CAZ MERAKLILARINA MÜJDE

Micheal KUYUCU 02 Mar 2019

Micheal KUYUCU
Tüm Yazıları
Hissettikleri ve çalmak istedikleri müziği yapmak adına bir araya gelen, Aslı Özer, Erhan Ertetik ve Ertuğrul Biber'den oluşan Cazzip Project'in 6 parçadan oluşan ilk albümü "Stories" TMC etiketiyle müzik marketlere sunuldu.

Hissettikleri ve çalmak istedikleri müziği yapmak adına bir araya gelen, Aslı Özer, Erhan Ertetik ve Ertuğrul Biber’den oluşan Cazzip Project’in 6 parçadan oluşan ilk albümü “Stories” TMC etiketiyle müzik marketlere sunuldu.

Beş yıl süren bir çalışma

21. İstanbul Caz Festivali “Genç Caz” yarışmasını kazanarak festivalde sahne alan Cazzip Project’in ilk albümü “Stories”, çok bölümlü ve değişken ritimli parçalardan oluşuyor. Albümün bu özelliği fark yaratıyor. Albümde yer alan her şarkının ayrı bir hikayesi olması nedeniyle “Stories” adını alan albüm, grubun 5 yıl süren uzun bir çalışmasının sonucunda tamamlandı. Albüm Cem Çatık prodüktörlüğünde Bubinga Records’ta kaydedildi.

Yedi bölümden oluşan çıkış şarkısı

İstanbul'un birçok seçkin mekanında performanslarına devam eden Cazzip Project, ilk albümü “Stories”ın özellikle caz ve alternatif müzik dinleyicisi için çok özel bir iş. Popüler kültürün ve radyo kanallarının dayattığı pop şarkılarından sıkılanların, kaliteli müzik dinlemek isteyenlerin farklı bir nefes alacağı bu albümün çıkış parçası “7 Motions”, 7 farklı bölüm ve değişken ritimden oluşuyor.  Şarkının bestecisi Aslı Özer, şarkının her bölümün farklı bir hikayesi olduğunu ve her birini farklı bir ruh haliyle bir yılda bestelediğini söylüyor.  Ben bu tarz albümleri incelemeyi ve dinlemeyi seviyorum. Özellikle pop şarkılar öylesine bayağılaştı öylesine tekrara düştü ki bu tarz albümler müzik endüstrisine bir nefes aldırıyor. Caz kültürü farklı bir kültür, Türkiye’de alternatif bir müzik türü gibi kaldı. Elbette zor bir müzik, ben klasik müzik eğitimi almış biri olarak gençliğimde caz eğitimi de almış ve ne yalan söyleyeyim klasik müzikten sonra bana çok zor gelmişti. Bu müzik türünü icra etmek kadar dinlemekte çok zor. Gönül ister ki bu müzik türü adına da güzel milli üretimler olsun, ama maalesef çok az caz albüm üretiliyor. Cazzip Project’i bu daha da özel kılıyor. Caz müziğine meraklılara şiddetle tavsiye ediyorum.

Çocuklarımızı bekleyen büyük tehlike: Online oyunlar

İletişim teknolojileriyle birlikte çocuklar arsasında sanal oyunlara bağımlılık gitgide artıyor. Özellikle ergenlik çağındaki çocukları ölüme sürükleyen bu oyunlara karşı ailelere uyarılarda bulunan Doç. Dr. Deniz Yenğin, zararlı içeriklere sahip olan bu oyunların neden çocukları hedef aldığını açıkladı

Gençler arasında hızla yayılan ve dünya çapında çok sayıda intihar olaylarına neden olan sanal oyunlar can almaya devam ediyor. Yapılan araştırmalara göre çocukların yüzde 80'inin dijital oyunları tercih ettiği günümüzde, ailelere önemli görevler düştüğünü ifade eden İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Yeni Medya Bölüm Başkanı Doç. Dr. Deniz Yenğin, özellikle çocukların bilgisayar başında geçirdikleri zaman ve hangi sitelerde ne tür oyun oynadıklarının mutlaka anne ve baba tarafından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Çocukların yüzde 80'i dijital oyunları tercih ediyor

Dijitalleşmeyle birlikte fiziksel oyun faaliyetlerinin dönüşüme uğradığını kaydeden Yenğin, "Yeni teknolojiyle birlikte zaman zaman sorunlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu sorunların başında da dijital oyun bağımlılığı geliyor. Çocuklar artık sokaklarda değil, evde arkadaşlarıyla bir ağ oluşturarak diyalog halinde dijital oyunlar oynamaya başladı. Günümüzde çocukların yüzde 80'ine yakını dijital oyunları tercih ediyor. Çocuklar bu oyunlarla iletişim kurma becerisini kanıksamış durumda. Teknolojinin yanlış kullanılmasından dolayı bu durumla bütünleşik bir şeklide büyüyorlar. Dokunmatik sistemlerle birlikte bu duruma daha çabuk adapte oluyor ve bunun üzerinden kendilerine yaşamsal ifade bulmaya çalışıyor" dedi. 

Çocuklar neden hedef alınıyor?

Sonu ölümle biten tehlikeli oyunlarda çocukların hedef alınmasının nedenini açıklayan Yenğin, "Çocuklar gerçek dünyadan tamamen habersiz büyüyorlar. Kötülüklere karşı hazırlıklı değiller. Bundan dolayı zararlı içeriklere sahip bu oyunlarda hedef olmaları çok normal. Ayrıca çocuklar bu oyunları oynarken korkuyu yaşamak istiyor. Korku bazen onlara çok cazip geliyor. Onların bu zayıf yanlarından yararlanmak isteyen de bir kesim var. Bu kişiler çeşitli oyunlarla çocukların bilgilerine ulaşıyor. Bu oyunlar casusluk programı gibi kullanılıyor. İlk olarak bir strateji oyunu gibi önce çocuklara birtakım görevler veriyorlar. Verilen bu görevlerle çocukları intihara sürüklüyorlar. Oyunların temeli buna dayanıyor. Bu kimseler çocuklara verdikleri zarardan tatmin oluyor" dedi.

 Ev içinde kullanılan internet kontrol edilmeli

Ailelerin dikkat etmesi gereken önemli noktalara değinen Yenğin, "Ailelerin çocukların oynadığı oyunları bilmeleri lazım. İlk olarak oyunları kontrol edebilecekleri bir platform oluşturmaları ve ev içinde kullanılan interneti kontrol etmeleri gerekiyor. Ebeveynler çocuklarının odalarında yalnız başına oynamalarına izin vermeyerek, ortak kullanılan ortamlarda oynamalarını sağlamalılar. Bu şeklide çocukları rahatlıkla gözlemleyebilirler. Bunun yanı sıra oyunda çocuğun harcadığı zamanı kontrol etmeleri lazım. Teknoloji kullanımına süresel olarak sınırlama getirmeliler. 0-2 yaş grubundaki çocuklar kesinlikle teknolojik araçlarla bir araya gelmemeli.  4 yaştan itibaren yaklaşık yarım saatlik bir kullanıma izin verilmeli. İlkokul çağındaki çocuğun ise teknolojiyi kullanması günde 45 dakikayı geçmemeli. Çünkü günde iki saatin üzerinde oyun oynayan çocuklarda bazı belirtiler ortaya çıkmaya başlıyor.  Çocuklar sinir ve öfke kontrolünü sağlayamıyor. Stresle ilgili ciddi sorunları olabiliyor. Dikkat dağınıklığı ve derslerinde konsantrasyon eksikliği gözlemleniyor. Çok fazla oturmaktan kaynaklanan sağlık problemleri de ortaya çıkmaya başlıyor. Büyüme çağlarında fiziksel fonksiyonlarında bozukluklarla karşılaşabiliyorlar" diye konuştu.

Melis Kar Everest’e çıkıyor

Melis Kar, Alfa 7 Müzik ve DMC ortak yapımıyla çıkan ve üç şarkıdan oluşan yeni Maxi Single’ın ilk parçası ‘Everest’ için klip çekti. Koyu bir R&B tavrı olan şarkıda, eski ilişkilerinden ilham alan Kar: ‘Sanıyor kendini Everest’in zirvesinde, ayna tutun da görsün, kim kimin gölgesinde, aşkı da sevgisi de olmayagörsün' diyerek.

Nilgül kime Mektup yazdı?

Popüler müzik sahnesinin en kuvvetli yorumcularından Nilgül, son dönemin başarılı kadın bestecilerinden Gülden Mutlu ile uzun zaman hafızalardan silinmeyecek bir şarkıya imza attı. Müziğe ara verdiği yıllarda kişisel gelişimine daha fazla vakit ayıran Nilgül, 2018 yılının Mayıs ayında yayınladığı ‘Radyoda Bi Şarkı’dan sonra ‘Mektup’ ile iddiasına devam ediyor. Kuvvetli sound’u, çarpıcı yaylı düzenlemeleri ve melodisi ile ‘Mektup’ Nilgül’ün kaliteli müzikal çizgisini bir kez daha gösterdi.

Vedat Sakman’ın hayatı kitap oldu

Besteleri, düzenlemeleri ve şarkı sözleriyle Türk müziğine damgasını vuran usta müzisyen Vedat Sakman, Deniz Durukan’ın sorularını yanıtladığı “Usulca Vedat Sakman/MÜZİSYEN” adlı kitapta hayatını ayrıntılarıyla anlattı. Usulca Vedat Sakman/MÜZİSYEN, hep kitap logosuyla kitap evlerine sunuldu. Biyografi okumak çok önemli bir şeydir. Ben hem tarih hem de müzisyenlerin, liderlerin yaşamını anlatan kitapları incelemeyi çok seviyorum. Bu tarz kitaplardan oluşan bir koleksiyonum da var. Bence üniversitelerin bu tarz kitapları öğrencilere de okutması ve örnek vak’a incelemeleri olarak incelemesi gerekir.

Yalın’da dertlere deva şarkı

“Zalim” adlı şarkısı ile müzik dünyasına bomba gibi bir giriş yapan ve tüm müzik kariyeri boyunca başarılı işlere imza atarak kendisini özel bir yerde konumlandırmayı başaran Yalın, “Deva Bize Sevişler” adlı teklisini tamamladı. 'Sensiz Ben Ne Olayım' ile geçtiğimiz yıl müzik listelerinde başarılı bir yer bulan Yalın, bu kez de dertlere deva olacak 'Deva Bize Sevişler' şarkısıyla adından söz ettirecek gibi. Yalın, uzun süredir üzerinde çalıştığı 'Deva Bize Sevişler'i Murathan Özbek yönetmenliğinde klip çekti. Yalın samimi ve kaliteli işlere imza atıyor. Bu şarkısı da diğerleri gibi dinlenir.

Mustafa Ceceli’den sürpriz single geldi

2017 yılında çıkardığı ‘Simsiyah’ adlı albümüyle başarısını bir kez daha pekiştiren Mustafa Ceceli, söz ve müziği Erkan Ketenci’ye ait olan ‘Yaz Bunu Bir Kenara’ şarkısı ile sürpriz bir single hazırladı. Ümraniye Platoları’nda gerçekleşen ve bir günde tamamlanan klibiyle Ceceli, müzik kariyerindeki başarılı ivmeyi devam ettiriyor.

Piyanonun dahi prensi CRR’de

Dünyanın en başarılı Hırvat müzisyenlerinden piyanist Maksim Mrvica, New Silk Road /Yeni İpek Yolu albümünün dünya lansmanı kapsamında, 20 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda sahne alacak.

Dünyanın en çok satan klasik - crossover piyanisti unvanına sahip Maksim Mrvica, CRR’de vereceği konserde; Nisan ayında 8. ve son sezonu yayına girecek olan Game Of Thrones’un tema müziğinin de bulunduğu yeni albümünden eserler icra edecek. Sanatçının yaşadığı Hırvatistan, dünyanın en çok izlenen dizisi unvanına sahip Game of Trones’un çekildiği üç ülkeden biri olarak akılarda kaldı. Piyano tutkunlarına duyurulur. CRR sahnesi yine yaptı yapacağını ve iddialı bir etkinlik daha düzenledi.

Kırmızı kazaklı adam Bakırköy’de

Geçtiğimiz hafta AK Parti Bakırköy Belediye Başkan adayı Mehmet Umur ile bir röportaj yaptım. Hayatımda gördüğüm en renkli siyasetçilerden biri ile görüştüğümün farkına vardım. Sürekli dinamik ve yerinde duramayan bir yapıya sahip Umur, kırmızı rengi ile bütünleşen bir imajla çıktı karşıma. “Şimdi Bakırköy’de değişim zamanı” sloganını kullanıyor ve Bakırköy için 41 proje hazırlamış. Kalınca bir kitapçık basmış ve bu projeleri demo görselleri ile beraber bana gösterdi. Siyaset biliminin günümüzde ne kadar zorlaştığını ve ne kadar emek istediğini anladım onu görünce. Proje üreteceksiniz, onu çizeceksiniz, hayalini kuracaksınız ve görselleştirerek demo olarak hedef kitlenize sunacaksınız. Siyaset pazarlaması da epey yol aldı son zamanlarda. Umur bu konuda işini iyi yapan belediye başkan adaylarından biri.

Mehmet Umur’un anlattığı projeler içinde bazıları çok orijinal. Mesela “Bakırköy Dijital Sanat Müzesi” projesi ile Paris ve Tokyo’dan sonra dünyada üçüncü olacak müzeyi hayata geçireceğiz.” diyor.  “6-24 yaş arası gençlere her ay bir sinema veya tiyatro bileti ücretsiz verilecek” diyor ayıca tüm Bakırköy’e ücretsiz internet erişimi vaadinde bulunuyor. Umur, “Onlar Bize Emanet” projesi ile can dostlarımız için bakım kompleksi yapılacak ve içinde “Kent Hayvan Oteli”, “Kent Hayvan Hastanesi” ve “Kent Hayvan Eğitim Merkezi” bulunacak” diyerek evcil ve sokak hayvanlarının bakımına da işaret ediyor. Ben belediye başkan adaylarının projelerini dinlerken zevk alıyorum. Belki toplum bazı şeylerin farkına varamıyor ama belediye başkan adaylarının projelerini incelemek lazım. ‘Bu adam, bu kadın ne yapacak, bana ne vaat ediyor’ diye bir düşünmek lazım. Yerel seçimler yaklaşırken partisi ne olursa olsun tüm belediye başkan adaylarının projelerini inceleyin, onları anlamaya çalışın sonra kendi iç dünyanızda bu projeleri bir teraziye koyun ve öyle oy verin. Belediye seçimleri bence genel seçimler kadar hatta bazı noktalarda onlardan daha da önemli. Çünkü bu seçimleri kazananlar bizim hayatımıza doğrudan etki edecek işler ‘yapacak’ ya da ‘yapmayacak’.