ALATURKA FUTBOL

Aytekin AKAY 02 Nis 2018

Aytekin AKAY
Tüm Yazıları
Kimse futbol kalitesinin en üst seviyede olduğu bir maç olduğunu söylemesin.

Alaturka bir anlayış her iki takımda da vardı. Rıza Çalımbay’ın  önce atayım anlayışının gereğini niye yapmadığını sorarım. Arkadaş sen Galatasaray’a neden önde basamazsın. İkinci devrede önde bastın, orta alanı eline aldın,  o anda maçı döndürebilirdin. Trabzonspor’un bu anlayışla ilk golü bulması da piyango olurdu.

Trabzonspor, Galatasaray’ın zaaflarını değerlendirerek gol bulmak istedi. Abdülkadir kanattan, Yusuf ortadan bunu başarabilecek güçleri yoktu. Bir de Sosa ve Kucka’nın neme lazımcı oyunu ile doğal olarak evsahibi oyunu domine etti. İkinci devrede ilk 10 dakika ve son 10 dakikayı çıkarın, Trabzonspor hiçbir şey oynamadı. Hele ikinci devrenin ilk dakikalarında yakalanan pozisyonlardan biri gol olsa başka bir maç izleyebilirdik.

Galatasaray ile Trabzonspor’un hücum planlarındaki elemanları birbirine benzer aslında. Gomis’in arkasında, Feghouli ve Belhanda var. Burak’ın arkasında, Yusuf ve Abdülkadir var. Her iki tarafın adamları birbirlerini hataya zorladı. Goller de bu hatalardan geldi. Galatasaray’ın bulduğu 2 gol, Trabzonsporlu oyuncuların kişisel hatası, Kucka’nın attığı gol ise halikulade bir vuruş. O uzaklıktan topa abanıp gol atacak çok oyuncu çıkmaz.

Trabzonspor’un oyun planı belli. Burak’ı arkaya kaçırmak ya da Burak’a atılan topları Burak tutacak, takım ileride çoğalacak ve pozisyon bulacak. Hayali bile güzel. Trabzonspor kötü oynadı, Galatasaray en az 1 puanlık oynadı ama asla iki takım da 3 puanlık bir oyun oynamadı. Onun için yazımın başlığı alaturka futbol. 

Rıza hocaya, oyuncu değişikliklerinden dolayı eleştiri gelecektir. Bu eleştiriler totalde büyük fotoğrafı görmemize engel olmasın. Trabzonspor yeni dönemde yeni başkanıyla beyaz bir sayfa açmalı ve yeni sezona yarından itibaren hazırlanmalıdır.