ARRİVEDERCİ SİGNORE!

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
İtalyanlar böyle başlıklar attılar Can BARTU'nun ardından. Elveda Beyefendi diye tercüme ediyor Google Translate.

83 yıllık güzel ve dolu-dolu bir hayatın ardından “her nefis ölümü tadacaktır” buyruğuna uygun şekilde ve arkasında binlerce güzel hatıra ile geçen Perşembe’yi Cuma’ya bağlayan gece Hakk’a yürüdü. Konuşmalarında sıkça kullandığı “o vakit” sözüyle bu vakti kastetmekteymiş meğer.

Futbolculuğunda da sonrasında da her daim saygın kişiliği ile spor dünyamızda özgül ağırlığı olan bir karakterdi Can BARTU. Eğriye eğri, doğruya doğru diyebilen ve bunu her devirde ve her ortamda dile getirmekten çekinmeyen bir duruşa sahipti. Onu tüm spor camiası içinde en saygın konuma getiren de bu dik duruşu oldu ömrü boyunca.

Fanatizme asla prim vermeyen, dostluk ve centilmenliğin kıymetini bilen birisiydi her şeyden önce, futbol oynadığı devirdeki en büyük rakiplerinden Metin OKTAY’la jübilesinde forma değiştirip rakip formayla futbol oynamış (Kendisi ve Metin OKTAY’dan başka) kaç kişi vardır Türk Futbol Tarihi’nde?

Zor beğenen, mükemmeliyetçi bir yapıya sahipti. (“Fenerbahçe’nin hep 5-0 kazanmasını” isterdi, derler) Endüstriyel futboldan pek hazzetmezdi ve kendi yaşıtları ve ağabeylerini her daim saygı ve gururla yâd ederdi. Lefter’i Metin OKTAY’ı, Recep ADANIR’ı Baba Hakkı’yı anlatırken o günleri yaşıyormuşçasına heyecan duyardı.

FBTV’deki programında yorumcunun-Marcio NOBRE nasıl oynadı? sorusuna –bugün bi b.k oynamadı diyecek kadar dobra idi.

Hem futbol hem de basketbolda üst düzey başarılar kazanmış bir sporcu olarak Dünya üzerinde parmakla gösterilen birisiydi. Hem Fenerbahçe’nin futbol-basketbol takımlarında aynı anda forma giymiş hem de A Milli Futbol ve Basketbol takımlarının formasını terletmişti.

Bir şehir efsanesi olarak anlatılan; öğle vakti saat 15:30’da, Mithatpaşa Stadı’nda Beşiktaş’a iki gol atıp Fenerbahçe’nin 4-2 kazandığı maçtan sonra yürüyerek Harbiye’deki Spor Sergi Sarayı’na gidip Galatasaray’a karşı FB basket takımında forma giymiş ve 82-50 biten maçın 32 sayısını Can BARTU kaydetmiştir.

Bu gibi onlarca efsaneyi babalarından, dedelerinden duyan bir neslin Fenerbahçeli olma sebebidir Can BARTU.

İtalya gibi zor bir futbol ikliminde altı sezon (Fiorentina, Venedik, Lazio) futbol oynamak ve Fiorentina ile Avrupa Kupa Galipleri Kupası Finali’nde oynayan ilk ve tek Türk Futbolcusu olmak gibi bir özelliği vardı Signore Bartu’nun.

Kendisine yakışan bir ömür sürüp, güzel bir ölüm ve güzel bir uğurlama ile Karacaahmet’deki yerine ulaşırken ardında renk aşkı fark etmeksizin büyük bir sevgi yumağı bırakabilen nadir insanların son temsilcisi idi (bir nevi Son Mohikan diyebiliriz.)

Kendisine Mevlâ’dan Rahmet, kederli Ailesine sabr-ı cemil niyaz ederiz.