BATTAL GAZİ

Neşe BERBER 06 Ağu 2018

Neşe BERBER
Tüm Yazıları
Battal adının yiğitliğinin, cesaretinin ifadesi olduğu, gazilik unvanının da savaşlarda gösterdiği kahramanlıktan dolayı verilen Seyyid Battal Gazi, 695 yılında Malatya'da doğmuş, Anadolu'nun halk efsanesi olmuş.

Battal Gazi, Bizans'a karşı uzun yıllar mücadele etmiştir.. Malatya Serdarı (komutanı) Hüseyin Gazi ile Saide Hatun’un oğludur. Anadolu’da İslam’ın yayılmasına büyük katkıları olmuştur.

“Battal” kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. “Vazgeçti, caydı” manasına gelir. Bir savaşta yendiği bir düşmanının Müslümanlığı kabul etmesi nedeniyle onu öldürmekten vazgeçtiği için düşmanı tarafından kendisine bu lakap verilmiştir.

Malatya’ya girince Yeşilyurt ilçesinden sonra karşımıza çıkan merkez ilçesi Battalgazi şehre oldukça büyük projeleri ile dikkat çekiyor..

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, mesleği öğretmenlik. Seçimlere bağımsız girip büyük bir oy farkı ile başkan seçilmiş.

Malatya’ya girer girmez başkanlık hizmet binasının ününü duyduğum üzere binaya gittim. Başkan yardımcısı Mehmet Yaşar Karataş ve ekibi karşıladı beni. Gerçekten vizyonları yüksek bir ekip.

“MİLLET BAHÇESİNİ İLK DÜŞÜNEN BİZ OLDUK”

Başkan Selahattin Gürkan ile sohbetimiz Azerbaycan seyahati öncesi başladı. Başkan ile ilçeye kazandırdıkları belediye hizmet binasını gezdik. Gerçekten vizyoner bir bakış ile Battalgazi Belediyesi hizmet binası 32 bin 844 m²’lik alan üzerine yeşil bina olarak, projelendirilmiş. Başkan Gürkan Millet Bahçelerini “ilk once biz düşünüp uygulamaya geçiren belediyeyiz” diyor.. Gördüğüm alanlar gerçekten çok yeşil, belediye binasının bahçesinde meyve ağaçları ve göletler yapılarak halkın kullanımına sunmuşlar.

YENİ HİZMET BİNASI AKILLI BİNA

Devlet Su İşleri’nden aldıkları Alana, 40 bin metrekare kapalı alanı bulunan, akıllı hizmet binasını 14 ay gibi bir zamanda yaparak hizmete sunmuşlar. Kendi enerjisini üreten, yağmur sularını depolayarak, bahçesindeki yeşil alanları sulama niteliğine sahip olmanın yanı sıra otomasyon sistemi ile Türkiye’de pilot belediye seçilen bir hizmet binasını Malatya’ya kazandırmanın gururu ile anlatıyor başkan Gürkan, “Yapılan bu iki hizmet binasının yapım süresi ve özellikleri bakımından Türkiye’de bir rekordur” diyor.

ASFALT PLENTİ TESİSİ

Başkan Gürkan, Malatya’nın büyükşehir olması ile birlikte daha önce 30 bin nüfuslu bir ilçeye hizmet verilirken, yeni dönemde 300 bini aşkın bir nüfusu olan bir ilçeye hizmete etmeye başlamışlar. Yeni dönemde ilk olarak kurumsallaşmayı tamamlamışlar. Battalgazi ilçesini mazisine layık, Türkiye’ye rol model olacak hizmetler yapmış. Battalgazi ilçesinde asfaltsız yol kalmaması için çalışma başlatmış. İlk olarak araç parkını güçlendirip, Konkasör Tesisi ve ardından da Asfalt Plenti Tesisi kurmuş. Ve Battalgazi ilçesinde bahçe yolları dahil, asfalt yapılmış... Yenileme çalışmalarının yapıldığı yolları ve yeni açılan imar yollarının asfalt çalışmalarını da kısa sürede tamamlayarak 4 bin 500 km’nin üzerinde asfalt yol yapmışlar. 

Selahattin Gürkan, cesareti yaptığı projeler ile Battal Gazi’nin adına yakışır hareket etmiş. Dilerim diğer ilçe ve il belediyelerine örnek olur.. Zira Malatya Battalgazi Belediyesi’nin daha sizle paylaşamadığım diğer büyük proje çalışmaları var, bu projelerin bır kısmı bitmiş ve yeni projelere başlamışlar bile..