BAŞLADIK AMA NASIL GİDECEK!

Fehmi KETENCİ 24 Ağu 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Spor Toto Süper Ligimizin Lefter Küçükandonyadis Sezonu başladı ama, geçtiğimiz sezon şampiyonluğa oynayan takımlarımızdan, bazılarının ilk iki haftayı kayıpsız geçmiş olmalarına rağmen henüz lige yeterince hazır olmadıklarını çok net görebiliyoruz.

      Özellikle dört büyükler ve geçtiğimiz sezon başarılı performansı ile son haftalara kadar şampiyonluk adaylarından olan Başakşehir de dahil olmak üzere, oynadıkları karşılaşmalarında lige henüz hazır olmayan bir görünüm sergilediler.

      Ligin ikinci hafta karşılaşmaları sonuçlanmış olmasına rağmen; geçtiğimiz yılın şampiyonu Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş hala eksikliklerini belirledikleri yerlere futbolcu transferi konusunda pek de istedikleri yolu alamadılar.

      Bunun en önemli nedeni; bir iki yıldır EUFA Finansal FairPlay kıskacında tam olarak sıkışmış olmalarındandır. Bu üç takımımız da, futbolcu satamadıkları sürece sözleşmeli olarak futbolcu transfer edemeyecekler. Sadece kiralama yöntemiyle transfer edebiliyorlar, bu durumda da belli bir bütçeyi aşmamaları gerekiyor.

      Bu zorluğu aşabilmek için, Galatasaray; en iyi futbolcularından biri veya birkaçını satmak için fırsat yaratmaya çalışıyorlar. Fatih Terim yönetiminde, Şampiyonlar Ligi Guruplarına doğrudan katılacak Galatasaray; Henry Onyekuru ve son haftalarda adından çokça söz edilen, başarılı yerli milli futbolcularımızdan Emre Akbaba’yı transfer etti. Kulağımıza gelenlere göre Galatasaray’ın hala eksiklerini tamamlayamadığı söylentileri var ve bu eksikleri için yıldız futbolcularından bir ikisini satmayı planlıyor.

      Beşiktaş da aynı durumda, transfer yapabilmesi için futbolcu satışından kaynak yaratmak zorunda. Avrupa Ligi’nde bugün, gruplara kalabilmek için Partizan ile deplasmanda karşılaşacak. Şenol Güneş de takımdaki eksiklerini yeni transferlerle tamamlamaya çalışıyor. Bu sıralar gündemde olan Türkiye Ligi golcülerinden Trabzonsporlu Burak Yılmaz’ı kadrosuna katabilmek için görüşmelerini sürdürüyorlar.

      Şampiyonlar Ligi Üçüncü Ön Eleme Grubunda Benfica’ya elenen Fenerbahçe’nin durumu da diğerlerinden pek farklı değil. Transfer için futbolcu satması gerekiyordu ve bütçe yaratabilmek için, çok iyi durumda olan Giuliano’yu Arap ligi takımına oldukça yüksek bir rakama sattı. Lige başlamadan yeni futbol direktörü ve teknik direktörün yanı sıra genç yetenek ve yabancı futbolcularla eksiklerini tamamlamaya çalışan Fenerbahçe, bu takımlara gore, henüz tüm hazırlıklarını tamamlayamamış, oturmamış bir takım. Avrupa Ligi’nden elendi, Süper Lig de ise, ikinci hafta Yeni Malatya deplasmanından mağlubiyetle döndü.

       Başakşehir’de bu hafta İstanbul derbisinde Kasımpaşa deplasmanından son dakikalarda yediği golle mağlup döndü. Trabzonspor son hafta sahasında galip geldi ama geçen hafta Başakşehir deplasmanında kaybetmişti.

      Son hafta karşılaşmaları sonunda şampiyonluğa oynayacak takımlarımız, ilk iki haftayı galibiyetle kapayanları da dahil, henüz lige hazır değiller. Oynadıkları karşılaşmalarda vasat bir görüntü sergilediler. İlk haftalar bu görüntüler doğal ama, yapılamayan, geciken transferlerin bu gidişatta çok etkili olduğu gerçeğini göz ardı etmeyelim.

      Futbolumuzda bir süre Çin pazarı etkiliydi, şimdi ise, bir başka pazar, transferlerde hazır para kaynağı konusunda aklımızı karıştırmış durumda. Futbolumuzda iyi olarak bilinen bazı yabancı futbolcuların hedefi Arap kulüplerine transfer olma yolunda. Kulüplerimizin satmak istedikleri futbolcular için ilk pazar Arap Futbol Kulüpleri. Oradan gelecek yüksek rakamlı transfer paraları ise, darda olan kulüplerimiz için ilaç gibi.

     Bu haftanın bir başka özelliği ise; futbolun yeni gözdesi VAR uygulamasının bu hafta karşılaşmalarında pek fazla öne çıkarılmamasıydı. Olması gereken de buydu ve hakemlerimiz VAR’a adapte oldukça kararlarında kendilerine güvenleri artacak varlığını bile hissettirmeyeceklerdir.

     Bir başka özellik ise; spor basınındaki başarı değerlendirmelerinin iyice abartılması. Bir karşılaşma attıkları bir golle yıldızlaştırılan futbolcular ve takımlar. Spor basınımızın bu fantezilerine alışkındık ama biraz erken başlamış bir cilalı değerlendirmeler bunlar.

     Ligimizde ikinci hafta sonundaki görüntü bu.