BEKLENEN OLMADI

Serpin ALPARSLAN 26 Tem 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Önceki gün Merkez Bankası faiz kararını açıkladı ve politika faiz oranını yüzde 17,75 seviyesinde sabit bıraktığını açıkladı. Beklenti bu yönde miydi ? 

Elbette hayır.

Faiz kararın açıklanması ardından hızla doların ateşi çıktı ve 4.93’ü gördü. Tahvilde ise faiz oranı yüzde 17’den yüzde 18’e kadar yükseldi. Borsa da durumlar ise son 3 günde iki büyük yatırımcının 600 mn TL alarak endeksi toparlamıştı. Ancak iş beklentiler yönünde olmadı. Borsa yüzde 3.3 kayıpla 92,133 seviyesinden kapattı. Beklenti ise “Merkez Bankası faiz artırarak diğer yabancı yatırımcılar gelir ve hisselerini satar” şeklindeydi. 

Fakat tutmadı.

Tutturamadık

Ben de dahil.

Tüm ekonomik şartlar ve konjonktür faiz artırmasına yönelikti ama beklenen olmadı.

Buradaki strateji iç piyasanın biraz yavaşlaması yönünde olduğunu savunarak yapıldı ancak bana göre faiz artırması gerekiyordu demek ki farklı bir strateji izleniyor.

31 Ağustos tarihinde FED’in toplantısı var ve ardından bizim Merkez Bankamızın toplantısı gelecek. Zaman aralığı oldukça uzun, bizim Merkez Bankamız nasıl pozisyon alacak, yeni hükümetin ekonomik programı ne olacak en çok merak edilen konular bunlar. Ama tahminim TCMB bu stratejiyi biliyor ki böyle bir faiz artırmamaya dönük adım attı. Merkez Bankası öyle bir tedbir almış olmalı ki böyle bir adım attı. Ayrıca OVP’nın adı ne olacaksa ve enflasyon rakamı nasıl güncellenecekse bu da belirsizliğe katkı olacaktır.

Yerel seçimlerin öne çekilmesi gibi olasılık var ve belki bunun için bir yasa çıkabilir bence bu dalgayı da atlatmak adına en kısa zamanda yapılmalı. Ardından hükümetin finansal istikrara odaklanarak reformlar yaparak ilerlemesi gerekecektir.