Vakıf Katılım web

BU LİGİN SONU NEREYE VARIR!

Fehmi KETENCİ 01 Kas 2018

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Anlı Şanlı Sportoto Süper Ligimiz, Lefter Küçükandonyadis sezonunun göz açıp kapayıncaya kadar onuncu haftasını da geride bıraktı. Geride neler kaldı şöyle bir göz gezdirelim.

      Onuncu hafta sonrasında Ligdeki puan durumu pek istikrarlı bir çizgi göstermiyor. Çok net kendini hissettiren bir şey var ki: başladığından beri sık aralıklarla ligin kesilmesine neden olan ulusal karşılaşmalarla ilgili aralar, hem ulusal takımımızda yer alan futbolcularımızı hem de, kendi ulusal takımları için ülkelerine giden yabancı futbolcuların gidip gelmelerinden kaynaklanan yorgunlukların neden olduğu adale ve eklem sakatlıkları ligin durumunu etkiliyor.Takımların kadro kuramadıkları da gözlemleniyor.

      Oldukça başarılı gibi bir görüntü çizen Galatasaray, son haftalarda bu sakatlıklardan en çok etkilenen takımlarımızdan biri. Bu hafta sakat ve cezalı futbolcularının çokluğundan neredeyse takım kuramaz durumdaydı ve bu olumsuzluklar da sahaya yansıdı. Malatya deplasmanında Evkur Malatyaspora 2-0 gibi net bir skorla mağlup olarak hem liderliğini kaybetti hem de üçüncü sıraya iniverdi.

      Zirvedeki amansız mücadelede, deplasmanda Atiker Konyaspor’u mağlup eden Medipol Başakşehir, Galatasaray’ın kaybettiği Liderlik koltuğuna oturuverdi.

      Bir kaç haftadır zikzaklı bir performans göstererek iyi bir görüntü sergileyemeyen Beşiktaş da, aynı kadro sıkıntısını çekiyor olmasına rağmen beklenmeyen bir sonuç alarak taraftarlarını biraz olsun sevindirdi ve sıralamada dördüncü sırada kaldı. Kemal Özdeş yönetiminde oldukça istikrarlı bir performans sergileyen Kasımpaşa’da, sürpriz bir şekilde teknik çalıştırıcı değişikliği oldu. Mustafa Denizli ile yola devam kararı aldılar. İyi futbol oynayan Kasımpaşa, Denizli ile başarısını devam ettirdi, kendi sahasında Akhisar Belediye’yi 5-0’lık bir skorla geçerek  onuncu hafta sonunda Başakşehir’in ardından ikinci sıraya yerleşiverdi.

      Puan durumundaki bu istikrarsız durum aynen devam edecek gibi görünüyor. Puan cetvelinde ilk on sıradaki takımlar birer-ikişer puan farkla sıralanıyorlar ve haftalık puan kayıplarında hızla ve umulmadık sıra değişikliği gösterebilirler.

      Zirvedeki Lider Başakşehir 21 puanda; Kasımpaşa ve Galatasaray 19’ar puanla ikinci ve üçüncü sırada, Beşiktaş 18, son haftalarda başarılı maçlar çıkaran 17 puanlı Antalyaspor ile birilikte dördüncü ve beşinci sırada yer alıyorlar. Son hafta Kadıköy’de Fenerbahçe’yi 3-1 yenerek Cocu’nun kovulmasına neden olan 16 puanlı Ankaragücü 6, 15 puanlı Trabzonspor, Galatasarayı yenen Yeni Malatyaspor ve Göztepe 15’er puanla 7., 8., 9. sırada ve sahasında Başakşehir’e yenilen Konyaspor 10. sırada yer alıyorlar.

      Bu arada, Lig başladığından beri aldığı başarısız sonuçlarla sıkıntılı durumdan kurtulamayan Fenerbahçe’yi sorarsanız, son hafta kendi sahasında Ankaragücü’ne 3-1 yenilince 9 puan ve eksi 6 averajla, bir kaç haftadır, düşme hattının hemen üstündeki 15. sırada.

      Düşme hattındaki takımlar ise; Rizespor 8 puan, Akhisarspor 8 puan ve BB Erzurumspor 7 puanla 16., 17. ve 18. sıradalar.

      Şu meşhur süper ligimizden yansıyan o istikrarsız bir hafta sonra neler olacağını kestirmek çok zor olan fotoğraf bu. Kısacası Süper Ligimiz oldukça sıkıntılı.

      Hakemlerimiz de bu sıkıntının önemli bir parçası. Karşılaşmaları yönetirken kendi inisiyatifleri yerine sırtlarını VAR’a dayamışlar ve genelde kritik kararlarda öne çıkmaya cesaret edemiyorlar izlenimini yansıtıyorlar. Futbol severlerin kafası bu konuda iyice karışık.  Son zamanlarda karşılaşmaların sonuçları neredeyse VAR’ın etkili olduğu kararlara dayalı.

      Yabancı karşılaşmaları izliyoruz, oradaki hakemler VAR’ı bu kadar hissetmiyorlar, öne çıkarmıyorlar, kararların tümünü kendileri veriyorlar.

      Ligimizin daha onuncu haftasını geride bıraktık. Daha Lig kızışmadı. O zamana böylesine bir zaafla varmamak gerek ve MHK bu konuda ivedilikle önlemler almalı. Hakemlerimizin cesaretlerini kıran olumsuzlukları ortadan kaldırmalı.

      Ligimizi zor günler bekliyor. Görelim artık.