AKILLI HASTALAR MEDYAYI NASIL TAKIP EDER?

Esra KAZANCIBAŞI 05 Ağu 2018

Esra KAZANCIBAŞI
Tüm Yazıları
Sağlıkla ilgili bilgilerin magazinleştiği, ciddiyetsizleştiği günümüzde akıllı hasta olabilmek büyük önem taşıyor. Çok zeki, eğitimli, entelektüel kişilerde de sağlıklarını hiçe sayan tutum ve davranışlara rastlanabiliyor.

“Gebelikte şeker yükleme testi bebeği zehirliyor, hamilelere de zarar veriyor” demişti Prof. Dr. Canan Karatay. Gazeteler bu sözlerini manşete taşımış, televizyonlarda en fazla konuk edilen isimlerden biri olmuştu. Çünkü medya gerçeğin değil, ilgi çekecek başlıkların peşindeydi. Peki ya, toplumun sağlığı ve bilimsel gerçekler? Maalesef ki, bunlar pek kimsenin umrunda değildi!

 Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği (TJOD) Karatay'ı, İstanbul Tabip Odası'na şikayet etmişti. 15 gün süreyle meslekten men cezası verilen Karatay, kararın iptali istemiyle dava açmıştı. Ancak mahkeme bu talebi reddetmişti. Ve geçtiğimiz günlerde Karatay için verilen 15 gün meslekten men cezası Danıştay 8. Dairesi tarafından onandı. Aradan geçen üç yıllık süreçte Canan Hoca’ya güvenip gebelikte şeker yükleme testi yaptırmayanlar da oldu! Hamilelikte yükleme testi konusunda endişeli saatler geçiren anne adayları da.

 Sağlıkla ilgili bilgilerin magazinleştiği, ciddiyetsizleştiği günümüzde akıllı hasta olabilmek büyük önem taşıyor. Çok zeki, eğitimli, entelektüel kişilerde de sağlıklarını hiçe sayan tutum ve davranışlara rastlanabiliyor. Üstelik daha da kötüsü, sağlıkla ilgili konularda büyük bilgi kirliliğinin olduğu medyada kime, neye inanacaklarını da bilemiyorlar.

 UNUTMAYIN! HER PROFESÖR TIP DOKTORU DEĞİLDİR

Hem kendinizin, hem de sevdiklerinizin sağlığını korumak için medyadaki haberleri ve televizyon programlarını izlerken dikkat etmeniz gerekenler var. İşte onlardan birkaçı:

 * Ekranlarda konuk edilen, gazetelerde yazı dizileri yayınlanan ve isminin önünde doçent, profesör yazan herkesin tıp doktoru olmadığını bilin. Sadece hekimlerin önerilerini ciddiye alın.

 SANAL DÜNYADAKİ SAĞLIK TUZAKLARINA DİKKAT!

* Sanal dünyada hastalıklar ve tedavilerle ilgili bilgi ararken ziyaret ettiğiniz internet sitelerinin önce künyesini inceleyin. Sahibi, yazı işleri kadrosu, iletişim bilgileri yer almayan web sitelerine girdinizse, hemen çıkın. Bunların çoğu bitkilerle sifa sömürüsü yapan şarlatanların ya da internet reklamlarıyla para kazanmak isteyen bazı açıkgözlerin hastalık isimleriyle ve kopyala- yapıştır sistemiyle hazırladıkları asla güvenilmemesi gereken web siteleridir. Bunların yerine, sağlıkta uzmanlık derneklerinin, kamu ve özel hastanelerin, Sağlık Bakanlığı’nın, hekimlerin web sitelerini referans alın.

 HEKİMLİKTE UZMANLIK VE DENEYİMİN ÖNEMİ...

* Tıp teknolojisi her geçen gün ilerliyor ve hekimlikte uzmanlaşma giderek önem kazanıyor. Örneğin, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları; hormonal sorunlar, kısırlık ve tüp bebek ile jinekolojik kanserler gibi alt branşlarda uzmanlaşıyorlar. Genel cerrahi, göz, kardiyoloji gibi branşlarda da durum aynı. Bu yüzden kendi uzmanlık alanları dışında ahkam kesen hekimler yerine, konuyla ilgili hekimlerin ve uzmanlık derneklerinin açıklamalarını ciddiye alın. Gebelikte şeker yüklemesi örneğinden yola çıkacak olursak, burada kulak vermeniz gereken jinekologların ve endokrinoloji uzmanlarının neler söylediğidir.

 ŞİFACININ DEĞİL, DOKTORUNUZUN REÇETESİNİ UYGULAYIN!

* Kanser, kalp, diyabet, obezite gibi hastalıklarda size sunulan bitkisel karışımları değil, doktorunuzun yazdığı reçeteyi uygulayın.