BİZ BATMAN'DAYDIK YA SİZ?

Yaşar İÇEN 17 Tem 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
Bu yıl ki 15 Temmuz Anma Programları siyasetten uzak yüreklerdeki 'Vatan' sevgisi ve bilinciyle kutlandı tüm şehirlerimizde... Yer gök 'Kırmızı-Beyaz' olmuştu.

Günler öncesinden başlayan çalışmalar ve hazırlıklar ‘15 Temmuz Ruhunu’ hak ettiği değerde anımsamak, anımsatmak, gelecek nesillere aktarmak içindi.

Az da olsa üç beş manasız ses çıkmadı değil. Fakat bana göre en ‘manâsızı’ bir köşe yazarının köşesinde zikrettiği cümlelerdi!
Neymiş; ‘15 Temmuz’da herkes iki seksen yan gelip yattığı için resmî tatil kapsamından çıkarılmalıymış...’
‘Kişi genel vaziyeti, kendi ruh haliyle bilirmiş!’ 
O köşe yazarının 15 Temmuz’da ne yaptığını bilmiyorum fakat bizim ve Türkiye’nin neler yaptığını çok iyi biliyorum.
Bu temmuz sıcağında her kademe kendi çapında didindi durdu günler öncesinden. Günün anlam ve önemini anlatan etkinlikler, dualar, paneller, buluşmalar, ziyaretler, anmalar ve daha nice başlıkta yürekler, zihinler, göz pınarları doldu taştı. Ki hafta boyunca da devam edecek...
Sonra biri çıkıp ‘iki seksen’ yatılıyor derse bunu hem şahsıma hem yakinen şahidi olduğum Güneydoğu’ya hem de tüm ülkeye hakaret sayarım!

Siirt, Tunceli, Diyarbakır, Şanlıurfa, Batman, Gaziantep... Bunlar yakından takip ettiklerimiz.
Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş’un düzenlediği 15 Temmuz başlıklı panel vesilesiyle gün ışığıyla birlikte yola çıktım. Panel öncesi erken saatlerde yapılacak ‘Bayrak Töreni’ ve diğer etkinlikleri de kaçırmak istemedim çünkü.
İlk olarak Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünde muazzam büyüklükte bir Türk Bayrağı törenle göndere çekildi. Güneydoğu’nun kavurucu sıcağında yaprak kıpırdamıyordu. Tam göndere çekme esnasında enteresan bir gelişme oldu ve hafif bir esinti belirdi anne nefesi gibi huzur veren dokunuşlarla.
O an devasa Türk Bayrağı kavurucu sıcağa rağmen dalgalanmaya başladı. Rüzgar bile bu vatanın değerlerine vefasını gösterirken ülkeyi ‘iki seksen yatmakla’ suçlayanlar bunu anlar mı?
Bayrak Töreni’nin hemen sonrasında şehitler unutulmadı ve makamlarında ziyaret edildi.
Ardından günün temasına uygun çeşitli sergilerin açılışı, ziyaretler ve sohbetler gerçekleştirildi.

Batman’ın ertesi gün sabaha kadar sürecek etkinlik takviminde sıra panel saatimize gelmişti. Batman her kademesiyle salondaki yerini almıştı. İçinde benim de yer aldığım dört konuşmacı vardı sahnede. Hepimiz kendi alanlarımızda ‘15 Temmuz, Vatan ve Millet’ bilincine dair cümlelerinizi aktardık.
Ev sahibimiz Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş, Batman’ın 15 Temmuz’da gösterdiği birlik görüntüleri eşliğinde yaptığı konuşmada yüreklerimize dokundu. Rektör Durmuş’un “Batman’da bu kadar Türk Bayrağını daha önce hiç kimse görmemişti” cümlesi aslında 15 Temmuz Ruhunu tek başına anlatmaya yeterli.
Hangi görüş ve yaşantı içerisinde olursak olalım söz konusu vatan olunca anında tek yürek tek ses olmayı biliriz...

Batman Valisi Hulusi Şahin de yaptığı konuşma ile zihnimi okumuştu adeta. “15 Temmuz ihaneti milletimiz sayesinde atlatıldı. Bizim için önemli olan başlık şu olmalı; koca koca askerler, hakimler ne oldu da kendi vatandaşına ihanet etmişti, kurşun sıkmıştı?”

Evet 15 Temmuz Ruhunu yaşayıp gelecek nesillere aktarmakla birlikte ‘bu canilik neden yapıldı’ üzerinde buluşmamız, konuşmamız ve bir daha olmaması için önlemler almamız gerekiyor!
Bu ülkeye 15 Temmuz kabusunu yaşatan durumlara ve oluşumlara karşı şimdi önlemler alınmazsa önümüzdeki yıllarda belki de içinden kurtulamayacağımız vahamette durumlara maruz kalabiliriz!
Ayrıca küçük bir not düşmek istiyorum. Program dönüşü yorgun, uykusuz fakat çok mutlu ve vicdani huzurla Batman’dan ayrılırken yürekten ettiğim şu duayı sizlerle paylaşmak istiyorum; ‘hepimiz kendi çabamızla ülke adına ter dökerken Batman Üniversitesi Rektörü Aydın Durmuş ve Batman Valisi Hulusi Şahin gibilerin sayılarının artmasını diliyorum...”