AKIL YAŞTA DEĞİL

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Atasözümüz "Akıl, yaşta değil, baştadır" der. Hem güzel ülkemiz hem de dünya bunun örnekleriyle dolu.

En son Barcelona’da geçtiğimiz pazar gecesi Real Betis’i 5-2 yendikleri maçta oyuna giren Ansu FATI isimli oyuncu 31 Ekim 2002 doğumluydu ve sahaya çıktığında 16 yıl ve 300 gün olmuştu dünyaya gözlerini açalı. (En son 1941 sezonunda Vicente MARTINEZ isimli bir başka Barca’lı 16 yıl ve 280 günlükken Barcelona forması giymişti ki rekor aslında 20 günle halâ ona ait)

La Masia futbolcu fabrikasında üretilen Ansu (aslında adı Anssumane ve muhtemelen Osman demek ama resmi kayıtlar ne diyorsa biz de ona itibar edelim) gibi daha birçok cevher var Barcelona’nın elinde. Bu fabrikanın üretimi ile yetinmeyen Barca yönetimi dünya futbol piyasasında wonderkid olma potansiyeli taşıyan ne kadar yetenekli genç varsa kadrosuna katma uğraşında. Daha bu yaz başlarında İngiliz West Bromvich Albion altyapısında yetişen Louie BARRY’yi Ada’dan Katalunya’ya getirmişlerdi. (Louie BARRY galiba Altınordu’nun düzenlediği bir turnuvada Ülkemize de gelmişti)

Gene bu sene bahar aylarında La Masia üretimi 16 yaşında Mariba KAUROUMA’nın sözleşmesi 2022’ye kadar uzatılırken tayin edilen serbest kalma bedeli 100 milyon Euro olarak yazıldı yeni kontrata.

Bizim Yusuf, Güven, Dorukhan, Abdülkadirler (Ömür ve Parmak) aslında geç bile kaldılar piyasa yapmak için. Elin oğlu bulup keşfettikten sonra ya satıp sefâsını sürüyor, ya oynatıp daha da değerlenmesine bakıyor.

Fenerbahçe’den rekor bonservis ile İtalya’ya giden Elif ELMAS da bizim ülkemizde parlayan ama bizim yetiştirmediğimiz bir “wonderkid” olarak tarihe geçti. Bizim genç yetenek olarak hatırladığımız geçen sezon sonlarına doğru Kayserili Emre DEMİR ve Antalyalı Fehmi KOÇ vardı. Forma giyip ilk lig maçına çıktığında 15 yıl ve 4 ay olmuştu yaklaşık her ikisi de dünyaya geleli. Peşinden Mustafa KAPI var, Fatih Hoca ona formayı verdiğinde 16 yıl ve dört buçuk ay olmuştu doğalı.

Bu sezon sadece Emre DEMİR görev aldı ilk hafta Kayseri-Alanya maçında. Gene başka bir Kayserili sol kanat Nurettin KORKMAZ da forma giydi ama artık o biraz daha “yaşlı” kardeşlerine göre 17 yaşını iki ay da geçiyor hatta. Daha sonra ise Fenerbahçe’nin genç yeteneği ve Hollanda U 19 takımı oyuncusu Ferdi KADIOĞLU geliyor ki artık 19 yaşında o da.

Bir de düştüğü bir alt ligde mücadele eden Bursa var ki dillere destan. Takımın bu sene yaş ortalaması sadece 21. (Lig ve klasman farkını göz ardı edersek neredeyse Ajax.) Yalçın KOŞUKAVAK Hoca’nın takımın başına gelmesiyle birlikte Vakıfköy Tesislerinde bulunan altyapı/özkaynak düzeninden devşirilen gençler her geçen hafta daha uyumlu hale geliyor. Bu hafta Akhisar’ı evinde 2-1 yenen Bursa’da goller 17 yaşındaki Ali AKMAN ve 22 yaşındaki Emirhan AYDOĞAN’dan geldi.

Bu kadar wonderkid edebiyatı yaptıktan, akıl yaşta değil baştadır dedikten sonra yaşayan efsane, Brezilya’nın Dünya futboluna en büyük hediyesi Pele’den bahsetmemek olmaz. Edson Arantes de Nascimento (PELÊ) İsveç’te düzenlenen 1958 Dünya Kupası’na katıldığında 17 yaşını birazcık geçiyordu ve o turnuvada attığı gollerle kendisi gol kralı takımı Brezilya da şampiyon oldu.

Tüm genç futbolculara başarılar ve parlak bir gelecek, AEK rövanşında Trabzon’a Avrupa Ligi’nde başarılar diliyoruz.