AVUSTRALYA'DA KATİL KAVUN PANİĞİ

Gizem ŞENYURT 05 Mar 2018

Gizem ŞENYURT
Tüm Yazıları
Tehlikeli hayvanları ile meşhur Avustralya'da son zamanlarda öldüren kavun paniği yaşanıyor.

Listeria bakterisi taşıyan kavunlardan yiyen üçüncü kişi de hayatını kaybetti. Avustralya'nın New South Wales eyaletindeki bir kavun üreticisinin kavunlarına listeria bakterisi bulaşması nedeniyle şimdiye kadar en az 15 yaşlı vatandaş hastalandı.

Bu kişilerden ikisi geçen hafta hayatını kaybederken üçüncü bir ölüm haberi Victoria eyaletinden geldi. Dilimlenerek satılan kavundan özellikle yaşlı, hamile ve bebeklerin uzak durması için ülke genelinde uyarı yayınlandı. Hastalanan 15 kişinin tamamının hastalanmadan önce kantalup cinsi kavundan yediği öğrenildi. Salgının kökeni olarak Griffith şehri yakınlarındaki bir kavun tarlası tespit edildi. Kavunlara bakterilerin ocaktan beri bulaştığı tahmin ediliyor. New South Wales Eyaleti Sağlık Departmanı Bulaşıcı Hastalar Direktörü Vicky Sheppeard, herkesi 1 Mart tarihinden önce alınmış kavunlardan uzak durmaları için uyardı. 

Listeriosis nedir:

Listeria bakterisi taşıyan gıda maddelerini yiyerek ya da çiftlik hayvanlarıyla temas vasıtasıyla bulaşır.
Krem peynir gibi pastörize edilmemiş süt ürünlerinden bulaşma oranı yüksektir.
Paketli sandviç gibi gıda maddelerinde kolay ürer.
Belirtileri, yüksek ateş, grip benzeri semptomlar, kusma ve ishaldir.
Listeria bakterisi bulaşan kişiler çoğunlukla belirti göstermez fakat yaşlılar ve bebekler özellikle ağır etkilenen gruplar olarak belirtiliyor.

99 yaşında dünya rekoru kırdı

99 yaşındaki yüzücü George Corones, Avustralya'nın Queensland eyaletinde yapılan yarışlarda 100-104 yaş kategorisinde yeni bir rekor kırdı. 50 metre serbest stilde 56.12 saniyelik derecesi ile 2014'te kırılan bir önceki rekoru tam 35 saniye ile geçti. Nisan ayında 100 yaşına gireceği için bu kategoride yarışmaya hak kazanan Corones, şimdi rekorunun yarış komitesi tarafından desteklenmesini bekliyor. Gold Coast'ta geçen hafta yapılan etkinlikte tek yarışmacı olarak katıldı çünkü yarış sadece Corones'in rekor denemesi için düzenlendi. Kendisine yapılan tezahüratlardan dolayı çok heyecanlandırıcı söyleyen Corones, gençliğinde iyi bir yüzücüyüymüş. 2. Dünya Savaşı başında yüzmeyi bırakan Corones, tekrar 80 yaşında egzersiz için yüzmeye başlamış. Yarışmanın kendisini fiziksel olarak çok zorladığını ama iyi bir antrenman süreci ile hazırlandığını söyleyen yaşlı rekortmen, haftada üç kere yüzdüğünü ayrıca spor salonuna da gittiğini paylaştı. 

Bir önceki rekor 1 dakika 31 saniye 19 salise ile İngiliz yüzücü John Harrison idi. Corones, sıradaki hedef olarak 100 metre serbest stil yüzme rekorunu kırmaya hazırlanıyor.

Son erkek beyaz gergedan

Kenya'dan gelen son haberler beyaz gergedanların neslinin tükenmek üzere olduğunu ortaya koydu. Ol Pejeta doğal yaşam parkı, dünyanın son erkek beyaz gergedanına ev sahipliği yapıyor. Park yetkilileri, Sudan isimli gergedanın sağlığının giderek kötüye gittiğini açıklayarak üzücü haberi verdi. Beyaz gergedanlar 2009 yılında Ol Pejeta'ya yerleştirilmişti. O zamandan beri güvenlik ve bakımları bu vahşi yaşam alanında sağlanan gergedanlardan sadece bir tane erkek kaldı. Bir gergedan için oldukça yaşlı olan Sudan'ın yaşa bağlı hastalıkları olduğu belirtildi. Tedaviye cevap vermeyen Sudan'ın durumu kötüye gidiyor. Sosyal medyanın tanıdığı bir isim olan Sudan için geçen yıl bakıcıları bir arkadaşlık uygulaması olan Tinder'da hesap açmış ve uygun dişi beyaz gergedan arayışını duyurmuştu. Fakat artık görevliler, sağlığına kavuşsa bile Sudan'ın büyük ihtimalle çiftleşemeyecek kadar yaşlandığını açıkladı. 

Lego, çevre dostu ürünlere geçiyor

Danimarkalı köklü oyuncak firması Lego, 2015 yılında oyuncak parçalarını sürdürülebilir ve çevre dostu malzemelerden üretmek için araştırmalara başladığını duyurmuştu. Bu çalışmaların sonucu olarak geçen hafta Lego'dan güzel haber geldi. Çevresel Sorumluluk Başkan Yardımcısı Tim Brooks, önümüzdeki yıldan itibaren Lego parçalarını şeker kamışından çıkan etanolü kullanarak elde ettikleri polietilen maddesini kullanarak üretecek. Şimdiye kadar geleneksel kimyasal yöntemlerle elde edilen polietilen maddesi, Lego ürünlerinde kullanılıyordu. Şeker kamışından elde edilen polietilen ile kalite ve güvenlik olarak testleri başarıyla geçmesinin ardından Lego, anne ve babalara yeni ürünlerini güvenle kullanabileceklerini söyledi.