AVRUPA LİGLERİNDE GRUPLARIMIZ

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Lefter Sezonu'nda Ligimizde dördüncü hafta maçları da geçen hafta sonu oynanarak tamamlandı.

Önce Fenerbahçe evinde Kayseri’ye yenildi, peşinden Galatasaray, Trabzon’dan 4 yedi, Beşiktaş ise Bursa’da off-side tartışmalı golle öne geçmesine karşı Sakho’nun son dakikalarda attığı golle berabere kalarak bir puana razı oldu. Kasımpaşa ve Başakşehir istim üstünde üçer-üçer devam ediyor, bu hafta Alanya da ilk puanlarını aldı ve Lig’de puansız takım kalmamış oldu.

 

Ligimizde bu hafta Milli Maç arası dolayısıyla mini bir tatil var. Uluslar Ligi’nde Trabzon’da oynayacağımız Rusya maçı sebebiyle Lig’e ara verildi, biz de bundan istifade geçen yazıda birazcık bahsettiğimiz Şampiyonlar Ligi’nde Galatasaray’ın ve Avrupa Ligi’nde Akhisar, Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin grup maçlarını oynayacağı takımları hatırlamak istiyoruz.

Galatasaray oldukça şanslı bir kura çekti gibi görünse de Trabzon’da seyrettiğimiz Sarı Kırmızılıların Gomis’in yokluğuna çare bulamadıkları ve 90 dakikayı rakip kaleye şut çekemeden, pozisyona giremeden bitirdiklerini görünce “acaba” dedik istemeden. Lokomotiv Moskova, Porto ve Shalke ile oynayacağı 6 maçta Beşiktaş’ın puan rekorunu kırmasını beklerken santraforsuz bunu nasıl başaracak Fatih Hoca? Muğdat, Ömer BAYRAM, Emre AKBABA gibi transferlerle Lig’i götürmek mümkün ama Şampiyonlar Ligi başka bir seviye hepimizin bildiği gibi. Eren “gamsız” DERDİYOK ve Sinan GÜMÜŞ ile 18 puanın kaçını alabiliriz bilinmez.

Yeni Şampiyonlar Ligi gelir paylaşımı skalasına göre Galatasaray; gruplara katıldığı için 15.2 Milyon €uro “ayakbastı parası” alacak ayrıca naklen yayın havuzundan 11 Milyon €uro kendi payı ve 9 Milyon €uro Fenerbahçe’den devreden olmak üzere 20 Milyon €uro daha kasasına girecek. Bunların dışında alınacak her “bir puan”ın ederi 900 bin €uro (3 puan 2.7 Milyon €uro). Son 16 içine girerse ilave 9.5 Milyon €uro daha var kazanabileceği. €uro’nun son zamanlardaki değer artışı ile (1 €uro yaklaşık 8 TL ediyor) büyük bir imkân kapıda bekliyor ama Galatasaray’ın kapıyı açacak dermanı var mı? -göreceğiz.

Akhisar Avrupa Ligi’nde en şanssız olan takımımız, grubu nispeten zor. Saffet SUSİÇ; Lig’de kalmak mı? Avrupa Ligi mi? sorularına nasıl cevap verecek bilmiyoruz. İspanyol Sevilla, Rus Krasnodar ve Belçikalı Standart Liege’den kaç puan alabilirler ve Ülke Puanına katkı verebilirler? bilinmez ama hiç olmazsa S. Liege maçlarına konsantre olsalar bu sene için yeter.

Beşiktaş için sipariş verseniz bu kadar güzel denk gelmeyecek bir grup söz konusu. Belçika’dan Genk, İsveç’ten Malmö ve Norveç’ten Sarpsborg gibi rakipler Beşiktaş’a üst turlar için ümit vadediyor. En önemli maçlar (hepsi önemli ama) Genk’le oynanacak içeride-dışarıda maçlar. Malmö ve Sarpsborg Beşiktaşımızın rakibi olamaz.

Fenerbahçe ise bir önceki aşamada yaşadığı Benfica şanssızlığından sonra “şurup” gibi bir gruba düştü. Gene bir Belçikalı var grupta Anderlecht, ilk torbadan geldi. Daha sonra Hırvat Dynamo Zagreb ve Slovak Spartak Trnava var Sarı Lacivertlilerin bu seneki kısmetine.

Avrupa Ligi’nde her üç takımımızın da grubunda birer Belçikalı var. UEFA Country Ranking’de (Ülkeler Sıralaması) şu anda bulunduğumuz yeri koruyup geliştirmek için bu sene alınacak puanlar çok önem kazandı. Şu anda 31.000 puanla 10. Sıradayız. Dokuzuncu sırada 34.700 puanla Belçika bulunuyor. Hollanda ise hemen bizim ensemizde, o sebepten Belçika takımlarına üstünlük kurmamız şart.

Avrupa Ligi’nde ise gelir skalası şu şekilde tahakkuk edecek; Gruplara Katılım: 2,9 milyon €uro, galibiyet 570 bin €uro, beraberlik 190 bin €uro, gruptan yükselme 500 bin €uro, son 16’ya kalınırsa 1,1 milyon €uro daha. Naklen yayın havuzu gelirleri henüz açıklanmadı ama Şampiyonlar Ligi’nin dörtte biri gibi bir rakam bekleniyor.

Milli Takımımıza ve kulüp takımlarımıza sonsuz başarılar, hepimize iyi bir hafta dileriz.