AMACINIZ NEDİR?

Fehmi KETENCİ 23 Ağu 2021

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Biz hala, aşıları tartışıyor, aşı karşıtlarına tam istedikleri ortamı oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz.

      Son günlerde Sağlık Bakanlığının açıkladığı raporlara bakınca içimizdeki korkunun geri geldiğini hissetmeye başladık. Öyle ya; uzmanlar haftalardır gelişmeler konusunda uyarmak için ellerinden geleni yapıyorlardı ama, bazı sorumlular yeterince duymuyorlardı. Geldi gelecek derken, asıl korkulan oldu ve mutasyonuyla iyice kendini göstermeye başlayan mutant varyantı yeni adıyla “Dördüncü Dalga”ya doğru gittiğimizi iyice hissetimeye başladık bile.

      Biz hala, aşıları tartışıyor, aşı karşıtlarına tam istedikleri ortamı oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz.

      Dünkü yazımda dördüncü doz aşı ile ilgili yaşanan karmaşada, bizzat benim yaşadığımı yazmıştım.. Bu konuda hala çok net açıklamalar yok. Kafalar hala karışık.

      Aşılar konusunda açıklanan; aşıya karşı olanlar ve aşı olmayanların oldukça düşündürücü oranlarda olduğu. Bu konuda, Sağlık Bakanı hiç aşı olmayanlar, bir doz, iki doz ve üç doz olanlarla ilgili genel oranları zaman zaman açıklıyor. Aşıda kafaların neden karışık olduğunu ilk ağızdan açıklanan oranlarda çok net görebiliyoruz.

      Sağlık kuruluşları, Enfeksiyon Hastalıkları, Halk Sağlığı Uzmanları ve Yoğun Bakımlardan, can kayıplarıyla ilgili yapılan açıklamalarda; aşılı olanların salgın konusunda oldukça korumalı durumda, hastanelere başvuru, yoğun bakım ve hayatını kaybedenlerde aşılı olanların oranı oldukça düşük olduğu çok net görülüyor.. Açıklamalardan anlayabildiğimiz kadarıyla bu oran, aşılı olmayanlarda yüzde 90-92 oranlarında. Bu durum son zamanlarda sık sık dile getiriliyor. Burada aşının salgınla mücadelede çok etkin olabildiğinin en net göstergesi.

      Başka söze gerek kalmadığı ve sözün bittiği yerde olduğumuzu tüm toplum olarak anlamamızda hiçbir engel yok. Aşıdan kaçmak yerine, en kısa zamanda mutlaka aşı olmalıyız.

      Tüm ülke genelindeki illerimizde, aşılama oranlarını gösteren harita Sağlık Bakalığı’nca yayınlanıyor. Ülkemizin neredeyse tüm batı yarısı, mavi (aşılama oranlarının yüksek) ile, orta kısımlar sarı (aşılama oranlarının iyiye giden) ve Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölümü ise, hala hırmızı (aşılama oranları az, kırıtık durumda) ile boyanmış görüntüsü devam ediyor. Sağlık Bakanlığı bu görüntülerin iyiye doğru gitmesi için elinden geleni yapıyor. Konu, İçişleri Bakalığının 81 ilin valiliklerine gönderdiği genelgelerle de takip ediliyor. Mutlaka yapılması gereken bu. Gerekirse daha kısıtlayıcı önlemlerle aşılama oranlarının olması gerken seviyelere çıkarılması gerekiyor.

      Son alınan ve yürürlüğe girecek uygulamalarda; Aşı, olmazsa PCR testleri zorunluluğu olan toplu yaşam alanlarının listesi yayınlandı. Çok da iyi olmuş. Bu durum özgürlüklerin kısıtlanması gibi “sığ” bir gerekçeye yerleştirilemez.

      Gerekirse herkese “Aşı kartı” konusu devreye sokulmalı ve enaz, iki doz aşı yaptırmayanların serbest dolaşın haklarında kısıtlamaya gidilmeli. Toplum sağlığı ve bağışıklığı açısında böyle bir önleme mutlaka ihtiyaç vardır.

      Bir yıldan fazladır virüsü yayanlar onlarmış gibi 65 yaş üstünün birçok hakkı kısıtlandığında sesini çıkarmayanlar aşı ile ilgili bu kısıtlamalardan “özgürlüklerin kısıtlanması” diyerek neden rahatsız olurlar anlamak mümkün değil.

      Korku travmasını hala atlatamamış bu toplum, yeni bir dalgayı kaldıramaz!

BİR TUTAM TEBESSÜM   

ÇIKIŞ 10 LİRA!

    İki Kayserili kasabalarında tiyatro açmışlar. Fakat, Kayserililerin cimriliği meşhurdur. Kimse para vermek istemediği için her gün sıfır çekiyorlar, salon tamtakır!.

    Bakmışlar olacak gibi değil.

    Düşünmüşler, seyirci sayısını arttırmak için, en sonunda ortaklardan birinin aklına bir fikir gelmiş.

    Ertesi gün kasabanın her tarafına “Cumartesi günleri tiyatromuza giriş bedavadır” yazan afişler asmışlar.

    Kasaba halkı bedavayı bulmuş, kaçırır mı! Cumartesi günü tiyatro “full” çekmiş. Kalabalığı gören bizimkiler de mükemmel bir oyun sergiliyorlar.

    Herkes ayakta alkışlıyor.

    Oyun alkışlar arasında sona erer.

    Biten oyun sonrasında kasaba halkı çıkış kapılarına doğru yönelirler. Ama kapıya gelence ne görsünler!. Tüm çıkış kapıları kilitlidir ve kapılara iliştirilmiş notta şu yazı yazmaktadır;

   -“Çıkış 10 liradır!”