BERBEROĞLU OLAYI NETİCEYE BAĞLANDI MI?

İlnur ÇEVİK 22 Eyl 2018

İlnur ÇEVİK
Eski bir gazeteci dostun hapisten çıkması, ailesine kavuşması tabii ki insani açıdan bizleri sevindirir. Bu olay aynı zamanda Batı'da sürekli bir "Berberoğlu'nu serbest bırakın" baskısını da yönetimin üzerinden alır.

Yargıtay, eski gazeteci Enis Berberoğlu’nun milletvekili olarak devletin sırlarını başkalarına vermek suçundan aldığı 5 yıl on ay hapis cezasını onadı ama Anayasa’nın 83/3 maddesi uyarınca milletvekilliği sona erinceye kadar cezasının infazını durdurdu ve salıverilmesine karar verdi.

Eski bir gazeteci dostun hapisten çıkması, ailesine kavuşması tabii ki insani açıdan bizleri sevindirir. Bu olay aynı zamanda Batı’da sürekli bir “Berberoğlu’nu serbest bırakın” baskısını da yönetimin üzerinden alır. Bu olayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan gelecek hafta yapacağı Almanya devlet ziyaretinden önce gerçekleşmesi de olumlu.

Ama bu kararın aynı zamanda sorgulanması gereken yanları da var.

Yargıtay bu kararla yetkisini aşmış olabilir mi? Bazı hukuk uzmanları Yargıtay’ın olmayan bir yetkiyi kullandığını ve ceza infazını erteleyemeyeceğini söylüyorlar…

İşte bu yüzden gündeme HDP eski milletvekili Leyla Güven’in durumu geliyor. Leyla Güven hapis cezası Yargıtay’da onanınca karar Meclis Başkanlığına tebliğ edilmiş ve bu konudaki tezkere Meclis genel kurulunda okununca Güven’in milletvekilliği düşmüştü…

İşte hukukçular aynı şeyin Berberoğlu için de geçerli olduğunu söylüyorlar.

Herhalde düğümü Yargıtay’ın gerekçeli kararı çözecek. Ama Yargıtay başsavcısı da olaya müdahil olabilir ve işi o zaman Yargıtay genel kurulu çözer.

Önemli olan hukukun işlemesi ve bunun temini için yargının rahat bırakılması.