ÇENE EKLEMİNİN ÖNEMİ

Dr.Gözde AYSEL 12 Haz 2022

Dr.Gözde AYSEL
Yüz ve ağız bölgesinde konuşma, çiğneme, yutkunma, solunum gibi hayati önem taşıyan çok önemli fonksiyonlar gerçekleşmektedir.

Yüz ve ağız bölgesinde konuşma, çiğneme, yutkunma, solunum gibi hayati önem taşıyan çok önemli fonksiyonlar gerçekleşmektedir. Çene eklemi de bu önemli fonksiyonlar içerisinde üstlendiği görevleri yerine getirmektedir. Çiğneme kaslarımız, dişler, tükürük bezleri, yanak ve dilin bir arada oluşturduğu alanda, çene ekleminde oluşabilecek bir rahatsızlık diğer sistemin bütün parçalarını da etkileyecektir. Yaşanan çene eklemi rahatsızlıkları ya da endişesi durumunda vakit kaybedilmeden uzman bir diş hekimine muayene olunması önemle tavsiye edilir.

Çene eklemi rahatsızlıklarının sebepleri nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıkları ve ağrı nedenleri çeşitli olabilmektedir.

Bu rahatsızlıklarının başında gelen nedenlerden biri travmadır. Travma direkt olarak yüz ve çene bölgesine gelebilir ve o bölgedeki sert ve yumuşak dokulara zarar verebilir, çenede kırıklar oluşabilir.

Sert travmalar dışında mikro travma çeşitleri de çene eklemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Bunların en başında diş sıkma ve diş gıcırdatma gelmektedir. Ağız ve diş sorunları dışında stres unsuru da hem kaslar üzerinde etkili olmakta hem de sıkça kas spazmlarına yol açabilmektedir. Bruksizmi tetiklemesinden dolayı çene eklemi rahatsızlıklarına streste yol açabilir.

Çene eklemi rahatsızlığının belirtileri nelerdir?

Çene eklemi rahatsızlıkları arasında sıkça şikayet edileni çene ekleminden gelen sestir. Tıklama, gıcırdama ya da sürtünme şeklinde olabilmektedir. Bir diğer ve sıkça rastlanan problem ise ağız açmada yaşanan zorlanmadır. Bu durumdaki hastalar ağızlarını tam olarak açamayabilirler. Ağrı, en önemli belirtilerden bir tanesidir. Çene eklemi bölgesindeki ağrılar nedeniyle hastalar ağızlarını açamayacak duruma gelebilirler. Bunun yanı sıra çene eklemi rahatsızlıkları hastaların kulak bölgesinde de rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Bunun nedeni ise çene ekleminin kulağın hemen önünde yer almasıdır. Yaşanan kulak ağrısı, çınlama, uğultu gibi sesler kulaktaki bir problemi işaret edebileceği gibi çene eklemi rahatsızlığı ile ilgili bir gösterge de olabilir.

Çene eklem rahatsızlıkları daha çok hangi yaşta ve cinsiyette görülüyor?

Her yaşta çene eklemi rahatsızlıkları görülebilir. Ama yapılan araştırmalarda en çok 20 ila 45 yaş arasında rastlandığı ortaya çıkmış ve kadınlarda bir miktar daha fazla görüldüğü belirtilmiştir.

Çene eklemi rahatsızlıklarını engellemek için alınabilecek önlemler var mıdır?

Uzman hekimler tarafından yapılan muayene ve konan tanıya göre çene eklem rahatsızlıklarının tedavisinde farmakolojik (ilaç) tedaviler uygulanabileceği gibi, ağız içi apareyleri dediğimiz, diş sıkmalarının zararlarını önlemek için ağız içerisine yerleştirilen yardımcı tedavi araçları da kullanılabilmektedir. Fizik tedavi metotları da bu rahatsızlıkların tedavi edilmesi için kullanılan metotlar arasındadır.

Eğer bölgede temizlenmesi gereken kistler, tümörler ve büyüme anomalileri görülüyorsa ve hastanın sosyal yaşantısını çok fazla etkileyen ağrı durumunun olması halinde cerrahi tedavilerde söz konusu olabilmektedir.

Çeşitli nedenlerle meydana gelen disk kayması, diskin yerinden çıkması gibi durumlarda ağız içi aparey tedavisi ile yüzde 80-85 başarı sağlanarak cerrahi tedaviye gereksinim duyulmadan da çene eklem rahatsızlığı rehabilitasyonu yapılabilmektedir.

Çene eklem rahatsızlığının belirtilerini ve olumsuz etkilerini hisseden hastalar gidecekleri kliniklerde muayene olacakları hekimin çene eklem rahatsızlıkları üzerine uzman olmasına dikkat etmeliler.