"BENİ HACCA YOLLAYACAKLAR"

Yaşar İÇEN 17 Eyl 2018

Yaşar İÇEN
Geçmişte Türkiye'nin Güneydoğusu üzerine neden ısrarlı bir şekilde kalın siyah perdeler çekilmeye çalışıldığına her yeni gün ile birlikte yeniden şahit oluyoruz... 

Çakallar, sinsiler, kötü aktörler, masumların kanı üzerinden rant elde edenler puslu ortamı severler... Hepsini gördük ve maalesef yaşadık bölgede. 

Geçtiğimiz günlerde başlatılan geniş kapsamlı bir operasyon başarı ile sonuçlandırıldı. Tonlarca uyuşturucu ve ham maddesi ele geçirildi. Yollara gizlenmiş patlayıcılar, arananlar, silahlar... 

Tek bir masum sivilin bırakın canının zarar görmesi tedirgin edilmemesi için bile itina ile davranıldı.
Geçtiğimiz aylardan da şu durumu çok iyi biliyorum; tek bir teröristin etkisiz hale getirilmesi konusunda bulunduğu köydeki siviller zarar görmesin diye o teröristin köyden uzaklaşması için günlerce sabırla beklendi!

Türkiye’nin son süreçte bütün yükünü başarı ile taşıyan askeri ve emniyet kadrolarını ayakta alkışlamak gerekir. 

Hem terör oluşumunun en çok yuvalandığı kurum olacaksın, bir yandan hızla kendi içini temizleyeceksin, temizlerken komploları aşmaya çalışacaksın, diğer yandan ülkenin diğer kurumlarının terör oluşumlarından temizliğini üstleneceksin, dağda-şehirde-yollarda “vatandaşların güvenliğini gözeterek” operasyonlar yapacaksın ve en önemlisi tüm bu ağır sorumluluklarla birlikte “yeni ve duyarlı vizyon” anlayışı ile kendini yenileyeceksin. 

Hepimizin ayakta alkışlaması gereken hız ve başarıda bir yol alış!

Bilhassa son bir yıl içerisinde ele geçirilen tonlarca uyuşturucu haberi her seferinde aklıma öfkeli soruları getiriyor. 

Son olarak 10 Eylül’de başlatılan Bayrak -90 Şehit Jandarma Uzman Çavuş Uğur Sağlam-3 adı verilen müşterek operasyon; jandarma komando timleri, güvenlik korucuları ve polis özel harekat ekiplerinin katılımıyla başarılı bir şekilde sonuçlandı.

Yapılan aramalarda 669 bin 478 kök Hint keneviri, 149 kilo 650 gram kenevir tohumu ile 712 kilo 450 gram kubar, 6 ton 558 kilo 550 gram toz olmak üzere 7 ton 271 kilogram esrar ele geçirildi...

Bu sadece Diyarbakır’ın beş ilçesinde gerçekleştirilen operasyonda ele geçirilen miktar. Gerisini siz düşünün artık!

Geçmişe dair aklıma gelen soruya dönelim bu vesile ile. 

Şimdi tek bir operasyon ve sadece beş ilçede tonlarca uyuşturucu ele geçiriliyorsa acaba geçmişte puslu ortam sevenler kulübü bu bölgeden yüzlerce hatta belki de binlerce ton uyuşturucuyu ne yaptı?

Bu konuda geçmişte bölge halkının uyuşturucuyu doğal karşılamasına, alıştırılmasana yönelik birkaç örnek vermek istiyorum.
Uyuşturucu ekilen tarlalar için devletten tarım destekleri alınması,
uyuşturucu depoları olarak camilerin kullanılması ve bence en kötüsü yaşlı bir teyzenin askerlere “oğlum sökmeyin tarlamdaki keneviri onlarla beni hacca yollayacaklar” cümlesi ile veryansın etmesi...
Durumun vahametini göstermeye yönelik sadece birkaç örnek bunlar.

Geçmişe üzülmekle birlikte olayın güzel bir yönü de var; geçmişte ısrarla dile getirdiğimiz söylemlerin artık sokaktaki vatandaşın zihninde de kabul görmesi. Operasyonlarda devletin en büyük destekçisinin bölge vatandaşlarının olduğunu da unutmamak gerekiyor. 
Çünkü insanlar yoruldu, usandı, umutları kurudu!  

Bölgenin ülke anlayışı ile donatılmasında büyük destekleri olan doğru ve etkileyici basının yanı sıra vatandaşın bu yönde kazanılması, güven verilmesi, bilinçlendirilmesi konularında askeri ve emniyet kadrolarının çok önemli bir misyonu üstlendiğini gözledik. 

Buradan affına sığınarak bir makamı zikretmek istiyorum. 
Şanlıurfa, Mardin ve Diyarbakır’dan sorumlu Bölge Jandarma Komutanı. 
Şunu net bir şekilde söyleyebilirim; İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun aldığı başarılı yolu bölgede yansıtan bir isim. 
Görevindeki üstün başarılarının yanı sıra bölge halkını kendisine hayran bırakan biri.
Entelektüel kimliği, sosyal ilişkiler ve sükunet açısından en üst çıtadaki duruşu, çözüm odaklı yaklaşımı ile tam da “aradığımız yansımalar” diyeceğimiz bir profile sahip. 

İstenirse çok kısa zamanda gönüllere tadına doyumsuz gül bahçeleri oluşturmanın etkisini ülkemin ve tabiki bölgemin askeri ve emniyet teşkilatlarında huzuru yaşayarak gördük...