BİZ ÇOCUKLARIMIZI SEVMİYORUZ

Zeynep BAYRAMOĞLU
Biz tüm çocukları kendi çocuğumuz gibi görüp koruyor muyuz?

"Çocuk bulunmayan evde bereket yoktur"

"Kimin çocuğu varsa onunla çocuklaşsın"

"Çocuğuna merhamet etmeyene Allah merhamet etmez..."

Hz Peygamber hayatı boyunca hiçbir çocuğun gönlünü kırmadı, onlarla oyunlar oynadı, nasihatler etti, şefkat gösterdi. Siyer kitapları Hz.Peygamberin çocuklarla iletişime dair yüzlerce örnekle doludur. 

Bir programda Prof.Dr Ekrem Demirli'ye "Belki süremiz yetmez ama bize Hz.Peygamber'in nasıl bir baba, nasıl bir dede olduğunu anlatır mısınız?" diye sordum. "Bu sorunun cevabı oldukça kısadır" dedi. "Onun nasıl bir baba ve nasıl bir dede olduğunu anlamak için kendinize şu soruyu sorun. Mescitte namaz kılarken torunları sırtına çıktığında olur da düşerler diye dakikalarca secdede kaldığı söylenir. Peki torunları değil de diğer çocuklar sırtına çıktığında bunu yapmaz mıydı? Evet yapardı. Çünkü o ümmetin tüm çocuklarının babası ve dedesiydi"

Ebeveyn olma konusunda kavrayamadığımız şey işte budur. Müslüman kadın sadece kendi çocuğunun annesi midir? Müslüman baba sadece kendi çocuğundan mı sorumludur? Biz tüm çocukları kendi çocuğumuz gibi görüp koruyor muyuz? 

Modern hayat mı dersiniz? Sanmam. Ahlaksız ve ruhsuz bir İslam anlayışıdır bu. 

Biz çocuklarımızı sevmiyoruz.

Çünkü çocuklarımızı koruyamıyoruz. 

Çoğumuz onların nasıl tehlikelerle karşı karşıya olduğunu farkında bile değil.

Pornografi, eşcinsellik, ensest ve pedofili...

Bu problemler terörden daha ciddi. Çünkü kötülüklere karşı kalkan olan aile mefhumunu ortadan kaldırmaya başladılar.

Çocuklarımızı korumanın yolu önce onlarla doğru iletişim kurmaktan ve mahremiyet eğitimi vermekten geçiyor. Çocuk nasıl sevilir? Nasıl sevilmez? Çocuk için hangi tavır ve hareket tehlikelidir? Böyle bir hareketle karşılaştığında ne yapması gerekir? 

Pedofili ile ilgili vakaları incelediğimde dehşet içinde şunu fark ettim. Çocuklar kendilerine kötü bir şey yapıldığını farkında değildi. Yaşadıkları şeyin normal olduğunu düşünüyorlardı. Yolunda gitmeyen bir şey olduğunu hissedenler dertlerini anlatamamışlardı. Genel olarak çocuk istismarları olaylarında fail yakın çevrede oluyor ve uzun süreli yaşandığı için travma daha da derinleşiyor. 

Çocuk istismarı ve ensest üzerinde konuşmamız ve acil olarak önlem almamız gereken konular. 

Son olarak dinlediğim bir olayı anlatmak isterim, durumun vahametini ortaya koymak için. 

Anadolu'da bir kasabaya gittim. Kadın STK başkanlarından biri ile toplantı yaptık. Bölgede en ciddi problemin ne olduğunu sordum, ensest vakaları dedi ve şahit olduğu bir olayı anlattı. 

"Bir kız çocuğunun babası tarafından istismar edildiğini tespit ettik, devlet görevlileri ile eve gidip kızı almak istedik. Babaanne direnç gösterdi ve bize şöyle dedi, ne olmuş yani yaptıysa da babası yapmış"

Evet, acil önlem almamız lazım. Çünkü bütün çocuklar bizim çocuklarımız.