AVRUPA'DA "ATEŞ HATTI"NDAYIZ

Fehmi KETENCİ 24 Eki 2019

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Futbolumuzun ateşi giderek yükselmeye başladı. Milli maç arasından beklediğimiz başarıları tarıhe iz bırakacak şekilde bir haftayı daha geride bıraktık.

      Süper Lig Cemil Usta Sezonu’na geri döndük. Ligdeki durumda, lider değişmedi. Ligi neredeyse başından beri domine eden Erol Buut yönetimindeki Alanyaspor, son hafta konuk ettiği Rizespor’u da 5-2’lik bir skorla geçerek aldığı galibiyetle, toplam puanını 17’ye çıkardı ve geriden gelenlere tepeden bakıyor. Alanyaspor; iyi kadrosuyla, lig deneyimini geçtiğimiz yıl çalıştırdığı Yeni Malatyaspor’u Avrupa kupalarına taşıyarak iyice pekiştiren Erol Bulut yönetiminde ligin zirvesine yerleşti.

      Ardında, çok önemli iki oyuncusu sakat kadro eksikleri olmasına karşın Ünal Karaman yönetimindeki genç kadrosuyla başarısını sürdüren ve topladığı 15 puanıyla lideri takip eden Trabzonspor var.

      Bir iki başarısız haftadan sonra deplasmandan, zor da olsa 2-1’lik bir Denizlispor galibiyetiyle dönen Fenerbahçe 14 puan ve averajla üçüncü sıraya yükseldi, dördüncü sırada ise toparlanan 14 puanla Başakşehir var.

     İlk haftalarda ilk sıralarda yer alanlar ise yavaş yavaş alt sıralara doğru inmeye başladılar. Bunlardan Rizespor son haftalardaki başarısız sonuçlarıyla 16. sıraya kadar indi.

     Şampiyon adaylarından Galatasaray, kendi evinde zorlukla 3-2 yenebildiği Sivasspor karşısında oldukça zorlandı ve toplam 13 puanla altıncı sırada.

     Ve Beşiktaş; hem yönetim olayları hem de futbol takımında yaşadıklarından oldukça etkilenmiş görünüyor. Hala tartışılan teknik yönetimi pek de rahat değil. Kadrodaki futbolcular bu yaşanan ortamdan oldukça etkilenmiş gibi görünüyorlar. Umarım yeni seçilen yönetim bu olumsuz ortamdan kurtuluş için bir kan değişikliği yaratır. Beşiktaş; son karşılaşmasında deplasmanda 0-0 berabere kalarak aldığı bir puan, toplam 9 puanıyla onikinci sırada. İşte ligimizden geçen haftadan kalanlar bunlar.

      Bu hafta Avrupa kupalarındayız.

      Galatasaray, Şampiyonlar Ligi A Grubunda salı gecesi, kendi sahasında dünya devi Real Madrid’i ağırladı. Son zamanlarda oldukça formsuz gibi görünen Real Madrid en kötü gününde İstanbul’da pek de beklemediği 1-0 galibiyetle döndü. Galatasaray oyunun ilk onbeş dakikasında ummadığı becerksizlikleri yaşadı ve çok kolay yakaladığı üç gol fırsatını kullanamadı. Formsuz kötü gününde olan Real Madrid bile bu kaçan gollere şaşırdı. Ama Galatasaraylı futbolcular bunu başardılar. Zaman zaman sergilenen şuursuz baskılar, uyanan Real Madrid’in etkili kontrataklarına ortam hazırladı ve bir kontratağın ardından gelen gol, 0-1

      Hep söyleniyor; Galatasaray’ın savunması ve orta sahasında kronik birçok sorunu var. Büyük umutlarla alınan golcü Falcao ortalarda yok. Gol oranlarında beklenen düzeyde değiller. Beklentiler Romen Andone’de, ama kaçırdığı kolay gollere bakınca kafalar karıştı. Kanatlar pek iyi çalışmıyor. Her şey Babel’den bekleniyor. O da zaman zaman bireyselliğe kaçsa da, elinden geleni yapmaya çalışıyor. Ama bu çabaların pek de yetmediğini salı gecesi gördük.

      Bildiğimiz Galatasaray, kadro kurgusu, taktik ve teknik yönetim hatalarına rağmen bu Real Madrid’I sahasında yenebilirdi.. Düşüncem ve gördüklerim; son bu dönemde oldukça formsuz olan Real Madrid biraz ciddiye alınmamış gibi. Bunlar, Fatih Terim’in karşılaşma öncesi ve sonrası konuşmalarından yansıyanlardır. Yakında bu karşılaşmanın Madrid’de rövanşı var.

      A Grubu’ndaki son görüntü; üç karşılaşma sonrasında  PSG, 9 puanla birinci sırada. Real Madrid 4 puanla 2., Clup Brugge 2 puanla 3. ve Galatasaray 1 puanla son sırada. Görünen o ki; Madrid’deki karşılaşma çok önemli. Hesap yapmaya gerek yok. Tek yol galibiyet. Tabii rakibi de gerektiğinden çok daha fazla ciddiye alarak. Bunu da İmparator Fatih Terim düşünsün artık.

      Bu hafta Avrupa kupaları haftası. Beşiktaş, Trabzonspor ve Başakşehir’e bu akşam çıkacakları karşılaşmalarında sonsuz başarılar diliyorum.