Vakıf Katılım web

BU DÜNYADAN JOHNNY NASH GEÇTİ

Berk MÜHÜRDAROĞLU
Tüm Yazıları
Efsanevi Amerikalı şarkıcı Johnny Nash 80 yaşında hayatını kaybetti.

Efsanevi Amerikalı şarkıcı Johnny Nash 80 yaşında hayatını kaybetti. 1972 yılında çıkardığı I Can See Clearly Now adlı hit şarkısıyla tanınan Nash’in Houston’daki evinde doğal sebeplerden dolayı son nefesini verdiği kaydedildi. Ölüm haberini, sanatçının oğlu Johnny Nash Jr. doğruladı. Ünlü aktör John Cusack, Twitter’da "Müziğinizdeki tüm sevginizi ve harika şarkınızı kullanmamıza izin verdiğiniz için teşekkürler Bay Nash" mesajını paylaştı. Nash, müzik kariyerine 1950’lerde başladı. Pop ve reggae şarkıcısı, reggae ikonu haline gelen arkadaşı Bob Marley'i Amerikalı izleyicilerle seyircilerle tanıştıran ilk isimlerden biri olarak biliniyor. Nash, 1970’lerde I Can See Clearly Now şarkısıyla büyük bir çıkış yakaladı. Şarkısı yıllar içinde Ray Charles, Donny Osmond ve Jimmy Cliff gibi farklı müzisyenler tarafından defalarca cover’landı. Şarkı, aynı zamanda ünlü film Thelma ve Louise’de de kullanıldı. Şarkı, ABD Billboard Hot 100 listesinde bir numaraya ulaştı ve orada dört hafta kaldı. İngiltere’de ise beş numaraya kadar yükseldi ve Nash 1975'te Tears On My Pillow ile listelerde zirveye çıktı. Üçüncü evliliğini Carli Nash ile yapan ünlü sanatçının Johnny Nash Jr. adında bir oğlu ve Monica adında bir kızı bulunuyor. 

AŞK VE İSYAN 

Nedim Gürsel Aşk ve İsyan’da Voltaire’in ünlü kahramanı Saf Oğlan Candide’in İstanbul’a kadar ulaşan yolculuğuna kurgusal bir ikinci perde yazıyor. Candide tutkuyla bağlı olduğu sevgilinin peşinden İstanbul’a gelirken okur da onunla birlikte dönemin sıra dışı ve artık tahttan indirilmiş padişahı III. Ahmet ile tanışıyor. Lale Devri’nin şaşaasını yaşıyor. Hamam tellağı Patrona Halil eşliğinde isyan günlerinde, III. Ahmet’in kızı Fatıma Sultan ile zifaf gecelerinde dolaşıyor. Her zamanki gibi provokatif bir metin kaleme alan Nedim Gürsel’in romanı Osmanlı’ya bakışımızı da tümden değiştirecek. Lütfen bu kitabı okuyunuz... 

ALİ DÜNDAR'IN RAP İLE BULUŞMASI

Kendine özgü stiliyle farklı müzik türlerinde çalışmalar yapmaya başlayan Ali Dündar, genç rapçi Asrın Kan ile feat yaptığı yeni single’ı ‘Sonu Ayna’yı Locca Records etiketiyle tüm dijital platformlarda yayımladı. Dinledim ve kitlesel farklı bir sitille ele almış. Gelecek vaat eden bir ses olmasının yanı sıra deneysel işler yapması ise takdir edilecek bir durum. Müzik hayatının farklı dönemlerinde Müslüm Gürses gibi usta isimlerle çalışan Ali Dündar, rapin başkaldıran tavrının içinde his yüklü vokali ile başka seslerin arayışında çerçevesini genişletiyor. Sözleri Ali Dündar, Asrın Kan’a müziği Ali Dündar’a ait ‘Sonu Ayna’ın düzenlemesini Fırat Deniz Haznedaroğlu yaptı. Minimal ve zengin müzikal çeşitliliğine sahip şarkının mix’ini Utku Ünsal mastering’ini Emre Kıral üstlendi. Yeni bir akımın başlangıcını yaptı. Hem sözleri hem de eski bir kağıt toplama fabrikasında Atabey Kayacı yönetmenliğinde çekilen klibi ile 2020’de en çok dikkat çekecek işlerden bir olmaya aday ‘Sonu Ayna’ sonrası ikili yeni bir şarkı daha yayınlayacağı gündemde.

SONBAHARA YAKIŞAN 3 ÇEKİÇİ ERKEK PARFÜMÜ 

 Sonbaharı yaşadığımız şu güzel güz günlerinde. Yazlık parfümlerimizin yerini farklı parfümler almaya başladı. Parfümler hiç kuşkusuz güçlü bir stilin olmazsa olmazı. Sonbahara yakışan en iyi üç erkek parfümünü sizin için inceledim. 

 İşte stilinizi tam anlamıyla tamamlayacak alternatif parfümler, hazırsanız başlıyorum.

1- Tom Ford Ombre Leather

En iyi erkek parfümleri yaratıcılardan biri şüphesiz Tom Ford. Üst notalarda kakule, orta notalarda yasemin ve deri, alt notalarda amber, paçuli, meşe yosunu bulunan bu parfüm klasik kokulara alternatif olarak sıra dışı, çekici ve güçlü bir iz bırakan cinsten. Parfüm açılışında ilk olarak orta notaları alıyorsunuz, yaseminin sakinleştirici ve dinlendirici etkisi size sarıp sarmalıyor. Deri ve yaseminin mükemmel bir armoniyle buluştuğu, üzerine de amberin eklendiği koku; maskülen çizgisine yaseminin etkisi ile çok hafif bir soft bir dokunuş ekliyor. Genel olarak deri notalarından ve maskülen kokulardan hoşlanıyorsanız; ancak incecik bir ipeksi dokunuş da olsun istiyorsanız sonbaharda bu parfümü mutlaka deneyimleyin diyorum. 

2- Christian Dior- Sauvage

Sonbahara en çok yakışan kokulardan biri de şüphesiz bergamot. Johnny Depp’in marka yüzü olduğu parfüm; yoğun bergamot kokusunu amber ile harmanlıyor. Sonbahar için tazeleyici ve sofistike bir tercih olan parfümün üst notaları bergamot ve karabiber, orta notaları ise sardunya, lavanta, reçine, vetiver, paçuli, pembe biberden oluşuyor. Alt notalarda ise laden bitkisi, sedir ağacı ve misk bulunuyor. Bergamot gibi bir dinamik aromaları ve amber ve paçuli gibi maskülen kokuları hem de seviyorsanız bu parfüm tam size göre.

3-  Mancera – Hindu Kush

Fransız parfüm firması Mancera genelde parfümlerinin sıra dışı kokuları ve kalıcılığı ile biliniyor. Mancera’nın bu parfümünde üst notalarda baharatlar, laden, tütsü ve kenevir, paçuli yer alıyor. Alt notaları ise amber, vanilya, beyaz miskten oluşuyor. Bu ahenkli birleşim ile stilinizi sıra dışı bir şekilde tamamlayacak karakteristik güçlü bir koku ortaya çıkıyor. Adını Afganistan ve Pakistan boyunca uzanan Hindikuş Dağları’ndan alan parfüm; bu dağlar gibi gizemli, görkemli ve büyüleyici. Sonbahara çok yakışan baharatımsı ve odunsu kokuları seviyorsanız bu parfüme mutlaka bir şans verin. 

GÜNÜN SÖZÜ

BAZI FİLMLER HAYATIN DİLİMLERİDİR, BENİMKİLER KEK DİLİMLERİ... 

ALFRED HITCHCOCK