BURADAN İHBAR EDİYORUM 'KÜRTÇE' YALANINI

Yaşar İÇEN 01 Eki 2019

Yaşar İÇEN
'Babamın o zamanki haklı Kürtçe öfkesi şimdilerde birinin polemik malzemesi oluyorsa, kurumlara iftirada kullanılıyorsa, ülkeyi germek hedefleniyorsa; yazıklar olsun diyorum... Hem de binlerce kez...'

Tam hatırlamıyorum ama yedi ya da sekiz yaşındayım... Babam eve hayal kırıklığı ve öfkeyle geldi. Memleketten gelen bir tanıdık ile memleket hasretini gidermek için dolmuşta Kürtçe konuşurken arkadan bir polis memuru ‘burası Türkiye burada Kürtçe konuşamazsınız’ diye tepki göstermiş!

Evet burası Türkiye’ydi... Ve evet hepimiz Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşıydık tıpkı o polis memuru gibi... Ve evet evlatlarını teröre vermemek, ülke bilinciyle yetiştirmek için ata toprağımıza veda etmiştik... Ve tüm bunlara rağmen tek suçumuz Kürt olmaktı, Kürtçe konuşmaktı ‘O zamanlar!’.

Yetmişli yılların sokak çatışmalarının ileriki süreçte terör örgütü çatısı altında toplanacağını sezmiş gibi ailesini alıp İzmir’e yerleşmişti babam ve pek çok Güneydoğulu aile.
Terörden kaçan adam İzmir’de dilinden dolayı ‘ötekileştiriliyordu’ bu kez!
Annem ve babam bizimle hiç Kürtçe konuş(a)madı demiştim ya birkaç yazımda işte bu sebeplerden dolayı... ‘Biz ötekileştirildik bari evlatlarımız bunları yaşamasın’ mantığı ile Kürtçe bizim evde de sakıncalı dildi!

Batman ‘Kürtçe şarkıya polis tepki gösterdi ve mikrofonu çekti’ yalanıyla gündeme geldi bir anda! Sorup soruşturmadan ateşe benzin taşıyanlar ‘Yaşar Hanım sen de yazmalısın bu şiddeti’ demeye hemen başladı tabi.
Baştan söyleyeyim bu tarz yalan haber ve paylaşım yapanları kınıyorum! Yazıklar olsun diyorum!
Bu ülkenin ayrışmaya dair bunca derin yarası, acısı, travması varken kişisel çıkarlarınız uğruna nasıl malzeme yaparsınız bu durumu?

Sosyal medyadan bu paylaşımı gördüğüm an ‘yine mi aynı oyunlar’ dedim nefretle!
Ve hemen Batman Valisi Hulusi Şahin’e olayın aslını sordum. Vali Şahin benim tahminlerim doğrultusunda açıklık getirdi olaya.

Pek çok insana normal gelen ve belki de tebessüm edip hemen unuttuğu bu yalanın benim ve benim gibi yüreği terörden yaralı insanları ne denli hançerlediğini tahmin edemezsiniz!
Bu ülkenin Cumhurbaşkanı çıkıp geçmiş adına özür dilerken, atılan her adım yaraları sarmaya yönelikken, devletin resmî kanallarından bangır bangır Kürtçe nağmeler yayılırken, Kürt-Laz-Çerkez-Roman ve bilumum kültür ‘devler-vatan’ odaklı dibine kadar kaynaşırken nedir bu vatan ve vatandaş düşmanlığı anlamıyorum, anlamak istemiyorum...

“Biz kaynaşmak adına ünlemler değil bolca virgüller koyarken kültürler arasına bu tarz ayrıştırıcı haberleri yapanları, yayanları, yaygara çıkaranları buradan ihbar ediyorum”.