AVRUPALI KARDEŞ KENTLERİMİZ ZİRVESİ

Osman ATAMAN 12 Nis 2016

Osman ATAMAN
Tüm Yazıları
Türkiye Avrupa Birliği'ne girmeye çalışıyor. 14 Nisan 1987'de rahmetli Turgut Özal'ın, zamanın Devlet Bakanı Ali Bozer aracılığıyla Brüksel'de AET ( Avrupa Ekonomik Topluluğu) Komisyonu Dönem Başkanı ve yetkililere sunduğu başvuru mektubu hala 'gel-git' ve 'oyalamalarla' sürünceme durumunda kalmaktan kurtulamıyor.

Türkiye Avrupa Birliği’ne girmeye çalışıyor. 14 Nisan 1987’de rahmetli Turgut Özal’ın, zamanın Devlet Bakanı Ali Bozer aracılığıyla Brüksel’de AET ( Avrupa Ekonomik Topluluğu) Komisyonu Dönem Başkanı ve yetkililere sunduğu başvuru mektubu hala ‘gel-git’ ve ‘oyalamalarla’ sürünceme durumunda kalmaktan kurtulamıyor.  Ermeni soykırımı olduğu iddialarıyla uluslararası arenada ‘kıstırılmaya’ çalışılan ülkemiz aleyhindeki kışkırtma giderek daha güç kazanıyor. Kıbrıs konusu , Kuzey Irak, Suriye  ile bağlantılı Türkiye’nin güneydoğusundaki ayrılıkçı kalkışma denemesi .. gündemimizden düşmüyor. Görünen ve görünmeyen İran ve Rus ‘ çabaları ‘ da bilinmekte…

Demokrasinin beşik olarak oluştuğu, büyüdüğü ve kökleştiği siyaset noktasının yerel yönetimler olduğu dünyada kabul gören bir gerçektir. Türkiye’mizin belediyelerinin merkezlerinde ‘sosyal’ ve ‘kültürel’ hizmetleri görmelerinin yanı sıra faaliyetlerinde ulusal konulara dış dünya da dahi önemli katkı yapabilmeleri fırsatını doğru bir vizyonda kullanabildikleri söylenebilir mi?  Bütün belediyelerimizin ‘kardeş şehirler’ yoluyla uluslar arası işbirlikleri kurdukları, hangi belediyenin web sitesine bakarsanız kolaylıkla karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Bu belediyelerimizin kardeş şehirler edinmesinin görünen ve görünmeyen amacı nedir?  Bu işbirlikleri merkezi idarenin ne derece bilgisi dahilinde kurulmakta ve gelişmektedir? Acaba kardeş şehirler yoluyla kentlerimiz ve bu kentlerimizin yöneticileri kurdukları kurumsal ilişkiler ve kişisel dostluklarla Türkiye lobisi açısından değerli bir güç üretebilme şansına sahip olamazlar mı?  Bu kardeş şehirler ve yöneticileri neden bu vizyonda ele alınıp, planlı bir yönlendirmeyle değerlendirilmezler?

Size geçmişten bazı rakamlar ve veriler vereyim;

 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirler listesi:

Almatı - KazakistanAmman - ÜrdünAtina - Yunanistan, Barselona - İspanya, BerlinAlmanyaBeyrut - LübnanBudapeşte - Macaristan, Buenos AiresArjantin, Bükreş - RomanyaCidde - Suudi Arabistan, Dubai - Birleşik Arap Emirlikleri, Dıraç -Arnavutluk,   Filibe - Bulgaristan, Floransa- İtalyaHartum- SudanHavana -KübaHo Şi MinVietnam, Houston - ABD,   Jahor Bahru - MalezyaJakarta -Endonezya, Kâbil - AfganistanKahire - MısırKazan - TataristanKonstantin - CezayirKöln - Almanya-   Köstence - Romanya, Lahor - PakistanMerv -TürkmenistanMexico City - MeksikaOdessa - Ukrayna,   - KırgızistanParis - FransaPrag- Çek Cumhuriyeti,   Pusan- Kore CumhuriyetiRabatFasRio de JaneiroBrezilya, Rotterdam, Hollanda, SaraybosnaBosna-Hersek, St. Petersburg-Rusya Federasyonu, Stokholm -İsveçStrazburg-FransaŞanghay- Çin,   Şimonoseki - JaponyaToronto, Kanada, Varşova- PolonyaVenedik- İtalya,  - Xi'an, Tokyo- Japonya .

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirler listesi:

AstanaKazakistan, Pekin - ÇinBişkekKırgızistan , Bükreş - Romanya , KişinevMoldova, Duşanbe - Tacikistan, İslamabadPakistan, Hanoi - Vietnam, Kiev - Ukrayna, Kuala Lumpur - Malezya, Kuveyt - Kuveyt, Lefkoşe - KKTC, Manama - Bahreyn, Moskova - Rusya, Santiago - Şili, Saraybosna - Bosna -Hersek , Seul - Güney Kore, Üsküp - Makedonya, Sofya - Bulgaristan, Tiflis - Gürcistan, Tiran - Arnavutluk, Ufa - Rusya, Havana - Küba

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kardeş şehirler listesi:

Seattle -ABD , Tapma -ABD,  Melbourne -Avustralya, Adelaide - Avustralya, Bremen – Almanya, Bakü - Azerbaycan, Gence - Azerbaycan, Vlora - Arnavutluk,  Cordoba -Arjantin,  Mostar - Bosna Hersek,  Cezayir – Cezayir, Plezen - Çekoslovakya,  Tianjin - Çin Halk Cumhuriyeti, Odense -Danimarka, Surabaya - Endonezya, Fez - Fez,  Lyon-Fransa, Split -Hırvatistan,  Bombay - Hindistan, Bişkek - Kırgızistan, Celalabat - Kırgızistan, Akmola -Kazakistan, Magosa - KKTC, Havana - Küba, Trablus - Lübnan, Balti -Moldova,  İskenderiye – Mısır , Üsküp -Makedonya,  Tel Aviv Yafo –İsrail, Napoli -İtalyai,  Karaçi -Pakistan,  Köstence –Romanya , Chrcov -Türkmenistan, Meru -Türkmenistan, Nabarez Chlny -Tataristan, Buhara -Özbekistan,  Semerkant -Özbekistan,  Halep -Suriye, Bratislava-  Slovakya,  Zilina- Slovakya, Vina Del Mar - Şili, Kiev -Ukrayna,  Da-Nang- Vietnam.

İki de küçük şehirden örnek vereyim. Örneğin; Bartın, Padova-İtalya ile, Giresun ise Kamlar-İsveç, Sagae-Japonya, Şaki- Azarbaycan ile kardeş şehir konumundadır. İstanbul 49 , Ankara  23, İzmir  43   yabancı şehirle ‘kardeş’ olmuştur. Peki, bazı Belediye Meclis üyeleri ve belediye yöneticilerinin seyahat etme fırsatını kullanmaları dışında bu kardeşlikler hangi hizmet ve işbirliklerinin doğmasına vesile olmaktadır?  Türkiye kentlerinin toplam kaç kardeşi vardır? Bunlarla ilgili yılda gerçekleştirilen dış seyahatlerin maliyeti nedir? Kardeş kent ziyaretçilerimiz hangi bilgi ve donanıma sahip olmaktadır?  Bu ve benzeri, esasında cevabı olumlu olmayan soruları arttırmamız mümkündür.  Yapmayacağız.. Demek istediğimiz, acaba Türkiye’nin en azından AB ülkeleri içindeki kardeş şehirlerimizi bir merkezden ve sadece Türkiye’nin Avrupa Birliği vizyonu için bilgilendirsek, ve belki ‘ Türkiye Kentlerinin Avrupalı Kardeşleri Zirvesi ‘ düzenlesek, bunu gerçek bir lobiye dönüştürsek çok mu gereksiz olur?  Bu lobi gücü, Avrupa’da bir çok kilidi açacaktır… Tabii, gerisini de getirmek kaydıyla!