BİNİNCİ YÜZLÜK

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Az sayıda meraklısı başlıkta ne demek istediğimi hemen anladıysa da izah etmekte fayda var.

Snooker adlı bilardo sporunun yaşayan efsanelerinden Ronnie (Roket) O’SULLIVAN, pazar gecesi Oyuncular Şampiyonası finalindeki son elde, kariyerinde tam bininci kez gerçekleştirdiği 100’lük seri ile tarihe geçti.

“Federasyon Başkanı istifa etmiş, istifa etmeden dakikalar önce 3.2 Milyon €uro yıllık maaşla Şenol GÜNEŞ’i Milli Takım Teknik Direktörlüğü’ne getirmiş, Şenol Hoca, İnönü Stadı’nda ıslıklanmış, Başakşehir bitime dokuz hafta kala Şampi… olarak anılmaya başlamış, Fenerbahçe’nin küme düşmesine ramak kalmış, VAR bir var, bir yok, bazılarına VAR, bazılarına yok olmuş, sen neden bahsediyorsun Ey Yazar ?” diyorsanız haklısınız da; futbol, futbol hep aynı şeyler, geleceğe dair en ufak bir ümit besleyemeden, altyapı ve özkaynak düzenine yönelik zerre miktarı bir takdir göremeden geçip gidiyor günler.

Şu anda Ligimizin altyapı/özkaynak düzeninden en çok istifade eden teknik direktörü Ünal KARAMAN’ı bile isyan noktasına getiren bir ortamdan olumsuz etkilenmemek ne mümkün? Yusuf YAZICI, Abdülkadir PARMAK ve Abdülkadir ÖMÜR’le birlikte düzenli forma bulan genç kaleci Uğurcan ÇAKIR gibi yetenekli Türk Çocukları futbolumuza kazandırması bile başlı başına ödüllendirilmesi gerekirken yerel basın tarafından çarmıha gerilmesi ne kadar ironiktir. Öte yandan “çifte standart”ın artık standart olduğu hakem kararları vak’ayi âdiyeden sayılmaya başlamışken, üstüne üstlük bir de; 1 Haziran’daki TFF seçimleri öncesinde kazanlar kaynarken; bunca olumsuz iç gündem altında nefes alamazken; Ronnie O’SULLIVAN’ın yaptığı işten keyif alarak ve seyredenlere keyif aldırarak tam bininci kez bir yüzlük seri yapması ilaç gibi geldi tüm spor severlere.

Bilardo oyunundaki satranç diye tarif edebileceğimiz bir spor snooker. Hindistan’da görevli İngiliz askerleri tarafından icat edilmiş ve klasik pool ve Amerikan bilardodan farklı olarak sadece sayı yapmayı amaçlamayan aynı zamanda ilerleyen hamlelerde rakibi zor duruma düşürecek pozisyonlarda topları saklamayı öngören bir tarzı var oyunun. Stephen HANDRY ve Ronnie O’SULLIVAN tarafından Dünya çapında bilinir hale geldi ve “Roket” Ronnie sayesinde çokça sevildi.

Çok hızlı düşünüp uygulama kabiliyeti sebebiyle “the rocket” olarak biliniyor spor dünyasında. Bu spor için ilerleyen yaşına rağmen (40’larının başında) hiç eksilmeyen iştahı ve kazanma azmi ile tam bir “saf yetenek”. Basketbolda Michael JORDAN, futbolda Maradona ve Messi, atletizmde Usain BOLD ne ise bilardo/snooker için de Ronnie o günümüzde. Hem sağ elini hem de sol elini aynı derecede etkin kullanabilen bir oyuncu olmak için ne kadar saat idman yaptığını, bunun için kaç bin kez bıkmadan usanmadan ıstaka eskittiğini varın hesap edin.

Sağ eliyle daha 17 yaşındayken o dönemin dünya şampiyonu snooker’cısına kök söktürmek yetmemiş Ronnie için tutmuş sol elini de aynı şekilde işler hale getirmiş. Bu Pazar gecesi kazandığı son Oyuncular Şampiyonası Finalinde son sayılarını sol eli ile alarak da sevenlerine ince bir mesaj göndermeyi ihmal etmedi.

Dünya çapındaki bütün snooker turnuvalarını Eurosport yayınlıyor. Ronnie ile ilgili youtube ortamında binlerce video bulmak mümkün. Bundan sonraki aylarda takvimde önce 1-7 Nisan arası China Open turnuvası var hemen ardından 20 Nisan-6 Mayıs arasında İngiltere Sheffield’daki meşhur Crucible Theatre’da 17 gün boyunca devam edecek olan Dünya Şampiyonası düzenlenecek. Bu sporu sevmek için biraz sabırla izlemek ve anlamaya çalışmak ilk şart, sonrasını Ronnie ve saz arkadaşları hallediyor zaten.

Hepimize iyi bir hafta diliyorum.