BUNU HİÇ HAK ETMİYORUZ!

Fehmi KETENCİ 01 Şub 2023

Fehmi KETENCİ
Tüm Yazıları
Yaşamı, yaşadıklarımızı anlatmak için parçalara bölsek böylesine saçmalıkları sıkıştırabileceğımiz hiçbir bölümü planlayamayız veya bu parçaların arasına layık görüldüğümüz anlamsızlıkları koymayı kabullenemeyiz.

     Yaşamı, yaşadıklarımızı anlatmak için parçalara bölsek böylesine saçmalıkları sıkıştırabileceğımiz hiçbir bölümü planlayamayız veya bu parçaların arasına layık görüldüğümüz anlamsızlıkları koymayı kabullenemeyiz.

      Zaman zaman tercih ettiğim ve üzerinde çokça yazılar yazdığım, dertlerimi dile getirmeye çalıştığım, her biri yaşam biçimimizin gerçeklerinden olan “Memleketimden insan manzaraları” başlığı altına topladığım yaşamımızdan yansıyanları biçimlendirdiklerimdir. Artık çaresiz olduklarını kendilerini yenilemek veya yapılanları kabul edilebilir olmadıklarını anlayamadıklarını, fark edemediklerini vurgulamaya gerek yoktur. Onlar hiçbir söz söylemeden davranışlarından yansıttıkları ile kendilerini alenen anlatırlar. Çaresizlikleri ile, bile bile yaptıkları hatalarıyla hep yaşamın bir yerinde varlıklarını gösterirler ve yanış uygulamalarıyla birilerinin canını sıkmaya devam ederler. Bu yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlar mı, pek de kesin konuşmak istemem ama, yaptıkları birçok yanlış uygulamalarla teknolojinin verilerini kötü uygulayarak iletişim kaynaklarını amaç dışı kullanmaya devam ederler.

      Çokça yazdım, yazmaya da devam edeceğim. Bir iletişim bilimcisi ve davranış tasarımcısı olan, özellikle de, görsel iletişimi kullanarak iletişim uygulamalarının en etkin olanıyla yıllardır uğraşan bir uzman olarak, böylesine yanlışların uygulamaları zorlamalarına içim sızlıyor. Bizler nasıl oluyor da, internet üzerinde yayınlanan bilgilerin dijital ortama yansıtılmsında böylesine hatalar yapabiliyor, dijital platformdaki haberler arasına yerleştirilen spot, video reklam uygulanması örneklerinin böylesine kötü kullanabiliyoruz. Neleri, ne kadar hatalı kullandığımızı ve bu hataları bu denli dayatma takibe dönüştürdüğümüzü birçok  kez yazdım. Ama görüyorum ki, yaptığımız hataların farkında değiliz veya bile bile bu dayatma uygulamalardan kaynaklanan bu hatalara devam ediyoruz.

      İnternetin temelini oluşturan elektronik iletişim kaynaklarından en çok kullanılanı dijital iletişim platformlarının en çok kullanılan olan, adına “sosyal medya” denilen ve iyice kontrol dışına çıkarılan alanlarda yayınlanan tüm bu bilgilerde uygulanan haber kurgularındaki habercikler (!) paragaf, satır aralarına yerleştirilen hareketli veya spot reklam yayınlarında uygulanan saçma sapan yöntemler, internet takipçilerini iyice bıktırmış, internette yayınlanan tüm bilgi veya haber ileten sayfalardaki reklam uygulamalarından yükselen şikayetler artık izleyenleri çileden çıkarmış durumda.

      İnternette elektronik ortamda yayınlanan haberlerin aralarına yerleştirilen reklamlar hatalı uygulamalarıyla iyice kontrolden çıkmış durumda. Neredeyse her paragraf arasına yerleştirilen spot veya video reklamlarındaki hatalı uygulamalar haberi sonuna kadar okumayı iyice zorlaştırıyor.

      Son aylardaki uygulamalarında durum iyice kötüye gidiyor gibi. Haberin fotoğrafı ve sansasyonel başlığı devamında yerleştirilen bir paragraflık giriş yazısı sonrasında, haberin devamını okuyabilmek için okura olabildiğince zorluklarla yüklü bir takip yöntemi sunuyorlar.

      O bir paragrafın sonunda “Haberin devamını okuyabilmek için görsele dokunun ve yan sayfaya geçerek haberin devamını okumayı sürdürün” ikazıyla karşılaşıyorsunuz. O görsele dokunuyorsunuz ama yeni sayfaya veya haberin devamına geçmeniz hiç mümkün olmuyor. Söyleneni yaptığınızda ardı arkası gelmeyen reklam spotlarına yönlendiriliyorsunuz. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın okumak için heveslendiğiniz haberin devamına ulaşmanız çoğunlukla mümkün olmuyor. Sıkılıyor, sinirleniyorsunuz ve haberi okumaktan vazgeçiyorsunuz.

      Bu tam anlamıyla internette bu haberleri takip etmek isteyenlere yapılan çok büyük yanlış. Yanlışın ötesinde internet okurlarının zoraki mahkum edildikleri dayatma bir uygulamadır. Bu uygulamalar ayıp ötesi sorumsuzluktur.

      Bu ugulamalar özellikle büyük ulusal gazetelerin internet sayfalarında da çoğunlukla başvurdukları bir uygulama. Bu hiç de yakışmayan, izleyiciye hak etmediği bir davramıştır. İnternetten haberleri takip edenler böylesine saçma bir uygulamayı asla haketmiyorlar ve internet takipçilerini iyice bıktıran, kızdıran bir davranıştır. Bu uygulama gazete takipçileri için telafisi mümkün olmayacak sonuçlara varabilir, varıyor da!

      Özellikle akıllı telefonda internetin genç takipçileri arasında yaptığım araştırmalar tepkilerin hızla arttığı sonucunu net olarak gösteriyor.

      Elli yıllık bir gazeteci olarak söylüyorum ki, bu tepkilerin telafisi mümkün olmayabiilr. Dahası internet takipçileri böylesine bir davranışı asla hak etmiyorlar. Bu durumda tepkileri çok sert olabilir.