AMERİKALILARIN ÜZERİNE OYUN

Abdullah AĞAR 17 Oca 2019

Abdullah AĞAR
Tüm Yazıları
Birileri dün DEAŞ eylemiyle Amerikalıların aklına sızmaya ve kararlarını etkilemeye kalktılar. Bu oyunun sonucunda da 4 Amerikan askeri (... ) hayatını kaybetti.

Bu 4 Amerikalıyla ilgili ABD izi sürmek gerçek karar verici/azmettirici faillere ulaşmak zorundadır. Ben DEAŞ’tan değil, DEAŞ’ı kullananlardan bahsediyorum. DEAŞ, olmadığı (yada olmadığı iddia edilen) bir yerde bu eylemi nasıl yaptı? Kendi doğrusal kafası ve gücüyle mi yaptı? Eylemi DEAŞ üstlenme bile şu soruyu soruyorum; DEAŞ’cılar neden böyle bir zamanda böylesine bir konjonktürde neden böyle bir eylemi ürettiler ve üretme kapasitesine eriştiler.

DEAŞ’ın bittiğine dair iddialı cümleler kurmak doğru değil. Buna Trump’ı kim ikna etti bilmiyorum. DEAŞ’ın karasal alanları ile ilgili çok ciddi kayıpları olsa da bir şekilde mikrolaşarak, hücreselleşerek ve dünyanın başka ülkelerinde karasal alanda etki üretmeye çalışarak varlığını devam ettirdiğini, alana ve zamana yayılarak ifade etmiştik. Şimdi buna karşılık bir cümle kurdular YPG PKK ile bu işi
götüreceğiz.

Bir de şu cümleyi ifade etmiştik: Bir terör örgütünün panzehri başka bir terör örgütü değildir. Eğer gerçekten DEAŞ ile mücadele etmek istiyorsanız DEAŞ ile mücadele etmenin yolu sadece terörle mücadele, teröristle değil. Terörle mücadele stratejisi, siyaseti ve etkisi üretebilen ülkelerle yapabilirsiniz. Bölgedeki partner olabilecek ülkenin Türkiye olduğuydu.

DEAŞ ile mücadele konusunda bununla ilgili yeni bir gelişme; Erdoğan ile Trump’ın telefon görüşmesinden sonra ortaya atılan günce vardı. Birileri bunu baltalaya baltalaya hem Trump’ın görüşlerini değiştirdiler hem de sahadaki denklemi değiştirdiler.

Şimdi burada ortaya çıkan fotoğraf; açıkçası komplo teorici olmak istemem patlamadan sonraki programlarda da şu cümleyi kurmaya çalıştım; ya DEAŞ yaptı ya da yakın zamanda Eş Şebab üzerinden eylem gerçekleştiren uluslararası El Kaide doğrusal olarak bu tür eylemleri yapması mümkün. Ama hizmet ettiği gerekçeler, hizmet ettiği sonuçlar etkilemeye çalıştığı zihinler açısından bakıldığında eylemin çok asimetrik olduğu gözüküyor.

Şimdi bir diğer tarafıyla da şu soruyu sormak zorundayız: Münbiç’te YPG ve PKK’nın çok uzun zamandan beri Amerikalılarla birlikte etki üretmiş olduğu böylesine rafine bir alanda DEAŞ böyle imkan ve eylem yapma kapasitesini neden şu ana kadar kullanmadı? Neden var? Ve neden şu an kullandı? Şimdi burada çok şüpheli bir durum var. Amerikalılar ellerini kollarını sallayarak, merkez kuvvetler
komutanı geliyor, Münbiç’te halkla selamlaşıyor, tokalaşıyor, şunu yapıyor, bunu yapıyor böyle bir görüntü veriyor.

Bir diğer tarafıyla biz terörü gördük. Amerikalıların davranış biçimlerini tanımayan insanlar değiliz. Irak’ın, Bağdat’ın en güvenli olduğu zamanlarda bile güvenlik prosedürlerini kesinlikle ihlal etmeyen bir ABD fotoğrafı vardı. Burada Amerikan askerleri hangi akla hizmetle
gittiler bir terör alanında, istikrasız alanda veya bu tarz görüntülerin yemek yemelerin altına imzasını attılar. Birileri nasıl bunları keşfetti, nasıl bununla ilgili eylem planladı, hazırladı ve bu eylemi gerçekleştirdi.

Buralardan şu soruyu soracağım: Buradaki kastım şu; bu eylemi açıkçası Trump’ın kararları ve ortaya koyduğu düşünüşü etkileme kapasitesi çok yüksek. Şu ana kadar Trump’dan bir cümle gelmedi. Yani genelde biz bu terör eylemleri ile ilgili bir cümle kuruyoruz.

Bu eylemin arkasındaki niyet ne? Eylem gerçekleşti, taktiksel bir alanda etki üretiyor tamam işte, Amerikan askerleri hayatını kaybetti,
İngilizlerin kaybettiği söyleniyor. Sivil halktan çok ciddi anlamda bir kayıp ve onlarca yaralı var. Şimdi bu taktiksel etki üreten eylem, bölgedeki Amerikan politikalarını nasıl etkileyecek? Nasıl YPG PKK’nın varlığını etkileyecek? YPG PKK ile ilgili etkiyi YPG PKK’nın himaye edilmesini, desteklenmesini nasıl etkileyecek? Bu önemli şimdi burada bu kurnazlığı açıkçası YPG PKK’nın etki üretmiş olduğu
bir alanda böylesine işlemin icra edilmesinde asimetrik bağlantıların olabileceğine dair çok güçlü emareler var.

DEAŞ parladı. YPG PKK ABD’nin burada kalması ile ilgili daha doğrusu Türkiye’nin kendisi üzerinde etki üretmemesi için mutlaka kullanacak. Bunu ağlak ağlak, sündüre sündüre bu işi yapacaklar, zaten yaptıkları bir iş. Şimdi burada ABD açısından bir sorun var; 4 tane Amerikan askerinin böylesine bir zeminde, atmosferde kaybedilmesi Amerika’da pek çok sorunun sorulmasına sebebiyet verdi. ABD’nin iç kamuoyunu en azından konuyla ilgili eksenleri ve karşıt eksenleri hareketlendirecek. Bir diğer tarafıyla da Amerika’nın güdülerini yönetme özelliği taşıması anlamında da önemli. 11 Eylül saldırısından sonra Amerikan Devleti de devlet mekanizmasına giden bir emir vardı ertesi gün, “bunun intikamını her ne olursa olsun alacağız”.

İntikam orijinin hareket etmesi muhtemel, Amerika’nın buradaki reflekslerinin daha hırçınlaşacağını, daha keskinleşeceğini daha kararlı hale geleceğini ön görebiliriz, şu saatten sonra.

Burada YPG PKK’nın böyle bir denklem kurmuş olabileceğini veya başka mahirlerin ABD’nin zihnini yönetme konusunda böyle bir denklem böyle bir komplo böyle bir eylem üretmiş olabileceğini düşünmek bununla ilgili tongaya gelmemek bununla ilgili kendi içerisinde asimetri üreten veya beraber hareket eden üretenleri bulmak ve etkisizleştirmek de aslında Amerikan aklıyla Amerika’nın ortaya koymuş olduğu gelen etki ile olan bir şey. Sonuçta birileri bugün Amerikalıların üzerine oyun kurdular ve bu oyunun sonucunda da 4 Amerikan askeri hayatını kaybetti. Bu 4 tane Amerika’nın failiyle ilgili sürecek Amerikan izni karşısına kim çıkacak. DEAŞ’tan bahsetmiyorum. DEAŞ bu eylemi kendi doğrusal kafayla yapmadı çünkü DEAŞ kabul etse bile şu cümleyi soruyorum; DEAŞ’cılar neden böyle bir zamanda böylesine bir konjönktürde, neden böyle bir eylemi ürettiler ve üretme kapasitesine eriştiler. Bu sorunun cevabını ABD bulmak zorundadır. Burada YPG/PKK’yı hesaba çekmesi gerekiyorsa YPG/PKK’yı hesaba çekmeli veya DEAŞ’a bu eylemi kim yaptırdıysa onları bulup onları hesaba çekmeli veya çektirmeli. Burada Amerika’nın gücünü kullanmak adına birilerinin aktif halde bazı asimetrik eylemlerin doğrusal eylemlerin peşine düştüğü gözüküyor.

Bolton’un bir kasaba şerifi edasıyla takılmış olduğu tavrın benzeri tavırla çok fazla düşünmeden, çok fazla irdelemeden bu işin arkasında kim var, niye yaptırıldı buna bakmadan, ben bu 4 tane Amerikan askerini kim vurduysa onları perişan ederim fincancı dükkanına girmiş fil gibi yürürüm edasıyla hareket ederse bir kere gücünü ve aklını başkaları adına kullanmış olacak. Açıkçası ABD’nin görmesi gereken temel şey; bir terör örgütünü yani illegal yani Ortadoğu varisi kılıklı yani Şam şeytanı kılıklı terör örgütleriyle iş birliği yapmanın bedelini ödeyen bir ABD fotoğrafları var. 4 tane askeri gitti 3 tanesi yaralı İngilizler ve Fransızlar onlardan bahsediyor, bilmiyoruz.

Türkiye’nin Münbiç yol haritasını gündem ettiği böylesine bir güncede Münbiç ile ilgili bugün Milli Savunma Bakanlığımız açıkladı. 3. Eğitim grubunun eğitiminin bittiği Türkiye’nin Münbiç yol haritası diye ABD ile birlikte bir ilişki var, olan ilişkiyi geliştirmek üzere verilen sözleri tut dediği böylesine bir güncede bu patlamanın olması çok manidar değil mi sizce?

ABD’nin Türkiye ile arasında bir iş birliği güvenli bölge üzerinde Münbiç haritası üzerinden söz konusuyken bunları bozacak bunlarla ilgili süreci sabote edecek, patlatacak olaylarla, lobilerle karşı karşıya kalıyoruz. Sahadaki veya diplomasideki asimetrik olaylarla karşı
karşıya kalıyoruz. Münbiç’de biz etkili olmadığımız için bizi bu manada yoran bir şey yok. Ama ABD eğer doğru bir yol yürümek istiyorsa öncelikle bu eylemi kimin yaptığını değil kimin yaptırdığını bulmak zorunda. Niyet ve maksadı ne? Bunu anlayarak Amerikan devletinin gücünü ve aklını hangi menfaatler doğrultusunda kullandırıldığını deşifre etmek zorunda. Burada Amerikan devletinin gücü insanlığın ve Amerika’nın iddia ettiği gibi demokrasiye, insan haklarına, özgürlüklere, refaha, güvenliğe veya huzura hizmet etmiyor. Kaosa, kana, yok ediciliği hizmet ediyor. Bu savaşların baronları bu işten istifade ediyor. Birileri bu coğrafyada teolojik amaçlar peşine düşmüş, birileri istifade ediyorlar. Amerika ne yapsın, işte dünyanın süper gücü ama süper diyemeyeceğim, ne yazık ki bir şekilde kendi gücünü devam ediyor.