BİR BAŞKADIR İSTANBUL'DA KIŞ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Napolyon'un sözüyle başlamak istiyorum. Dünyanın tek bir başkenti olsaydı o da İstanbul olurdu der.

Napolyon'un sözüyle başlamak istiyorum. Dünyanın tek bir başkenti olsaydı o da İstanbul olurdu der. “Bu şehir yağmur altında dolaşılır. Şarkılar mırıldanılır geceleri.” demiş Orhan Veli bir zamanlar. Gerçekten de bu şehirde, yağmurda da yürünür, karda da dolaşılır. İstanbul, her mevsim bambaşka bir tatla yaşanır. Meydanları, sokakları, tarihi binaları, müzeleri ve restoranlarıyla avuçlarınızda bir kese sıcak kestane tutar gibi içinizi ısıtacak bu kenti, kesinlikle soğuk, üşütür demeden kış aylarında da keşfetmeye çıkın. Hava soğukken görece sakinleşen bu şehrin sokaklarında dolaşın, seslerini dinleyin. Nereden başlayacağınıza, nereye gideceğinize karar veremiyorsanız da bize kulak verin. Çünkü sizin için İstanbul’da kışın gezilecek en güzel yerleri bir araya getirdik. Güçlü mimarisiyle Beyoğlu’nun ortasından yükselen Galata Kulesi, adeta İstanbul’un değişmez simgesi. Her mevsim yerli yabancı birçok turisti çeken bu tarihi yapı, aynı zamanda kusursuz bir İstanbul manzarası izlemek isteyenlerin de uğrak noktası. Şehrin tepelerini beyaz örtü kapladığında ya da gri bulutlar süslediğinde bu manzaraya şahit olmak için kışın Galata Kulesi’ni ziyaret etmenizi öneririz. Hatta dilerseniz Galata Kulesi’ni bir müze olarak gezebilir; en üst noktasında bulunan restoranda, tarihi yarımadanın öbür kıyısına karşı güzel bir yemek yiyebilirsiniz.

İstanbul, çarşıları ve sayısız dükkanıyla aynı zamanda dört dörtlük bir alışveriş kenti. Bu özelliğini ise tabii ki tarihi çarşılarından gelişip büyüyen alışveriş kültüründen alıyor. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı, bahsettiğimiz kültürün oldukça köklü tanıkları. İstanbul’da yaşıyorsanız ya da şehri kışın ziyaret edecekseniz; içinde baharatçılardan kuyumculara kadar pek çok dükkân bulunduran tarihi çarşılara mutlaka uğrayın. Yaz aylarında sıcaktan bunalıp gitmekten vazgeçtiğiniz o tarihi çarşılar, kışın ferahlığıyla oldukça keyifli bir şekilde gezilebilir. Üstelik buradaki baharatçılardan kış için şifa dolu çeşniler ve bitki çayları satın alabilirsiniz. İstiklal Caddesi’nde kestane kokusunu içinize çekin. Karlı havada nostaljik tramvay, İstiklal Caddesi. Kışın İstanbul’un başka noktaları bir nebze daha sakinleşse de hiçbir zaman durmayan, her zaman ilgi çeken bir nokta varsa o da İstiklal Caddesi! Hep rengarenk hep hareketli… 

Her adımında farklı kültürlerden birçok insanı buluşturan İstiklal Caddesi; sokak müzisyenlerinin sesleri, İstanbul sokak lezzetleri, nostaljik tramvay, Tünel ve Fransız sokağı gibi birçok güzellik sunuyor. Eminiz ki kışın bu caddeyi gezerken seyyar tezgâhlardan yayılan mis gibi kestane kokusu sayesinde içiniz zaten ısınacak. Kış ayları, görmek istediğiniz ama bir türlü fırsat bulup gidemediğiniz tarihi yerlere vakit ayırmak için ideal bir zaman. İstanbul’da, derin bir tarihi yaşatan Dolmabahçe ve Topkapı Sarayları da ne yapıp ne edip mutlaka görülmesi gereken yerlerden. İstanbul’da kışın gezilecek turistik yerlerin en önemli uğrak noktaları olan bu iki saray, şöyle gri bir günde mümkünce önden ufak bir okuma yaparak dikkatlice gezilmeyi kesinlikle hak ediyor.

Topkapı Sarayı’nı gezdikten sonra biraz dinlenmek ve kışın sakinleşen park atmosferini deneyimlemek adına hemen sarayın yanı başındaki Gülhane Parkı’nda soluklanın. Parkta, İstanbul’un tarihi tanıklarından biri olan, yaklaşık 300 yaşındaki “taşlı çınarı” mutlaka görün, hatta ona dokunun. Sonrasında ise sizi gerçekten çok keyifli bir çay sefası bekliyor. Burada, İstanbul’un harikulade kış manzaralarına dalıp semaverle servis edilen demli bir çay içebilirsiniz. Diğer adıyla “Göksu Kasrı” olan bu muhteşem yer, İstanbul’un Üsküdar-Beykoz sahil yolu üzerindeki Küçüksu semtinde yer alıyor. Zamanında padişahların tekneye bindikleri nokta olan Küçüksu, kışın dahi nefis bir İstanbul deneyimi sunuyor. İstanbul’da kışın yapılacaklar listesinde başa kondurduğumuz Küçüksu Kasrı ziyareti ile İstanbul Boğazı’nın serin havasını hissedip tarihi bir gezintiye çıkabilirsiniz. “İstanbul’da kışın yapılacak aktiviteler içinde en güzeli hangisi?” diye sorarsanız bu sorunun birçok cevabı var. Fakat cevaplardan biri kesinlikle İstanbul’un müzelerini gezmek. İstanbul’da her yaşa, her ilgi alanına hitap eden pek çok müze bulunuyor. İstanbul Arkeoloji Müzesi, Türk İslam Eserleri Müzesi, Deniz Müzesi ya da Pera Müzesi gibi birçok nokta, kış aylarında keşfetmek için mükemmel adresler.

İstanbul’u gözünüz kapalı dinleyeceğiniz en güzel noktalardan biri Pierre Loti. Eyüpsultan ilçesinde denize nazır bir tepe olan Pierre Loti, adını buraya zamanında sık sık uğrayan ünlü Fransız yazardan alıyor. İstanbul’un karakterini anlamak için Haliç’i kucaklayan bu tepeye bir kez dahi olsa gidilmesi ve kışın manzaraya karşı sıcak bir salep içilmesi gerek. Pierre Loti’ye ulaşmak için ise özel aracınızı ya da teleferik hattını kullanabilirsiniz. Buraya ulaşan yokuşlar oldukça dik olduğudan, özellikle kış aylarındaki ziyaretinizde İstanbul kart kullanarak teleferikle çıkmanızı öneriyoruz. İstanbul’da kış aylarında gezilecek yerler listesinde Yerebatan Sarnıcı da her zaman için varlığını koruyor. Ayasofya’nın oldukça yakınında bulunan ve şehrin en büyük kapalı sarnıcı olan yapı, ziyaretçilerine esrarengiz ve tarihi bir deneyim vadediyor. Bizans döneminde yapılan sarnıç, eski zamanlarda şehrin ve sarayın su ihtiyacını karşılamak için uzun süre kullanılmış. İçinde yer alan uzun mermer sütunları ve sarnıcın kuzeybatısında yer alan iki Medusa başı ise ziyaretçiler tarafından en çok ilgi gören kısımlardan. İstanbul ve kış kelimeleri yan yana gelince gerek zihinlerde gerek tat hafızasında en güzel kış içeceklerinden olan “boza” canlanır. Kışın İstanbul’da bozayı tadına vara vara içeceğiniz adres ise belli: İstanbul Fatih’te bulunan Vefa semti. Canınız şöyle tarçın ve kavruk leblebilerle süslenmiş boza çektiğinde, yolunuzu bir şekilde bu semte düşürün. Çünkü 1800’lü yıllardan bu yana özel bir reçeteyle yapılan geleneksel bozanın lezzetini unutamayacaksınız.

GÜNÜN SÖZÜ: İSTANBUL KADİMDİR.