BERGEN FİLMİNDE ZEYNEP FERAH'A ŞARKILARI SÖYLETMEK DOĞRU BİR DAVRANIŞ MI?

Micheal KUYUCU 16 Mar 2022

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Pandemi de adeta iflas noktasına gelen sinema sektörü Bergen'in filmi ile adeta yeniden hayat buldu.

Pandemi de adeta iflas noktasına gelen sinema sektörü Bergen’in filmi ile adeta yeniden hayat buldu.

Arabesk sanatçısı Bergen’in trajik hayatını anlatan “Bergen” filmi ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz eleştiriler geliyor.

Bunlardan bir tanesi de sinema sanatına ciddi yatırımlar yapan ve bu alanda da kendisini kanıtlayan Mahsun Kırmızıgül’den geldi. Mahsun Kırmızıgül “Bergen” filmine atıfta bulunarak; filmde Bergen’in şarkılarını Bergen’i canlandıran oyuncu Ferah Zeynep Abdullah’ın seslendirmesini eleştirdi.

Özcan Deniz Mahsun’a racon attı

Mahsun “Sevdiğim sanatçıyı izlemeye giderken ona hayat veren oyuncunun amatörce söylediği şarkıları duymak zorunda değilim.” diyerek filmde Bergen’in şarkılarını oyuncunun seslendirmesini eleştirdi.

Bunun üzerine Özcan Deniz, Mahsun’a cevap vererek “Yeşilçam dönemi kapandı. Artık oyuncuyu başkasının seslendirmesi bile ayıp” dedi ve Bergen filminde yer alan Bergen şarkılarının Bergen’in orijinal yorumları ile değil, onu canlandıran oyuncu Zeynep Ferah tarafından seslendirilmesini doğru bulduğunu söyledi. Özcan bu konuyu da kullanarak Mahsun Kırmızıgül’e hafif bir de racon attı.

Vallahi siz ne düşünürsünüz bu konuda merak ediyorum. Ama bence, benzer bir hata “Müslüm” filminde de yapılmıştı. Bergen filminde de aynı şey yapıldı.

Ben de Mahsun gibi bir şarkıcının hayatını canlandırırken şarkılarda orijinal yorumların kullanılması gerektiğini düşünüyorum. O şarkıcının şarkılara verdiği ruhu kimse veremez. Hiçbir oyuncu Bergen gibi şarkı söylemez.

Madonna’nın filminde oyuncu mu Madonna şarkılarını seslendirecek?

Şimdi gidin Michael Jackson’ın hayatını anlatan bir filmi çekin ve onu canlandıran oyuncuya Michael Jackson gibi şarkı söylemesini söyleyin. Ne kadar başarılı olur? ABD’de Madonna’nın hayatı film oluyor. Filmde kullanılacak şarkıları Madonna’yı canlandıran kız mı seslendirecek? Hayatta olmaz.

Burada ne yapacaksın? Filmde şarkıları öyle bir kullanacaksın ki, sanatçıyı canlandıran oyuncuya playback yaptıran sahneler olmayacak. Olacak da çok dikkatli çekeceksin. Hayatı filme alınan şarkıcının ses fon gibi olacak.

Bu film şarkıları değil, Bergen’in hayatını yeniden canlandırıyor. Zaten Bergen’in şarkılarının yer aldığı bir “Bergen Saygı Albümü” yayınlandı. Orada sanatçının şarkıları cover’landı. Bu nedenle bence Zeynep Ferah’a o şarkıları söyletmek çok gereksizdi ve usulüne uygun olmadı. Bu ara benim anlam veremediğim bir şey daha oldu. Bergen’in hayatını anlatan sinema filmi ile eş zamanlı yayınlanan ve içinde daha önce sanatçının seslendirdiği sekiz şarkının yer aldığı “Bergen Saygı” albümünde neden Zeynep Ferah’tan bir şarkı yer almadı? Herhalde yapımcılar anlaşamamıştır.

Neyse dönelim konumuza, bence filmde Bergen’in orijinal sesinden seslendirdiği şarkılar kullanılsaydı izleyici de daha fazla motive olur daha fazla filmin içine girer o dönemi, o sanatçıyı daha fazla hissederdi.