Vakıf Katılım web

BUGÜN GÜNLERDEN ENFLASYON 

Serpin ALPARSLAN 05 Haz 2018

Serpin ALPARSLAN
Tüm Yazıları
Özellikle taraftarlar çok sık kullanırlar bu sloganı. 

Fenerbahçe kongresini izleyip Başkan Ali Koç için atılan sloganları da sık sık duyunca, evet dedim kanımca bugün günlerden Galatasaraylı olmama rağmen Fenerbahçe, dedim.

Öncelikle bunu belirtmeden geçemedim.

Tebrikler Ali Koç...

Türkiye'nin ekonomik verilerinden yani, mahşerin 4 atlısından biri olan enflasyon verilerinin geldiği gün ise enflasyon günüdür.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs'ta aylık yüzde 1.62, yıllık yüzde 12.15 arttı.

2018 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 1,62, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,39, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,15 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 11,10 artış gerçekleşti. 

Enflasyon rakamlarının her yıl aynı ayda olduğu gibi çok yüksek gelmesiyle Merkez Bankası sıkılaştırma politikalarıyla gelişen 300 baz puan faiz artırmasının mutlak etkisi olmuştur.

Mayıs sonunda 4.50 seviyesinde olan USDTRY kuru, uluslararası kredilendirme şirketlerinden gelen not açıklamaların etkisiyle dün sabah 4.66’ya gelmiş durumda

Merak etmeyin yine gevşeyecek...

Çünkü, geçtiğimiz hafta sonu Fitch ve Moody's uluslararası kredi notu şirketlerinden gelen açıklamalar son derece önemliydi. 

Türkiye değerlendirmesinde bulunan Fitch, internet sitesinden açıkladığı bilgilere göre, 25 Türk Bankasını negatif izlemeye aldı. Açıklamanın detayında "Artan fonlama maliyetleri, yavaşlayan kredi büyümesiyle, sektörün 2018'de karlılığın görece zayıflamasını bekliyoruz." denildi. 

7 Mart'ta Türkiye'nin kredi notunu ansızın düşüren Moody's ise  yaptığı yazılı açıklama ile 'Ba2' seviyesindeki kredi notunun, gelecek dönemdeki makroekonomik politikalara yönelik belirsizlik gerekçesiyle izlemeye alındığını bildirdi.  

Hafta sonu ise Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada "Seçim sonrası reformların hızlandırılması ve güvenilir politika eylemleriyle piyasaların endişelerine dönük tavır alıyoruz" dedi.

Bu arada perşembe günü Merkez Bankasının toplantısı olduğunu hatırlatmak isterim.

Neden mi?

Reuters dünkü piyasa haberinde ‘7 Haziran’daki PPK toplantısında TCMB’nin para politikasında bir miktar daha sıkılaştırma yapılacağına dair beklentiler söz konusu' ifadesini kullanıyor.

Daha ne kadar daha faiz artırabilir ki?

Bilemedim...