ANNELERİN MUTLULUK KAYNAĞI

Emel HOCA 07 May 2016

Emel HOCA
Tüm Yazıları
Mayıs ayı geldi çattı. Bu ayın her sene en önemli gündemlerinden biri şüphesiz anneler günü. Bu gündemle beraber de annelik ve mutluluk kavramları da sıkça tartışılır oluyor. Peki anneler nasıl mutlu oluyor?

Mayıs ayı geldi çattı. Bu ayın her sene en önemli gündemlerinden biri şüphesiz anneler günü. Bu gündemle beraber de annelik ve mutluluk kavramları da sıkça tartışılır oluyor. Peki anneler nasıl mutlu oluyor? Sanılanın aksine bir anneyi mutlu etmek çok da zor değil. Sevgiyi içten ve samimi bir şekilde paylaşmak onları mutlu etmenin en değerli yollarından biri. Peki hayatta bir anneyi en mutlu eden şey ne dersiniz?

Anneler Nasıl Mutlu Olur?

Bir anneyi hayatta en mutlu eden şey ona en güzel hediye çocuğunun ona bağımlı değil ama bağlı olduğunu bilmek ve mutlu, huzurlu hayattan zevk alan çocuklar yetiştirdiğini görmektir. Hayatta sorunlarıyla yetişkin bilinci ile başa çıkabilen, özgüven sahibi, mutlu bir birey yetiştirmek bir annenin en büyük mutluluğudur. Kadınlar hayatın her alanında etkin bir biçimde yer alırken aynı zamanda en büyük sorumlulukları içiren annelik kimliğini de üzerlerinde taşırlar. Yeni nesillerin iyi yetişmesinde çocukların örnek aldığı ilk rol model, ilk lider olan annelerin önemi tartışılamaz. Annelerimiz, her türlü zorluğa göğüs gererek, yüreklerindeki sınırsız sevgi ve sabırlarıyla yaşamda karşılıksız sevmeyi en çok öğrendiğimiz varlıklardır.

Annelik Zor Zanaat

Anne olmak gerçekten zor zanaat. Öncelikle annelerin bu çok önemli ve kutsal görevde desteklenmesi ve bir ömür boyu taşıyacakları bu büyük sorumlulukta onları yalnız bırakmamak bir devlet politikası olmalı diye düşünüyorum. Anneliği doğasındaki sevgi, şefkat ve merhamet duygularıyla doğal olarak yapan annelerin; yaşamlarındaki bu en büyük sorumlulukları ile ilgili desteklenmesi çok önemli. Her anne adayı kadın, çocuğuyla daha yaşamının ilk yıllarından nasıl iletişim kuracağı konusunda desteklenmeli ve mutlu, huzurlu, kendine güvenen çocuklar yetiştirip hayattaki en büyük mutluluğu yaşamasına katkı sağlanmalıdır. Annelerin çocuk yetiştirme ile ilgili alacağı destek yaşama sunulan en büyük desteklerden biridir. Tüm kadınların anneler günü kutlu olsun.

Bir önceki yazımda, içimizde iyiyi temsil eden beyaz kurt ya da kötüyü temsil eden siyah kurtu beslemek arasında hafta boyunca seçimler yapmanız dileğiyle bırakmıştım sizi. Bir de kişisel liderliği ele almak için sizce yapılması ve sahip olunması gerekenlerle ilgili düşüncelerinizi paylaşmanızı istemiştim. Maillerinizi çok büyük bir keyifle aldım ve okudum.  Belli ki ve çok şükür ki içinizdeki beyaz kurtu beslemişsiniz. İşte çorbaya tuzu beraberce koyuyoruz o halde, hepimizin ellerine sağlık, afiyet olsun.

KENDİ YAŞAMINIZIN LİDERİ OLUN

Hemen hatırlayalım ilk 5 madde:

1 Başkası Olma Kendin Ol!

2 İnançlarına Göz At.

3 Hedef Belirle.

4 İçsel Eleştirmenini Fark Et.

Ve geri kalanlarla devam ediyoruz.

5. Dinle ve Empati Kur.

Dinlemesini bilenler, ülkeleri fethetmesini bilenlerden daha büyüktür.

Benjamin Franklin

Dinlemek, söylenenleri gerçekten duymak iyi ilişkilerin en önemli unsurudur. 

Çincede dinlemek bence dinlemenin en güzel ifade ediliş şeklini içerir; kulaklar, gözler, bölünmemiş dikkat kalp kelimeleri ile birlikte yazılır. Neden iki kulak bir ağza sahip olduğumuz sanırım bu noktada yüz puanlık uzman sorusu olabilir .Önderimiz Atatürk'ün aşağıda bir köylü ile çekilmiş olan fotoğrafı, dinleme adına çekilmiş en güzel örneklerden biridir.

6. Tutkulu Ol.

“Açıktır ki yazgıların en güzeli, bir insannın sahip olabileceği en büyük hazine, tutkuyla yaptığı bir iş için ona para ödeniyor olmasıdır.” A. Maslow Sevdiğin işi yap o zaman bir gün bile çalışmış olmazsın bakış açısı ile, sevdiğiniz şeyi severek yapmak hayattaki en güzel şeylerden biridir. Tutku bulaşıcıdır ve sizden etrafınıza sirayet eder.

7. İyi İletişim Kur.

İyi bir konuşmacı; etkili konuşmasını bilen değil, gönlü bir inançla sarhoş olandır.

Ralph Waldo Emerson

Dinledikten sonra, liderlerin ürünlerini satabilmek için ama daha önemlisi fikirlerini satabilmek için, onları bir hikayeyle özdeşleştirmesi gerekir. Anlatılan bir hikaye insanları büyüler ve harekete geçmeye teşvik eder. İyi bir hikaye ya da örnek ile özdeşleştirmek ise anlatılan şeyin daha iyi anlaşılmasını da sağlar.

8. Eyleme Geç.

“Bir insan eylemlerinin toplamıdır, yapmış oldukları ve yapabilecekleri. Başka hiçbir şey.” (Mahatma Gandhi) Hedefi belirlemek ve ona giden yolda adım atmak çok önemlidir. Kaynakların doğru hedefler için kullanıldığına emin olmak ve cesaretle ilk hareketi başlatmak gereklidir. 

9. Takım Ruhu

“Büyük zekalar, birlikte düşünür.” Malcolm X

Takım üyelerinin güçlü ve zayıf yanlarını tanıyarak, işbirliği kurabilecek ve uyum içinde birlikte hareket edebilecek ortamı yaratmasıdır.

10. Sorumluluk Al.

Yalnızca yaptıklarımızdan değil, yapmadıklarımızdan da sorumluyuz.” Anonim

Hayattaki seçimlerimiz, nelere evet nelere hayır dediğimiz bütün hayatımızı etkiler. Her bir birey gerek özel ve sosyal gerekse iş yaşamlarında, bir takım sorumlulukları almakla yükümlüdür. Birilerini suçlamak veya sorumlu tutmak yerine, yaşadıklarımızın ve seçimlerimizin sorumluluğunu almayı bilmek yaşamda bizi lider yapar.Her seçim bir şeye evet ya da hayır demektir. Bu açıdan her seçimde başka bir şeye hayır demiş oluyoruz. Seçimlerimizi bilinçli yapmak evet ve hayırlarımızın bedellerini bilmek, sonuçlarına öfke duymadan,"başkasının hayatını yaşıyorum" duygusuna kapılmadan kabul etmemize hizmet eder. Kıssadan hisse bir hikaye ile devam edelim.

Ahmet bilgeyi ziyarete gider. Bilge Ahmet’e "ne içersin?" diye sorar. Ahmet’te "fark etmez" yanıtını verir. Bilge "peki o zaman çay mı kahve mi desem? "diye teklifini yineler. Ahmet "bana hepsi uyar sen bir şeyler getir de beraber içeriz" der. Bilge Ahmet’e ders verecek bir içecek hazırlamak ister ve elinde bulunan bitki çaylarından kekik ve anasonu alıp kaynatmaya başlar. Çay hazır olunca ikisini de karıştırarak Ahmet’e ikram eder. Sarımtırak rengiyle garip duran bardağı gören Ahmet "Bunlarda ne çayı? " demekten kendini alamaz. Bilge "madem senin için hiç bir şey fark etmiyor, buyur iç o zaman" diye karşılık verir. Ahmet çaydan bir yudum alır. Çayı dudaklarına götürmesiyle geri çekilmesi bir olur ve "bu da ne?" diye tepki gösterir. Bilgenin yüzünde bir tebessümle "Ben buna fark etmez çayı diyorum. Çünkü fark etmez çayı yüzde fark edilir bir değişime sebep olur." der. Hayatımızda çok kez seçim şansımız olur. Bu şansları bizim yerimize başkalarının kullanmasını tercih ediyorsak, yaşamlarımızın lideri olmakta zorlanırız. Seçme hakkını kullanmamak da bir seçimdir. Hayatının sorumluluğunu başkalarının eline teslim edenler, suçlu arayıp kendilerini mutsuzluğa mahkum eder. Kendi hayatının lideri olmak seçimlerinin sorumluluğunu almakla başlar.

11. Uyumluluk

“Hayata uyma yeteneğimin sırrı mı? Gömlek değiştirir gibi ümitsizlik değiştirdim.”

Emil M. Cioran

 Son dönemin önde gelen yönetim uzmanlarından Richard Boyatzis der ki “Etkin lider uyumludur, bize ilham verir, bizi harekete geçirir. Kendisi ve çevresindekilerle barışık, uyumlu ilişkiler kuran bir lider, şirketin performansını artırır.” Boyatzis’e göre, her lider uyumlu değildir ama çaba gösteren herkes uyumlu lider olabilir. Bu da belli başlı 3 özellikle mümkündür: Umut yaratmak, merhamet etmek ve aklı selim davranmaktır.

12. Güven

Güven uzmanı Robert Cooper’a göre duygusal gücün tarifi şudur. “Kendini değerli hissetmekle ve başkalarına dönük olmakla başlar. Kendinize güvenme, başkalarıyla karşılıklı güven ilişkisinden kaynaklanan bu sıcak ve güçlü çoşku en önemli yaşam kolaylaştırıcılardan biridir.

Stephan Covey’e göre güven, insan motivasyonunun en gelişmiş halidir. Zaman alsa ve sabır istese de insanların içindeki en iyiyi açığa çıkarır.  Özü sözü bir olmak, verdiği sözleri tutmak ve bir engelle karşılaşınca bunun üstünü örtmeyip paylaşmak insanların güven duymalarına katkı sağlar.