davul çalıyorlardı. 

Ama akşam üzeri "Geliyorum" diyerek bas bas bağıran operasyon başladı. Şimdi ortaya "Buradan çıkamaz" diyen bataklık uzmanları ile her nasılsa her şeyi sadece kendine yontan "Barışçılar" çıkacak. 

Ya anlayış eksiklikleri var ya da kasıtlılar. Hadi kasıtlı olmalarını anlıyorum. Ama bu algılama güçlüğü ile nasıl kendilerini dünyanın merkezinde gördüklerini bir türlü çözemiyorum. Kürtlerin maalesef kaderi bu. Kendilerini Kürtlerin sözcüsü olarak görenler öylesi büyük bir öngörüsüzlükle hareket ediyor ki, artık mızrak çuvala sığmıyor.. 

Son bir yıla bir bakalım. Barzani, sadece kişisel siyasi manevrası için babasının uğruna hayatını verdiği kazanımları harcadı. Şimdi "Maaşları ödeyin bari" deyip duruyor.

Yeri geldiğinde antiemperyalizmin kitabını yazdığını iddia eden PKK, resmini poster yapıp her yere yapıştırdıkları adamı yakalayıp Türkiye'ye veren Amerika ile aynı yatağa girdi. "İsim değiştir" dediler, değiştirdi. "Bizim için savaş" dediler, savaştı. Ne hayal ediyorlardı? Akdeniz'e ulaşmak. Ne oldu? 

Zannettiler ki, Türkiye onların masa üzerinde cetvel kalem çizdikleri haritaya müsaade edecek. Zannettiler ki, kargaşadan yararlanıp tabanını terörizm ile oluşturdukları sistemlerini devletleştirebilecekler. Sonuçta ellerinde ne kaldı? Ne kadar süre ellerinde tutabileceklerini bilemedikleri Fırat'ın doğusunda bir alan ve sadece lejyoner oldukları gerçeği. 

Afrin Operasyonu, Kıbrıs Harekatı’ndan sonra Türkiye'nin en önemli sınır ötesi müdahalesi. Çatışmaların koşulları sahada belli olur. Ama bu müdahalenin askeri sonuçlarından çok siyasi sonuçları olacağı açık. Şimdilik alınan ilk kesin sonuç, hani o yukarıda bahsettiğim haritanın artık sadece hava durumu sunucularının arkasında kalacak olduğu.