Vakıf Katılım web

BABALAR DA ÖZELDİR

Yonca ORTAN 09 Haz 2019

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
"Ailemi seçemediğimi biliyorum, biz bir tesadüfüz babacığım. Ancak eğer seçebilme şansına sahip olsaydım ben yine seni seçerdim babacığım"

Her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan Babalar Günü, nasıl ortaya çıktı, hiç merak ettiniz mi? Bu özel günün ortaya çıkışının altında aslında bir fedakarlık öyküsü var. Babalar Günü fikri 1909’da Washington’da yaşayan ve Anneler Günü’nden ilham alan Sonoro Smat Dodd tarafından ortaya atıldı. Sonoro Dodd’un babası William Smart bir Amerikan İç Savaşı gazisiydi. Eşi, altıncı çocuklarını doğururken vefat etmişti. William Smart hem yeni doğmuş bebeğini hem de diğer beş çocuğunu kendi başına Washington’un doğusundaki çiftlikte yetiştirdi. Sonora büyüdüğü zaman babasının ne kadar büyük bir fedakarlık yaptığını fark edip babası için özel bir gün düzenlemek istedi. Ve babası haziranda doğduğu için ilk Babalar Günü’nü Washington Spokane’de 19 Haziran 1910’da kutladı.

ABD BAŞKANI NIXON TESCİLLEDİ

1924 yılında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Calvin Coolidge kutlamaları desteklemiş; ama resmi olarak Babalar Günü ilan etmemiştir. 1966 yılında ise o dönemin başkanı Lyndon Johnson, her yıl haziran ayının üçüncü pazarının Babalar Günü olarak kutlanacağını açıklayan bir bildiri yayımlamıştır. 1972 yılındaysa başkan Richard Nixon'ın imzasıyla Babalar Günü yasal olarak ABD'de resmi tatil ilan edilmiştir. Anneler Günü kutlamaları kadar popüler olmasa da, babalarımızın da her yıl bir kez de olsa sürprizlere maruz kalmalarına hakları olduğuna inanıyorum. Bu yüzden de Babalar Günü benim için Anneler Günü kadar değerli ve önemli. Hele bir de babasını henüz birkaç ay önce kaybetmiş biri olarak inanın ki ben babası hayatta olanlardan daha çok bugünün kıymetini biliyor ve önemsiyorum. Bu yüzden babanız hayattayken onu sık sık arayıp, sorun. Onu sık sık ziyaret edin. Onu da son yıllarında sizden mahrum etmeyin. En güzel hediye bu olacaktır. Eğer benim babam hayatta olsaydı bu Babalar Günü'nde ona bu sözlerimi hediye ederdim: “Ailemi seçemediğimi biliyorum, biz bir tesadüfüz babacığım. Ancak eğer seçebilme şansına sahip olsaydım ben yine seni seçerdim babacığım”