Vakıf Katılım web

BİRLEŞİK ARAP EMİRLİKLERİ'NİN AKDENİZ'DE NE İŞİ VAR?

Güngör YAVUZASLAN
Tüm Yazıları
BAE, İsrail'in Doğu Akdeniz'de keşfettiği doğal gazı Avrupa'ya ulaştırması amaçlanan EastMed Boru Hattı Projesi'yle uzun zamandır ilgileniyor.

Ajanslara son dakika olarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz'de Türk egemenliği olan Mavi Vatan hava sahasını ihlal eden Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) uçağını önlediği ya da düşürdüğü haberi düşerse neler olur? İsrail ile normalleşme kararı alarak Müslümanların tepkisini çeken Birleşik Arap Emirlikleri, bu kez Doğu Akdeniz’de Yunanistan ile ortak tatbikat gerçekleştirdi. Yunan kaynaklarına göre, BAE’nin 4 adet F-16 tipi savaş uçağını Girit adasındaki Suda hava üssünde yaklaşık 10 gün süreyle konuşlanarak, Yunan F-16’ları ile birlikte tatbikat gerçekleştiriyor.

BAE, İsrail'in Doğu Akdeniz'de keşfettiği doğal gazı Avrupa'ya ulaştırması amaçlanan EastMed Boru Hattı Projesi'yle uzun zamandır ilgileniyor. Söz konusu projenin fizibilite çalışmaları sırasında, Avrupa Birliği’nden sağlanan bazı fonların yanında BAE de yaklaşık 100 milyon dolar kaynak ayırdı. BAE'nin bölge ile alakası olmamasına rağmen kendisi hak sahibi bir aktör gibi Doğu Akdeniz’de yer almaya çalışıyor.

Son dönemde, Türkiye-Libya arasındaki deniz yetki alanı anlaşmasının EastMed'in hayata geçirilme ihtimalini ortadan kaldırması Akdeniz’deki tüm dengeleri yeni eksene getirdi. EastMed Boru Hattı'nın inşasında Türkiye'nin izni ve onayı olmadan hayata geçirilmesi imkansız hale geldi. İsrail ve BAE olmak üzere bu eksende yer alan ülkeler, Türkiye'nin bölgedeki etkinliğini azaltma, hatta tamamen sonlandırma girişimleri devam ediyor. BAE son dönemde Atina ile yakınlaşırken bölgeye 4 adet savaş uçağı gönderdi. Abu Dabi'nin kendi boyunu ve kapasitesini aşan bölgesel denkleme müdahil olma çabasını Yunanistan üzerinden yürütüyor.

BAE, Türkiye'nin dikkatini Mavi Vatan Mücadelesinden başka yöne çekmek amacıyla Libya’da Hafter’e, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'ın uluslararası hukuka aykırı olarak destek verdiği ni artık açık bir diplomasi olarak yürütüyor.

BAE'nin Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki stratejik Suda Limanı'na göndereceği F-16 savaş uçaklarının Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikata katılacağını iddia etti.

Türkiye ile gerilim yaşayan BAE, Doğu Akdeniz'de Mısır, İsrail, Yunanistan ve Güney Kıbrıs arasındaki ortaklığa desteğini artırıyor.

Ağustos başında Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj çalışmalarına karşı Mısır ile Yunanistan arasında varılan Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasını 'uluslararası hukuk açısından zafer' diyerek kutlayan BAE yönetiminin Yunanistan ve Mısır'la üçlü savunma iş birliği kapsamında bir adım atacağı haberi geldi.

"BAE F-16'ları Yunanlılarla ortak mı uçuyor?"

Yunan devlet televizyonu ERT, BAE'nin F-16 savaş uçaklarını Yunanistan'ın Girit Adası'ndaki stratejik Suda Limanı'na göndereceğini duyurdu. Habere göre, BAE F-16'ları Doğu Akdeniz'de ortak askeri tatbikata yapacaklar. Oruç Reis için yeni bir NAVTEX yayımlandı. Bugünden itibaren geçerli olmak üzere 1 Eylül'e kadar çalışmalarını aralıksız sürdürecek. Öte yandan dün sabah da 1-2 Eylül'de Doğu Akdeniz'de atış eğitimi için NAVTEX ilan edilmişti. Tüm bu sıcak zamanlarda Türk Jetlerinin önüne bir BAE uçağı çıkarsa ne olur?  Sorunun cevabı aslında net. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Körfez lobisinin teröristleri Türkiye karşısında desteklemesine yönelik sert tepki gösterdi. Akar “Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), zarar vermek amacıyla Türkiye karşıtı terör örgütlerini destekliyor. Doğru yer ve zamanda hesabını soracağız” demişti.