ANAYASANIN 42.MADDESİ GEREĞİ...

Serpin ALPARSLAN 14 Haz 2016

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi Anayasanın 42.Maddesinde şöyle der; Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları…

Eğitim ve Öğrenim Hakkı ve Ödevi

Anayasanın 42.Maddesinde şöyle der; Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz.
Öğrenim hakkının kapsamı kanunla tespit edilir ve düzenlenir. Eğitim ve öğretim, Atatürk ilkeleri ve inkılâpları doğrultusunda, çağdaş bilim ve eğitim esaslarına göre, Devlet’in gözetim ve denetimi altında yapılır. Bu esaslara aykırı eğitim ve öğretim yerleri açılamaz. Eğitim ve öğretim hürriyeti, Anayasa’ya sadakat borcunu ortadan kaldırmaz.

İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır. Özel ilk ve orta dereceli okulların bağlı olduğu esaslar, Devlet okulları ile erişilmek istenen seviyeye uygun olarak, kanunla düzenlenir. Devlet, maddî imkânlardan yoksun başarılı öğrencilerin, öğrenimlerini sürdürebilmeleri amacı ile burslar ve başka yollarla gerekli yardımları yapar. Devlet, durumları sebebiyle özel eğitime ihtiyacı olanları topluma yararlı kılacak tedbirleri alır. Eğitim ve öğretim kurumlarında sadece eğitim, öğretim, araştırma ve inceleme ile ilgili faaliyetler yürütülür. Bu faaliyetler her ne suretle olursa olsun engellenemez. Türkçeden başka hiçbir dil, eğitim ve öğretim kurumlarında Türk vatandaşlarına ana dilleri olarak okutulamaz ve öğretilemez. Eğitim ve öğretim kurumlarında okutulacak yabancı diller ile yabancı dille eğitim ve öğretim yapan okulların tâbi olacağı esaslar kanunla düzenlenir. Milletlerarası anlaşma hükümleri saklıdır.

İşte 42.maddenin tam metni budur. Gelelim özel kurumlar boyutuna... 2016-2017 eğitim-öğretim yılı ücretlerinin açıklanmasının ardından özel eğitim kurumlarında ön kayıt, indirimli kayıt, burslu, özel iskontolu vs. Birçok seçenekler ile kayıt yapılırken, her bütçeye uygun okullar artık buluna biliniyor. Tabii cebinizi ve elleri yakarcasına birçok insan okul arayışlarına girdi bile. Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında  yapılan sınav sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, birçok veli için en önemli öncelik ücret olmakta.

Tıpkı benim gibi…

Dershanelerden temel liselere dönüşen özel eğitim  kurumlarındaki fiyatlar (Kızım için yaptığım araştırmada karşıma çıkan fiyatlar)  büyük şehirlerde 8-15 bin lira arasında değişiyor. Özel okul ücretleri, KDV dahil anaokullarında 8 bin 300, ilk ve  ortaokullarda 10 bin 500, liselerde ise 13 bin 440 liradan başlıyor. İlkokul için 10 bin 500-40 bin 200  lira arasında, ortaokul için 10 bin 500-41 bin 300 lira arasında, lise için de 13 bin 440-59 bin 450 lira arasında bulunuyor. Liselerde yatılı programları  tercih edenleri ise 90 bin lirayı aşan rakamlar bekliyor. Bende bir veli olarak sizlere şöyle bir öneride bulunmak istiyorum. Mutlak ama mutlaka araştırın, ocak ve mart aylarındaki bursluluk sınavlarını önemseyin ve kaçırmayın. Yarın devam…