​BU SORU ÇOK SORUNLU

Alican DEĞER 21 Eyl 2017

Alican DEĞER
Tüm Yazıları
Irak Kürdistan Bölgesi'nde bağımsızlık referandumu yapılacak.

Irak Kürdistan Bölgesi’nde bağımsızlık referandumu yapılacak. Peki halka hangi soru sorulacak? Neye “Evet” veya “Hayır” diyecekler?

İşte bu ertelenmezse yapılacak referandumda sorulacak soru, gerçekten sorunlu. “Kürdistan Bölgesi ve bölge idaresinin dışında kalan Kürdistanlı yörelerin bağımsız devlet olmasını istiyor musunuz?” şeklinde olan soru, ucu açık, komşu ülkelerin damarına basan cinsten önermeler içeriyor.

Öncelikle soruda coğrafi bir sınırlama yok. Kürdistan Bölgesi’ni biliyoruz. Ama bölge idaresinin dışında kalan Kürdistanlı yöreler nereler? Irak mı kastediliyor? Yoksa İran veya Türkiye mi? “Kürdistan bölge idaresi dışında kalan Kürdistanlı yöreler” diye bir coğrafi tanımlama var mı?

Olsa olsa metodu ile Kerkük’ü kastettiklerini söyleyebiliriz. Kerkük zaten başlı başına sorun. Ama Kerkük diye bir ibare de yok. Zaten sorunun soruluş şeklinden “Bölge idaresinin dışında kalan” denilerek mevcut idari yapı dışına çıkılacağı belirtilmiş. Bir “Yayılmacılık, genişlemecilik” arzusu sezilmiyor mu? 

Barzani’ye yakın çevreler Kürdistan Bölgesel Yönetimi dışında referanduma katılma talebinde bulunan yerel yönetimlerin de bağımsızlık referandumuna katılacağını açıklamıştı. İlk etapta Irak’ın idari yapısını tehdit eden böylesi bir fiili duruma Arapların tepki göstermemesi mümkün mü? Üstelik böylesi bir yaklaşım Türkiye, İran ve Suriye’nin tüylerini diken diken etmez mi?