CHP'NİN İÇİ HDP İÇİN Mİ BOŞALTILDI?

Yaşar İÇEN 27 Mar 2019

Yaşar İÇEN
Tüm Yazıları
CHP üzerinden HDP'nin aklanma ve dönüşüm çabaları... Kılıçdaroğlu'nun gelişiyle başlayan ve halâ devam eden CHP içindeki etkili, güçlü, köklü seslerin susturulması ve yolcu edilmesi belki de HDP'ye şimdi açılan kapının ön hazırlığı idi!

Uzun zaman önce ‘HDP dönüşüm geçirecek’ demiştim ve yazmıştım hem de defalarca.

Bu değişim yeni bir parti adı altında mı olur yoksa mevcut bir partinin içine sızıp zamanla orada kök salıp yönetimi ele alarak mı olur tam adını koyamıyordum fakat bir şeyler bekliyordum.
Ki mevcut 31 Mart yerel seçimi ile ilk adımı gördük. HDP pek çok yerde ‘aday göster(e)miyorum, Millet İttifakını destekliyorum’ diyerek hamlesini yaptı!
Çünkü taaa başından beri Kürtler üzerinden ülkeye eziyet etme politikası güden HDP, son yıllarda çıtasını yükselten şiddet kararları ile bölgeye büyük zararlar vererek ‘misyonunu’ tamamlamış oldu!
Artık ne Kürtler ne de Türkiye eski cehalet duyguları içerisinde değil! Oynanan oyunlar deşifre oldu! Türkiye sen, ben, o diye ayrışmıyor tam aksine kaynaşmak istiyor! Türkiye huzur istiyor!
Peki şimdi ne olacak? Cevap basit; yeni bir sahne, yeni bir senaryo ve yeni kostümler lazım!

‘Kürt siyaseti dönüşüm içerisine girecek’ cümlelerini ilk dile getirdiğimde büyük şaşkınlık yaratmıştı herkeste. Hemen ardından ‘bu tahmininiz hayalin ötesine geçmez’ dönüşlerini sözlü ve yazılı olarak fazlasıyla almıştım.
Çünkü içteki ve dıştaki destekçilerinin Kürtler üzerinde oluşturmaya çalıştığı ‘HDP tek etkili ve yetkilidir’ baskıları, davranış ve söylemleri karşısında hiç kimse ihtimal vermiyordu yeni bir hamleye. Fakat göz ardı edilen ve herkesin göremediği bir durum vardı bu kez; HDP de bittiğini kabul ediyor ve hatta son hamlelerini bitişe dair kasten atıyordu ki yeni bir etiket altına girsin!

Şu an itibariyle Türkiye’nin mevcut siyasi işleyişine baktığımız zaman HDP’nin CHP üzerinden kendini aklamaya çalıştığını görüyoruz. Arka planda gösterilen adaylar, meclis üyeleri ve en önemlisi sonrasında verilecek etkili makamların sözleri ile HDP’nin CHP içerisinde yer almaya başladığı görülüyor.
İlerleyen süreçte bu durumun devamı gelir mi diye tahmin yürütelim mi? Bu yönde bir tahmin yürüttüğümde zihnimde iki kapı beliriyor HDP’ye yönelik. Birincisi HDP Kürt siyaseti doneleri ile yeni bir vizyona bürünene kadar bir süre daha CHP üzerinden ilerleyecek...
İkincisi de CHP üzerinden ilerleyerek kopmayacak ve zamanla Kılıçdaroğlu’nun görevi bırakması ile partinin kontrolünü ele alacak...Tam da bu noktada isim zikrederek bir tahminde daha bulunmak vardı fakat şimdilik bu öngörümü kendime saklıyorum ve ilerleyen sürece bırakalım diyorum...