BREZİLYA'DA AY YILDIZLI KÖY QUEBRADA

Hakan DİKMEN 19 Ağu 2019

Hakan DİKMEN
Brezilya'ya gidince "kum tepelerinden elli metre aşağıya jeep ile inme imkânı var" denilmesi ilgimi çekmişti. Ben de bu anı yaşamayı çok arzu ettim. Biraz adrenalin olsun.  Laf aramızda Brezilya'da adrenalin hiç eksik olmuyor. Biraz ara sokaklara dalarsanız iyi koşmanız (Kaçmanız) gerekebilir.

Brezilya’nın kuzeydoğu kıyısında, Fortaleza’nın güneydoğusunda bulunan Canoa Quebrada, Ceará eyaletinde en çok rağbet gören plaj yerlerinden biri.

Bu muhteşem tatil kasabası, pitoresk beyaz kumlu plajları çevreleyen kırmızı kumlarıyla ve o kumdan yapılan evleriyle pek meşhur. Canoa Quebrada ismi kırık kano anlamına geliyor. Bu ismi 1650 yıllarında almış kasaba. Yakınlarındaki Ponta Grossa Rocks’ta Portekizli bir gemi karaya oturduğunda ve gerçekten ortadan ikiye kırıldığı için, yerliler enkazı ararken, “kırık kano” diye bağırmışlar ve kasaba da bu ismi almış. Canoa Quebrada Plajı boyunca, Lue e Estrela’yı ya da kırmızı kayalıkların kenarına oyulmuş Ay ve yıldızı bulacaksınız. Canoa Quebrada’nın sembolü Brezilyalı heykeltıraş Elisiário Chico tarafından oluşturuldu. 1960’lı yıllarda bölge film yapımcıları ile popüler oldu.

Kumul Buggy Turu

Canoa Quebrada ‘da tatilinize başlamanın en iyi yollarından biri, bir kum tepesi gezisine katılmak. Bu bölge, ziyaretinizde mutlaka görülmesi gereken büyük beyaz kum tepeleri ve lagünlere ev sahipliği yapıyor. Dik kum tepeleri üzerinde küçük jeeplerle yarıştık. Yüksek hızlı buggy sürüşü size biraz heyecan verecek ve manzaralar muhteşem! Ben çok zevk aldım.

Gözlerinizi jangada tekneleri için açık tutun, yelkenle süslenmiş geleneksel balıkçı salları bunlar. Turların çoğu sizi kasabanın kendine özgü adıyla vaftiz edildiği Ponta Grossa’ya götürecektir.

Canoa Quebrada Plajı

Heyecanla geçen jeep safariden sonra, dinlenmek için bölgenin taç mücevheri denilen Canoa Quebrada Plajı’nda dinlenmek için biraz zaman ayırmak lazım. Yumuşak, beyaz kumlu plajlar ve turkuaz sular, dünyanın en iyi plajlarından bazılarına rakip olarak gösteriliyor. Atlantik’in suları şaşırtıcı derecede sakin ve ılık. Sarp kızıl kayalıklar bu eşsiz soluklanmaya benzersiz ve renkli bir etki katıyor. Tüm deneyim için plaj boyunca küçük bar veya restoranlardan birinde Brezilya Portekizcesinde “küçük köylü kızı” anlamına gelen caipirinha içmenizi öneririm.

Resimde gördüğünüz göle biz jeep ile indik. Fotoğraf ne kadar dik olduğunu size anlatıyor mu bilmiyorum ama çok heyecan vericiydi. Bu arada Bu telesiyeje benzeyen alete binip kendinizi aşağı da atabilirsiniz. Havanın sıcağı ile adrenali karıştırıp göl suyunda kendinize gelebilirsiniz.  Fotoğrafta izlerken kolay gibi gelebilir de hiç de öyle değil.

Brodway Caddesinde Bar’a gidin

“La noche en la Brodway!” Deneyimi yaşamadan Canoa Quebrada’ yı ziyaret edemezsiniz! Canoa Quebrada’nın ana caddesinin resmi adı Rua Dragão do Mar’dır. Sokağın sonunda Ceará’daki köle ticaretinin sonunu getiren grevin kahramanları anısına yapılan çeşitli hediyelik eşyalar var.  Sokak boyunca da internet kafeler, tişört mağazaları, dövme salonu ve çok sayıda bar ve restoran sizi bekliyor. Gündüzleri yürüyüş yapmak eğlenceli olsa da Broadway’deki asıl eğlence saat 22: 00’den sonra gerçekleşiyor ve görünüşte bitmeyen uzunlukta olan Canoa Quebrada Plajı güneş Atlantik Okyanusu ufkunda doğana kadar sürüyor.

Köyün içinde yürüyüş sokak 
sanatçılarının da sergi salonu gibi olmuş

Kasabanın eşsiz hippi tarihi, sanatçılar için ideal bir işaret 1960’lar ve 1980’lerde Canoa Quebrada’ya birçok ressam, heykeltıraş, fotoğrafçı, müzisyen ve film yapımcısı kalmak için gelmiş. Kent merkezinde toplanan ve sergilenen sokak sanatında sanatsal ve kültürel etkileri böylece daha da gelişmiş.

Yörenin meyveleri tam tadında Çok bol

Brezilya’da yemek hiç problem olmuyor. Ağzınıza layık yemekler her yerde var. Quebrada biraz daha uluslararası yemekleri sunuyor. Küba lokantası da var İtalyan da.

Yarıştığımız, 
macera yaşadığımız kırmızı jeepim.

Ay yıldızı binlerce kilometre uzakta görünce gururla önünde ben de fotoğraf çektirdim