ALTERNATİF PARADİGMA: MERAK

Halil İbrahim İZGİ
Tüm Yazıları
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitimde bir paradigma değişikliği olacağından söz etti. Paradigma, gelişmelere bakış açımızın yer aldığı zaviyedir yahut onları tarttığımız, kıymetlendirdiğimiz bir terazi. Eğitimde bugüne dek öğrencilere bilgileri nasıl aktarabiliriz diye kafa yorduk.

Kredili sistem geldi geçti, farklı metotlar denendi ama eğitim öğretim dertlerimize bir türlü deva bulunamadı. Tonlarca üniversite açtık, derslik sayısını çoğalttık, on binlerce, yüzbinlerce öğretmen ataması yapıldı. Farklı dersler müfredata girdi, farklı öğrenme metotları gündeme getirildi. Sonuç bizi tatmin eden bir noktada değil. Teknolojiyi eğitimin merkezine yerleştirerek eğitim uçurumlarını kapatmayı amaçladık, o da pek kar etmedi. Eğitimin ülkeye sağladığı katma değerin daha fazla olmasını istedik. Umarım önümüzdeki dönemde dertlere şifa olacak bir eğitim sistemine kavuşmuş oluruz.

Eğitim ve öğretimin biraz dışına çıkarak sokaklarda gezmek istiyorum. Otobanda ilerlerken birden trafiğin durma noktasına geldiğini fark ediyorum. Birçok araç kontaklarını kapatmış. Sebebini merak ediyorum. Sonradan sebebin merak olduğunu anlıyorum. Şöyle ki, karşı istikamette bir trafik kazası olmuş ve trafik durmuş. Trafiğin bizim istikamette durması için sebep yok. Ancak kaza yapan araçların yanından geçen sürücüler kaza yapan araçları merak ettikleri için hızlarını düşürüyorlar ve böylece zincirleme yavaşlama trafiğin yoğunlaşmasına sebep oluyor. Trafiğe sebep olan merak olduğuna göre meraklı olmanın kötü olduğunu mu söyleyeceğiz. Kesinlikle hayır.

Yeryüzü, dünya bizi sıktı diyorsanız Mars’a doğru bir yolculuğa çıkalım. Uzay mekiklerinin isimleri arasında Challanger vardı, meydan okuyan anlamında. Kalkışından kısa süre sonra infilak etmişti. Bakın yine merak kötü diyebilirsiniz ama değil. NASA, Mars’a gönderdiği keşif aracının ismini Curiosity yani merak koydu. 

Kablosuz iletişim konusunda ABD’deki önemli şirketlerden birisinin adı da Meraki’ydi. Yunanca merak demek. Kelime Arapçadan geliyor ama meraklı insanlar kendilerini bu kelimeyle tanımlamaya bayılıyorlar.

Tutturduk bir merak bu işin sonucu nereye gidecek diye mi soruyorsunuz? Size İbn-i Battuta’dan Kristof Kolomb’a varıncaya dek pek çok meraklı insanın ismini sayabilirim. İnsanlık tarihi, insanların tuhaf sayılabilecek meraklarıyla şekillenmiştir desek yeridir.

Milli Eğitim’den ve Bakan Ziya Selçuk’tan istirhamım merak içinde beklediğimiz yeni paradigmanın içine merakı yerleştirmesi. Evet sayın bakan, fazla meraklı olanlar sevilmez buralarda ama merak olmadan kat ettiğimiz mesafe de ortada.

Ahmet Mithat Efendi gibi meraklı birisi bile Felatun Bey ile Rakım Efendi’de Mustafa Meraki’ye pek hoş gözle bakmaz. Ama çocukların ve öğretmenlerin merakla girdiği eğitim yuvalarından bezgin şekilde çıkmaları yüreğimizi dağlıyor. İstiyoruz ki merakla bilgilerimiz katlanarak büyüsün. Öğrenmenin ve öğrendiklerimizi paylaşmanın hazzı bizleri sadece daha gelişmiş bir toplum haline getirmeyecek aynı zamanda değerler silsilemiz için yepyeni bir paradigmaya kuluçka olacaktır.

Merak iyidir. Fazla merak daha iyidir.

Hayatımızın merakla gidip, tebessümle döneceğimiz güzel bir yolculuğa dönüşmesi temennisiyle.