BEKLAN KIZILÇAY ''SÜRNARSİST'' RESİM SERGİSİ

Yonca ORTAN 23 Eyl 2018

Yonca ORTAN
Tüm Yazıları
Geçtiğimiz akşam Nişantaşı Valikonağı'nın güzel bir mekanında İstanbul Maji Luxury Gallery'de ilk profesyonel kişisel sergisini gerçekleştiren Berkan Kızılçay'ın eserlerini görmeye gittim ve çok etkilendim. Serginin ana teması "Sürnarsist". Aslında ilgimi de ilk kez duyduğum bu insan sıfatı çekti!

“Sürnarsist'' sergisinin ana teması toplumsal olarak yaşadığımız sosyal, kültürel ve ekonomik erozyonun bireyleri narsist kişiliklere dönüştürmesini anlatmakta. Bu narsist kimliklerin kendi içlerinde yaşadıkları yalnızlık hikayeleri resmedildiği bu sergide yaşadıkları reel yaşamlarındaki dönüştükleri kişilikleri ile hayal ettikleri diğer kişilikleri arasındaki git-gellerin hikayelerini göreceksiniz. Böylece de “sürnarsist” kişiliğin tanımını da yapmış oldum. Kötüleşen koşulların insanları yeni terimler altında ayrıştırdığını görmek de ayrı bir endişe yarattı bende.

Beklan Kızılçay Kimdir?

Biraz da ressam Beklan Kızılçay’ı tanıyalım.

1968 yılında İstanbul’da doğan Kızılçay

1986 yılında girdiği Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Mühendisliği bölümünü 1993 yılında bitirmiş.

Eğitim yılları boyunca hocalarının teşvikleriyle resim çalışmalarına devam ederek profesyonel anlamda ilk yağlı boya tablolarına 1994 yılında başlamış. Kızılçay 2009 yılına kadar devam eden çalışmalarına bir süre ara vermek zorunda kaldıktan sonra 2017 yılından itibaren tekrar devam etmiş. Sürreal tarzdaki çalışmalarıyla dikkat çeken Beklan Kızılçay’ın 1994-2009 yılları arasında yaptığı tüm eserler sanatseverler tarafından ilgi görmüş ve satılmış.

Sürrealizme olan ilgisini sordum kendisine: “1990’lı yılların ortalarında oluşmaya başladı. Sürrealist akımın anlatım biçimi ve bir kompozisyonu anlatabilmek için hayal gücünü sınırlamayan, maddeleri, objeleri, doğayı, insanları, evrendeki her şeyin hayal gücü doğrultusunda kurgulanması beni sürrealist akıma çeken sebepler oldu. Tablolarımda genellikle insan doğası, yaşadıkları, beklentileri, ilişkilerini doğal faktörlerle harmanlayarak gerçekçilikten çok uzaklaşmadan, genelde perspektif ve derinliği olan, plandan perspektife ve perspektiften plana geçişleri olan çalışmalar yapmaktayım. Doğal ve yapay objelerle benzeşmeler üstünden ilerlemekteyim aynı zamanda. Tablolarımda renk uyumu benim için çok önemlidir. Genellikle birçok eserimde naturel ve pastel tonlar kullanırken kendim için ön plana çıkan özel bir rengi vurgulamayı tercih etmekteyim”.

Çalışmalarında genellikle yaşantılarımızdaki gibi farklı hikayeleri yansıtan Beklan Kızılçay her eserin kendi içinde farklı bir kurgu ve anlatım biçimiyle resmedilmesini ve kendine özgü renk ahenginin oluşmasını çok iyi başarmış. Yakında Londra Parallax Art Fair’e ve 2019 yılında Art Stage Singapur’a katılacakmış. Başarılı bir Türk ressam daha tanısın dünya.

Sanatçının size özel davetini kendi ağzından paylaşıyorum:

“Toplumsal olarak gün geçtikçe daha sert ve acımasız bireylere dönüşüyoruz. Ve bu sert karakterler yaşamın her alanına olduğu gibi en çok ikili ilişkilere yansımaktadır. Sonuç olarak dağılmış aileler ile sevgisiz ve aile bağlarından kopuk yetişen çocuklardan oluşan bir toplum haline dönüştük. Eserlerimde herkes kendinden bir hikaye görecektir. Hayatlarımızdan birer kesit, belki de hayatının tamamını bir tuvalde bulacağınız sergimizde buluşmak dileğiyle...

Sergiden bir Türk ressamın daha dünyaya açılma haberinin mutluluğu ile ayrıldım.