Vakıf Katılım web

ANKARA'DA AHISKA DESTANI

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
Bazen kelimelerin ve zamanın sustuğu anları yaşarız. 2.Dünya Savaşı sırasında on binlerce Türk katliama uğradı.

Ahıska Sürgünü tanıkları Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 10 Aralık'ta Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde buluştu. Sovyet Stalin Diktası, zamanında binlerce Ahıska Türkü'nün Gürcistan'daki yurtlarından sürgün edilmesinin 75. yılında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde anma töreni düzenledi. Ana vatanlarından 75 yıl önce kopartılan Ahıska Sürgünü tanıkları, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı’nın (YTB)  ve Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) tarafından düzenlenen etkinliğin açılış konuşmasını DATÜB Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov yaptı.

Bazen kelimelerin ve zamanın sustuğu anları yaşarız. 2.Dünya Savaşı sırasında on binlerce Türk katliama uğradı. Yine on binlercesi sürülerek esir hayatı yaşatıldı. Ahıskalı Türkler sürgününde sürgünü gören bir millet. Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, sürgünün 75. yılına özel bir çalışma yürüttü. Gürcistan'da Tiflis ve Ahıska'da anma etkinlikleri yapılırken en büyük tören Ankara'da gerçekleştirildi.1944 yılının Kasım ayında o anları yaşayan, o tarihlerde çocuk yaşta olan Ahıskalı Türkler o anları tekrar yaşayarak anlattılar. Onlar ağladı, biz ağladık, zaman ağladı, tarih ağladı. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı tarafından hazırlatılan "Ahıska Sürgünü, 1944" belgeselinin gösterimi de yapıldı. Ankara Türk Dünyası Müzik Topluluğu’nun konseri ile başlayan programın açılış konuşmasını yapan Dünya Ahıska Türkleri Birliği Başkanı Ziyatdin Kassanov, “Sayın Cumhurbaşkanım, sizi Birliğimizin onursal başkanı olarak görmek istiyoruz” dedi.

Kassanov, Türkiye’nin Ahıska Türkleri için yaptıklarını anlatarak, “Türkiye güçlü bir ülkedir, mazlum insanların son durağıdır. Biz Ahıska Türkleri olarak Türkiye devletine ve Sayın Cumhurbaşkanımıza vefa borcumuzu asla unutmayacağız” ifadelerini kullandı.  Ziyatdin Kassanov, konuşmasında kendilerine verilen destekten dolayı Türkiye'ye teşekkür etti. Erdoğan, "Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, 75 yıl önceki o büyük acıyı iliklerine kadar hisseden büyüklerimizi ağırlıyoruz. Bugün bu salonda hak ve adaletin tecellisi için Ahıska davasına gönül vermiş, destek olmuş, mücadele etmiş büyüklerimiz var, dostlarımız var. Bugün aramızda 1944 yılındaki sürgünü bizzat yaşayan ak saçlılarımız var. Bugün bu salonda tam 75 senedir yüreği vatan hasreti ile kavrulan, gözyaşı döken Ahıskalı kardeşlerimiz var." dedi. "Ahıska bir ömür geçirdim senden uzakta / Senden ayrı bir diyarda ölürsem eğer bu son vasiyetimdir evlatlarıma / Mezarım başında Fatiha okuyarak serpsinler kabrime Ahıska kokan bir avuç toprak" dizelerini okuyan Erdoğan, "Evet, bugün burada evlatlarına işte böyle vasiyet ederek Ahıska'ya kavuşmayı bekleyen pirifanilerimiz, dedelerimiz, ninelerimiz var." ifadesini kullandı.  Ahıska Türklerinden sürgünün tanıklarından Nadim Aliyev, sürgün öncesinde Rahime Nine'de bulunan ve sürgün sırasında da Züleyha Nine'nin Sovyet askerlerinden koynunda saklayarak muhafaza ettiği Kur'an-ı Kerim'i Cumhurbaşkanı Erdoğan'a emanet etti. Emanet verilirken yapılan anonsta, Ahıska Türkleri’nin, "Sürgün yaşamış bir Kur'an-ı Kerim sürgünlüğü bitsin artık, emin ellerde olsun."  denilerek tarihi anlar yaşandı.

Kısa bir süre önce vefat eden Ahıska Türkleri için yıllardan beri mücadele veren Yunus Zeyrek hocanın şiirlerini Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Abdullah Eren konuşmasında dillendirildi. Hatıra fotoğrafı sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Ahıskalı Türkleri taktığı kalpak, Ahıska tarihinde hanların kuşandığı kılıç ve kemerden oluşan hediyeler DATÜB tarafından sunuldu.

Ankara'da tarihe not düşüldü ve bir destan yazıldı. Acılara rağmen bir destan yazıldı.

Son söz olarak kendi satırlarım;

Şimdilik hoşçakal vatanların en güzeli AHISKA,

Sürgünlerle yeşeren AHISKA TÜRKLERİYİZ,

Kavuşuruz elbet günlerin birinde,

Her sürgün ile yeşeren AHISKA TÜRKLERİYİZ.

Sanmayın kalır elde bu cennet AHISKA,

Her sürgünde büyüyen bir MİLLETİZ.

Kimse demesin bize vatansız,

Toprağını atasının mezarını bilen MİLLETİZ.

75 yıl geçti sürgün üzerinden,

600 bin olduk vatan evladıyız,

Tarihe şan katan AHISKA TÜRKLERİYİZ.

Sürgünlerle devleşen bir MİLLETİZ.