AVRUPA, DİYARBAKIR'DAKİ ANNELERİN ÇAĞRISINI DUYMALI

Ozan CEYHUN 18 Eyl 2019

Ozan CEYHUN
Tüm Yazıları
Diyarbakır'da anneler direnişlerini sürdürüyorlar. Bu köşede daha önce de annelerin evlatları için verdikleri mücadeleyi dile getirdik.

Annelerin, Diyarbakır HDP İl Başkanlığı kapısı önünde “oğullarını ve kızlarını bekleme” eylemi 15. gününde. Eyleme katılan annelerin ve ailelerin sayısı 34 oldu. 34 anne evlatlarını geri istiyor. Ve sayı her geçen gün artıyor! Evlatlarını almadan ya da evlatları öldüyse bu konuda bilgi almadan eylemi sonlandırmamaya kararlılar. Anne olmak işte böyle bir şey. Evlatları için her şeyi göze almış durumdalar. 

HDP’nin PKK terör örgütü tarafından nasıl kullanıldığı da her geçen gün daha fazla ortaya çıkmakta. HDP, Avrupa kamuoyunu bugüne kadar ustaca kandırdı. Kendisini PKK terör örgütü ile ilişkisi olmayan bir siyasi parti olarak pazarladı. Maalesef Avrupa kamuoyu da bu yalana inandı. Oysa gerçekte HDP parti teşkilatları PKK terör örgütü için “eleman toplama” şubeleri gibi çalışmışlar. Diyarbakır’da eylem yapmakta olan 34 anne bu gerçeği anlatmaktalar. Hepsinin oğulları ya da kızları ya HDP parti teşkilatlarına gittikten sonra kaybolmuş ya da yolda kaçırılmış. O zamandan beri hiçbiri haber alamamış.

Aralarında 24 yıldır ya da 20 yıldır oğullarından hiç haber alamayan anneler var. Büyük çoğunluğu ise son 5 -10 ay arası zamanlardan beri PKK terör örgütünün elindeler. PKK terör örgütü Kürt kökenli ailelerin çocuklarını HDP’nin aracılığıyla kandırarak kaçırmakta ve beyinlerini yıkayarak onları teröre alet etmekte.

Annelerin çoğu bu zulme yıllarca PKK korkusuyla ses çıkaramamış. Ses çıkaranlar öldürülmüş ya da tehdit edilerek susturulmuş. 

Bu durum 22 Ağustos 2019 tarihinde oğlunu geri almak için HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturma eylemi başlatan anne Hacire Akar sayesinde değişti. Hatice Akar, HDP’lilerin tüm tacizlerine ve PKK terör örgütünün tüm tehditlerine rağmen eylemini kahramanca sürdürdü. Oğlu son olarak HDP İl Binası’na gittikten sonra PKK terör örgütüne katılmıştı. Hatice Akar’ın mücadelesi başarıya ulaştı. HDP ve PKK terör örgütü Hatice Akar’ın oğlu Mehmet Akar’ı geri verdi. Hatice Akar’ın bu mücadelesinin HDP’nin gerçek yüzünü ortaya çıkarmasından korktukları için oğlunu geri verdiler. 

Ancak Hatice Akar’ın başarılı mücadelesi diğer tüm annelere örnek oldu. PKK’dan korkmamaları gerektiğini ve yalnız olmadıklarını gördüler. Türkiye’de teröre karşı olan tüm vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, sanatçılar, siyasi partiler ve toplumun tüm diğer kesimleri annelerin mücadelesini desteklemekte. 

HDP’nin PKK terör örgütünün kontrolünde ve ona karşı çıkamayan bir siyasi parti olduğu da kanıtlanmış durumda. 

Diyarbakır HDP İl Binası önünde evlatlarını bekleyen anneler Türkiye’nin her köşesinden oraya gelmekteler. Mardin’den, Gaziantep’ten, Mersin’den, Ağrı’dan, İstanbul’dan, Siirt’ten, Ordu’dan, Erzurum’dan, Bitlis’ten, Elazığ’dan ve Diyarbakır’dan 34 anne şu anda Diyarbakır’da HDP İl Binası önünde evlatlarını bekliyorlar.

Eminim yarın sayıları daha da artacak. Hatta Berlin’den, Hamburg’tan, Frankfurt’tan, Viyana’dan, Salzburg’tan, Antwerpen’den, Brüksel’den, Paris’ten, Lyon’dan, Basel’den, Rotterdam’dan, Londra’dan ve daha birçok Avrupa kentinden anneler Diyarbakır’daki eyleme katılırsa kimse şaşırmasın. PKK terör örgütü yıllardır Avrupa’da yaşamakta olan Kürt kökenli ailelerin evlatlarını kaçırdı. Aileler çocuklarından hiç haber alamadı. Şimdi onlar için de bir umut ışığı var.

Artık PKK terör örgütünden korkmuyorlar. Diyarbakır’da anneleri taciz eden, onlara saldırmaya kalkan ve annelerin bu demokratik direnişini sabote etmek isteyenler karşılarında hukuk devletini buluyorlar. Haklarında soruşturma açılıyor. Anneleri tehdit ve korkutmak artık kolay değil.

Tüm Türkiye anneler ile dayanışma içinde. Anneler şimdi Avrupa’dan destek bekliyor. Avrupa’dan politikacıların, kadın derneklerinin ve insan hakları derneklerinin Diyarbakır’a gelip anneleri desteklemeleri çok önemli. Çünkü PKK ve HDP hala Avrupa kamuoyunu kandırdıklarına inanıyorlar. Avrupa kamuoyunun artık gerçekleri gördüğünü göstermesi annelere en büyük destek olacak. O zaman evlatlarını kurtarmaları da kolaylaşacak.

Yeni seçilen Avrupa Parlamentosu, yeni onaylanacak olan AB Komisyonu ve Avrupa başkentlerindeki politikacılar, gazeteciler ve özellikle kiliseler annelerin bu haklı mücadelesini görmeli ve destek çağrısını duymalı artık.

Diyarbakır’da evlatları için mücadele veren anneleri Avrupa daha fazla yalnız bırakmamalı ve PKK terör örgütüne karşı annelerin yanında olduğunu tüm dünyaya göstermeli!