BİR KADIN DEĞİŞİR DÜNYA DEĞİŞİR!

Beyza Sinem ÇAĞLAR
Tüm Yazıları
"Kadın hakları insan haklarıdır" çok duyduğumuz bir söz olmasına rağmen, dünyanın her yerinde kadınlara ya da annelere sadece cinsiyetlerinden ötürü bu haklar teslim edilmiyor.

Moncvas, üreten kadınlara adil ve eşit hakları yarattığı kişiselleştirilebilen çantalarla taşıyor!

“Kadın hakları insan haklarıdır” çok duyduğumuz bir söz olmasına rağmen, dünyanın her yerinde kadınlara ya da annelere sadece cinsiyetlerinden ötürü bu haklar teslim edilmiyor. Üzerinde yaşadıkları gezegen için eşit söz söyleme hakları bile yok. Herhangi bir kadının doğuştan kazanılmış haklarını verebilmek; sadece onlar için fırsat yaratarak değil, toplumun ve ülkelerin bakış açısını değiştirmek, bunun için kanunlar oluşturmak, total mantaliteyi değiştirmekle mümkün. 3 Türk de bu amaçla bir araya gelip, en azından kendi ellerinden gelen ile ne yapabileceklerine kafa yormuşlar ve ortaya harika çantaları ile Moncvas çıkmış!

Moncvas bir proje markası olarak, adil ticaret yapılarak üreten kadınların haklarını verebilmek amacı ile, sosyal ve ticari bir etki yaratabilmek için, Raşit, Seda ve Ayşegül tarafından 2019 senesinde kurulmuş. Marka ismi iki kelimenin birleşiminden oluşuyor: Mon- ‘benim’, - cvas ise ‘kanvas’. İsminin hakkını verebilecek şekilde de el emeği ile yapılan bu özel kanvas çantaları kişiselleştirebiliyorsunuz. Moncvas’ın mottosu; her insanın kendi kaderinin sanatçısı olması. Yani aslında hayatını sen yaratıyorsun: çabalarsan, fırsatını bulur ve başarırsın.

Dünyanın her yerinde, üreten kadınlar, global piyasaya kolaylıkla ulaşamadıkları için, adil ücret ve adil haklardan yararlanamıyorlar. Konu cinsiyet ayrımcılığı olunca dil/din/ırk/bayrak fark etmeden, adil ücret hakkı sadece kadın olmaları sebebi ile istismar ediliyor. Moncvas Ekibi, “Kadınlara da eşit fırsatlar verilirse tüm dünya daha yaşanabilir bir yer olur ve her insan kendi kaderinin mimarıdır” diyerek bu projeye başlıyor. Çok iyimser bir tavır olduğunun farkındalar, şu an belki dünyayı değiştiremeseler bile bir şey yapmış olmak; dünyayı şekillendirecek olan üreten kadınların yaşam standartlarını bir nebze de olsun iyileştirebilmek için projeye başlamışlar. Bu işe değer katabilmek için ürünler tamamen etnik, yerel olmalı diye düşünmüşler. Dünyadaki endüstri hareketi de projenin geleceği için onları cesaretlendirmiş. Çalışan kadınlarda öncelikleri anneler. Yerel otoritelerin tavsiyeleriyle eşit ücret alamayan, çocuklarıyla tek başına hayata tutunmaya çalışan, yaşam standartlarını değiştirebileceklerine inandıkları kadınlarla çalışıyorlar. Onlara göre ekonomik özgürlüğünü alabilmiş bir kadın, doğuştan gelen haklarını savunabilir, gönülleri ve kalıplaşmış düşünceleri değiştirebilir, toplumu ve ülkeleri değiştirebilir.

Projeye başlarken, dünyada sosyal değişime sebep olan şirketleri ve başarılı olan projelerini incelemişler. Önemli olanın projenin devamlılığının olması ve dil/din/ırk/bayrak ayrımı yapmaması, böylelikle sürdürülebilir olması sonucuna varmışlar. Öncelikli pazar da Türkiye olunca bize uygun etnik veya oryantal bir ürün bulmaları gerektiğini düşünmüşler. Bu onları, Jute kumaşına götürmiş. Jute’un üretimi de, Hindistan’ın Kalküta kentinde yapılmaktaymış. Böylece, altın fiber jüte kumaşıyla üreten hint kadınları ile bu projeye başlamışlar. Ürünlerin sapları hariç, ana gövdeleri Hindistan’da, sapları ve ön baskıları İzmir’de tamamen kadınlar tarafından yapılmakta. Müşterilerin özel isteklerine uygun olarak baskı ve boyamalar da İzmir’li kadınların elinden çıkıyor.

Ekip, Moncvas’tan yola çıkarak aynı mottoda kadınların ön planda olduğu ve eşit haklar sağlayan projeler için ilerlemeyi sürdürecekler. Şu an deneme aşamasında olan bir proje ile İzmir’de pamuk bez çantalar ve bez maskeler üretiliyor. Yakında Isparta gül suyu projeleri gelecek. Isparta’nın belli bir bölgesinde her köy evinde anneler, etnik bir ürün olan gül suyu ve gül yağı damıtıyorlarmış. Bu ürünleri yine adil ve eşit haklar mottosu ile işleyecek ve Ispartalı köy kadınlarının yaşam standartlarını değiştirecekler.

Elde edilen kazançların bir kısmı, üreten kadınlara aktarılırken kalanı marka bilinirliği ve proje geliştirmeye ayrılıyor.  Yani kazandıklarını yine işe yatırıyorlar.

Üretilen çantalar hayatın her anında kullanılabilecek şekilde tasarlanmış: isterseniz pazarda, isterseniz plajda isterseniz şık bir davette kullanabilir ve kimsede olmayan, kendinize özel Moncvas çantanızla fark yaratabilirsiniz. Siparişler internet üzerinden; www.monshp.com ve instagramdan https://www.instagram.com/moncvas/ verilebiliyor.