BATAN GEMİNİN MALLARI

Serpin ALPARSLAN 15 Ağu 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Dün de belirttiğim gibi cuma günü ABD Başkanı Trump'ın attığı Twitter üzerinden vergi artışlarına ilişkin tweett ardından, olağanüstü bir zaman yaşıyoruz.

Gün içerisinde birçok arkadaşım ve sosyal medya üzerinden paylaşılan özellikle İstinye Park ve Nişantaşı bölgelerindeki ünlü markaların önündeki oluşan uzun kuyruklara dair fotoğrafları önce ciddiye almamıştım.

Derken bu paylaşımlar ve bölgelerdeki kuyruklar çığ gibi büyümeye başladı.

Türkçemizde ucuza giden ürünler için kullanılan "batan geminin malları bunlar" dercesine cuma gününden bu yana turistler arasında lüks markalar için kullanılıyor. Mağazaların önündeki kuyruklar İktisat Biliminin temel aldığı "rasyonel insan" tanımının gerçek bir örneği olmakta. 

Ağırlıkla Arap ve Çinli turistler sayesinde lüks markaların cirolarında geçtiğimiz yılın ağustos ayına göre yüzde 200 oranında artış yaşandığını Alnus Yatırımdan Yunus Kaya bilgisini veriyor. 

Piyasalara baktığımızda cuma günkü olağanüstü günün bir benzerinin de dün yaşandığını söyleyebiliriz. Dolar kuru birkaç kez 7 TL'yi görürken BIST100 Endeksi 88,432'ye kadar geriledi. Ancak sabah gelen TCMB ve BDDK hamlelerinin kurun daha fazla ileri gitmesini önlediğini gözlemledik. SPK ve BIST de yaptıkları açıklamalar ile borsaya destek oldu.

Dün Soda yüzde 12, Tüpras yüzde 10, Şişe Cam yüzde 8, Petkim yüzde 7, Tekfen Holding yüzde 6, Anadolu Efes yüzde 5, Koç Holding yüzde 4 gibi normal zamanlarda pek yapmadıkları primi yaptılar. Sanayi Endeksi günü yüzde 0.9 artıda kapatırken en önemli sıkıntı banka hisselerinde oldu.

Dün akşam Trump tarafından imzalanan bütçe yasasında, 90 günde hazırlanacak raporun Kongreye sunulmasına kadar F-35 uçaklarının teslimatının durdurulması da var. Trump'ın Türkiye aleyhindeki çabalarının bir adımı olarak şimdilik etkisi sınırlı olabilir.