ALTIN KELEBEK ARTIK YORGUN

Micheal KUYUCU 16 Ara 2018

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz hafta Türkiye'nin en uzun soluklu ödül yarışması Altın Kelebek yapıldı. Eski Doğan yeni Demirören Grubunun büyük ve havalı bir töreni eşliğinde yapılan bu törene televizyonda şöyle bir baktım, bakarken bir sürü şey düşündüm.

Altın Kelebek ödülünü izlerken her şeyden önce bu ödül törenine gerek kaldı mı diye düşündüm. Ödül töreni başladığında televizyondan aktarılan burjuva havası bana çok itici geldi. Ödüller dağıtıldıkça düşüncem daha da olumsuzlaştı. Sosyal medyadaki yorumları okuyunca ne kadar yazık dedim.

Töreni önce Kanal D ve TEVE 2 ortak yayınladı. Neyse ki tam da Kanal D’yi bu sıkıcı ödül tiyatrosundan daraldığım için zaplamak üzereyken Kanal D “Bir Litre Gözyaşı” adlı dizi yayımlanmaya başladı ve o diziyi izledim. Törenin kalan bölümü TEVE 2’de canlı yayınlandı.

Ödül törenine gelenler grand tuvaletlerle bir nevi “zenginlik gösterisi” yaptılar. Oradaki burjuva “para bende arkadaş” havasındaydı. Bana hiç samimi gelmedi o ortam. Ödüllere baktığımda Kenan Doğulu’ya 25. Yıl Özel ödülünün verilmesi, Edis’e en iyi erkek popçu ödülü verilmesi çok abartı geldi bana. Çoğu da tartışılan ödüllerdi bence. 

Müzik Dünyasından Sert Tepkiler Geldi

Sosyal medyada dikkatimi çeken şey müzik piyasasının müzik alanındaki ödüllerin DMC yani Doğan Müzik şarkıcılarına verilmesini eleştirilmesi oldu.  Bu çok konuşuldu. İntizar, sosyal medya hesabında “Ne kelebekmiş be hep aynı müzik firmasının arka bahçesine konmuş” ifadesiyle eleştiri yaparken, Hande Yener, “Altın Kelebek, geçen yıl rica minnet ödül dağıttığı kişileri yine aday yapmış! DMC ne de olsa… 17. yıl geyik ödülü isteyecek değilim. Körler sağırlar, birbirini ağırlar. Geçen yıl da sus payı, 'En İyi Klip Ödülü' verildi. Benim gözümde artık bir anlamı yok gecenizin. Geçen yıl boş tiplere ödül verildiğini gördük. İlişkilerle yürüyen bu düzende gözünüzü boyarlar sadece! Ya gönüller?" demişti. Bu benimde dikkatimi çekti. Bir cemaat toplantısı gibiydi. Türkiye’de Aydın Doğan’ın yarattığı bir cemaat toplantısı, hatta Aydın Doğan’ın cemaati bile diyebilirim buna. Çok tepki aldı ödül töreni. Ödüllerin büyük bir bölümünü eski Aydın Doğan, yeni Demirören grubu aldı. TRT ödül almadı, Fox ödül almadı, Kanal 7’yi filan saymıyorum. Koca TRT’nin bir tane ödül alacak program ya da adamı yok mu? Fox deseniz ayrı bir olay. İster sev ister sevme Fox TV özellikle dizileriyle çok ciddi bir atılım yaptı.

Anlamsız Kategoriler

Gördüğüm kadarıyla tören ile ilgili Cengiz Semercioğlu çok yoğun ve güzel çalıştı, organizasyon vs. derken epey ciddi bir iş yapıldı. Hürriyet gazetesi konuyu iyi işledi, yani işin gösterişi güzeldi. Ama madalyonun diğer tarafı pek parlak olmadı. Yarışmanın televizyon yayını da ortalama bir reyting aldı. Kanal D’de yayınlanan yarışma 13. oldu, TEVE 2 ‘deki yayın ise 30.uncu oldu. O zaman diliminde Show TV -ATV ve TV 8, Kanal D’nin üstünde yer aldı reytinglerde. Yani Kanal D o sırada bir tek Show TV’yi geçebildi. Törende ödülleri alanlarda, ödülleri verenler de hep aynı isimlerdi. Bana göre bu törende tek hakkı ile ödül alan kişi Aleyna Tilki oldu. Kalan herkesi tartışırım. En iyi Fantezi müzik kategorisi lafı çok saçmaydı. Fantezi ne demek? Arabesk mi Alaturka m? Türk musikisi mesela neden yoktu. Ya da neden bir Türk musikisi ödülü verilmedi. Sosyal medya ödülleri eklendi ama sadece “en iyi youtuber” ödülü verildi. Buna “en iyi sosyal medya fenomeni” denseydi ve tüm sosyal medyayı kapsasaydı ne olurdu? Bunları saysak bu sayfa dolar gider…

Demirören Grubu SOS Veriyor

Benim anlamlandıramadığım bir şey var. Demirören Grubunun yaşadığı büyük bir düşüş ve bu grubunun üstündeki Aydın Doğan imajından hala kurtulamaması. Demirören markayı konumlandırmak için hiçbir şey yapmadı. Aydın Doğan’ın arka bahçesi gibi bir grup oldu Demirören Grubu. Grubun başkanı Mehmet Sosyal çok büyük sorumluluklar aldı, ama gerekli düğmelere basamadı. Bu neden oldu bilmiyorum. Şu törende bile Aydın Doğan’ın etkisi vardı. Grubun amiral gazetesi Hürriyet tirajlarda ikinci sıraya düştü. D’smart’ın zarar ettiğine dair ve kapanacağına dair dedikodular var, benzer dedikodular Milliyet Gazetesi içinde yapılıyor. Demirören Grubunun eğlence televizyonlarında da sıkıntı var. TEVE 2 varla yok arasında bir yerde. On beş yılı aşkın bir marka olan Dream TV ve Dream Türk kötü durumda. Grubun radyoları reyting sıralamasında ilk on beşte bile değil. Bir diğer önemli konu grupta hala Aydın Doğan’ın yönetim politikasının uzantıları var. Grupta ciddi erozyon olduğu yetmiyormuş gibi grup içinde çok ciddi bir kutuplaşma var. Bunlar benim tespitlerimin sadece bir bölümü. Böyle olunca markalar takır takır dökülmeye başladı. Böyle giderse grup çok ciddi bir ekonomik darboğaza girecek. Bunun yaşanması sadece o medya grubunu değil, Türk insanını, Türk istihdamını ve her şeyden önemlisi Türk medyasını ve ülkemizi de olumsuz etkileyecek. Bunun için bence Demirören ile Soysal’ın çok önemli bir medya işletme stratejisi geliştirmesi lazım.

Kelebekler Özgürdür

Dönelim Altın Kelebek ödül törenine, bence kelebek altın yaşlandı, kelebek artık yorgun. Belirli bir cemaatin ve zümrenin kelebeği olmuş, o cemaatin tutsağı olmuş. Böyle olunca halk nezdinde de inandırıcılığını yitirmiş. Bu tarz ödül törenlerine harcanan paralara cidden yazık, hiçbir getirisi yok. Anlık gündem oluyor belki ama bu gündemin yüzde ellisi olumsuz. Oysa eskiden ne güzel ödül törenleri yapılırdı, mesela Magazin Gazeteciler Derneğinin ödül törenleri bir hafta boyunca ülke gündemini işgal ederdi. Şimdi bakıyorum ödül törenleri “al gülüm ver gülüm” havasında geçiyor. Benzer şeyler Altın Kelebek için de söylenebilir mi? Siz ne dersiniz? Bence bu kelebek belirli bir burjuvanın güdümüne girmiş, oysa benim bildiğim kelebekler özgürdür.

Ali Barokas Sil Baştan Başlıyor

DUMAN grubunun üyesi Ari Barokas'ın Garaj Müzik etiketli solo albümü ‘Lafıma Gücenme’ nin ikinci klibi  ‘Yaşıyorum Sil Baştan” kliplendi. Davulda DUMAN' dan tanıdığımız Mehmet Demirdelen, akustik gitarda Utku İnan ve kontrbasta Etkin Bilgin'in de yer aldığı video tüm dijital kanallar ve müzik televizyonlarında yayına girdi. 

Öykü German’dan Sürpriz Şarkı

Son dönemde oyunculuğu ile de gündemde olan Öykü Gürman, uzun bir aranın ardından Azeri besteci Elmeddin Seferli’nin ‘Düşün Beni’ şarkısı ile müzik kariyerine devam ediyor. Azericesi yayınlandığı tarihte sosyal medyada milyonlara ulaşan ‘Düşün Beni’ şarkısını Türkiye’de ilk defa cover’layan Öykü Gürman, yine iddialı ve başarılı yorumu ile dikkatleri çekiyor.

Sezen Aksu’nun Demosu Çıktı

İlk olarak 26 Haziran 2018'de, Sezen Aksu’nun Resmi YouTube kanalında peyderpey yayınlanmaya başlanan ‘Demo’ albümü, CD olarak müzik marketlerde ve dijital olarak da tüm dijital müzik platformlarına sunuldu. Albümde Sezen Aksu'nun daha önce başka müzisyenlere verdiği bestelerinin Sezen Aksu yorumuyla hazırlanan demo kayıtları yer alıyor.

Ahmet Kaya’nın Hayatı Tiyatroda

Özgün müziğin efsanelerinden Ahmet Kaya’nın şarkıları ve hayatından kesitlerinden oluşan tiyatro oyunu perde açmaya hazırlanıyor. “Hep Sonradan” adını taşıyan oyun Ahmet Kaya şahsında diğer sürgün hikayelerine de bir saygı duruşu sunan mottosuyla 9 Ocak 2019 günü ilk kez perde açıyor. Oyunda Ahmet Kaya’nın sevilen on beş şarkısı Kardeş Türküler tarafından seslendiriliyor.

İşte Türkiye’nin En Çok Dinlenen Radyoları

Radyo piyasası her geçen gün kan kaybetmeye devam ediyor. Reklam harcamalarından aldığı payda ciddi bir düşüş yaşayan radyo pazarı özellikle yeni neslin radyo kanallarına olan ilgisizliği sayesinde her geçen gün popülerliğini kaybediyor. Çoğu zarar eden radyo kanallarının bir diğer önemli sorunu da reyting ölçümlenmesi. Radyo mecrası televizyon gibi dijital ölçülmüyor, hala geleneksel yöntemlerle yani anketlerle yapılan ölçümler var. Bu mecranın televizyon karşısında arka planda kalmasına neden oluyor.

Şu an Radyo kanallarının dinlenildiğini Nielsen adlı yabancı menşeli araştırma şirketi ölçüyor. Türkiye’de 900’un üstünde radyo kanalı var ama bu ölçümlemeye sadece 55 radyo kanalı katılıyor. Bu araştırmaya abone olmayan radyo kanalları araştırma verilerinde yok. Yani veriler biraz eksik. Telefon ile yapılan anketler her ay ortası gibi açıklanıyor. Geçtiğimiz günlerde Kasım ayının radyo reytingleri açıklandı. Merak edenler için listeyi sunmak istedim. İşte Türkiye’nin genel de ve AB grubunda en çok dinlenen 20 radyosu.

Gençlik Radyosu Geliyor

Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir “gençlik radyosu” kurulacağını açıkladı. Erdoğan, ikinci 100 günlük eylem planında “Aynı frekanstayız” sloganıyla bir gençlik radyosu kurulacağını açıklaması özellikle gençler tarafından heyecanla açıklandı. Benim bu aşamada merak ettiğim bir gençlik radyosunu TRT mi kuracak yoksa başka bir kamu kurumu mu? Bence TRT’nin böyle bir projeye ihtiyacı var. TRT Radyolarının dinleyici ve hedef kitlesi çok yaşlı, gençlere seslenen bir radyosu yok. Böyle bir projenin TRT ile yapılması TRT adına da çok güzel bir heyecan yaratır. TRT’nin dinleyici yaş ortalaması düşer ve yeni nesli de hedef kitlesine katar. İbrahim Eren TRT Tarihinin en genç yöneticisi olarak nu işin altından kalkar, ancak çok iyi bir ekip kurması ve gençlerin dilinden anlayan, yeni nesil medya yayıncılığını bilen bir ekip kurması lazım.

Playback Sahtekarlıktır

Birkaç hafta önce “playback haramdır” diyen Linet’ten sonra bir playback açıklaması da Bülent Ersoy’dan geldi. İstanbul Levent’te sahneye çıkan Bülent Ersoy, “Burası yakın bir arkadaşımın yeri onun için geldim. Burada saz orkestra yok onun için bir şarkımı çalarlar ama hiç sevmem playback yapmayı” dedi.  Bülent Ersoy, “Playback yapmak saygısızlıktır. Yalandan ağzını oynatmak bana saygısızlık gibi geliyor” derken günümüzde özellikle pop müzik yorumcuların yaptığı playback konserlere göndermede bulunarak: “Zeki Müren ve Müzeyyen Senar iyi ki ölmüş! Çünkü bu ses kirliliklerini duysalardı kahırlarından ölürlerdi zaten. Ben ölemiyorum herhalde biraz daha sabırlıyım… Bizim zamanımızda stüdyoya girilir, şarkı okunur ve neyse o çıkardı” dedi.