CHRO SUMMİT 2019

Berk MÜHÜRDAROĞLU
İnsan Kaynakları liderlerini bir araya getiren yılın en prestijli organizasyonu CHRO 2019 Summit, Hilton Bomonti'de gerçekleşti.

Türkiye’nin En Etkin 50 CHRO’su, ödüllerini Fortune-DataExpert iş birliği ile BMI tarafından Hilton Bomonti’de düzenlenen CHRO Summit 2019 Zirvesi'nde aldı. Zirve'de, "İnsan Kaynakları Alanında Yenilikler ve Trendler, Dijital Çağda Liderlik, Geleceğin Meslekleri ve Geleceğin İşgücü Nasıl Şekillenecek?" konuları ele alındı.

Bu yıl zirvede, sürekli değişimin söz konusu olduğu İK ekosisteminde, dijitalleşme ve çevikliğin önemine dikkat çekildi. Ayrıca gelecekte iş gücündeki değişimler yapay zeka ve yeni jenerasyonlar açısından ele alındı ve İK'daki dönüşüm süreçleri üzerine fikir alışverişi yapıldı, çalışan bağlılığı açısından dijital kültürle yetişen genç işgücü ve istihdamın önemi vurgulandı.

AÇILIŞ KONUŞMALARI GÜNDEMİ YAKALADI

Zirve’nin açılış konuşmasını "İnsan Kaynakları Alanında Yenilikler ve Trendler" sunumuyla McKinsey Company Kıdemli Ortağı Amadeo Di Lodovico yaptı. Konuşmasında Lodovico, insan kaynakları alanındaki yenilik ve trendleri anlattı. Günümüz İK stratejilerinden örnekler verdi. Zirve’de, açılış konuşmasını “İnsan Kaynakları Alanında Yenilikler ve Trendler” başlıklı sunumuyla McKinsey’in global alanda organizasyon pratikleri liderliğini sürdüren Amadeo Di Lodovico yaptı. Etkili bir yetenek yönetiminin finansal performansı kritik düzeyde etkilediğini söyleyen Di Lodovico, bu oyunun küresel alanda kazanan ve kaybedenlerini ayırmada fark yaratabilecek 8 trendden en önemlilerinin ortak noktasının; data, yeteneğe yapılan yatırım ve çalışan deneyimi olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan NN Hayat ve Emeklilik CHRO'su Hong-Wha Ling ise "Geleceğin İş Dünyasına Odaklanıyoruz" başlıklı sunumunda, iş dünyasında gerçekleşmesi beklenen yenilikleri, edindiği sektörel deneyimlerle paylaştı. Hep uzun dönemli gördüğümüz gelecek planlarının aslında o kadar da uzak olmadığını belirten Ling, geleceğin zaten burada olduğunu belirtti ve tüm İK’cıları harekete geçmeye davet etti. NN Hayat ve Emeklilik bünyesinde gerçekleştirilen Robotik Süreç Otomasyonu (RPA)’dan örnekler veren Ling, hangi stratejileri uygulayarak kurumların bu bahsettiğimiz geleceğe hazır olabileceği konusunda yol gösterdi.

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Meltem Bakiler Şahin ise Zirve'de Vodafone Grubu’nun gerçekleştirdiği araştırmalardan bahsetti ve dijitalleşmeye yönelik örnekler verdi ve şöyle devam etti. "Vodafone Türkiye olarak dijitalleşmenin hayatımıza kazandırdığı esneklik ile çalışanlarımıza haftanın bir günü şirket dışında istedikleri lokasyondan çalışma imkânı sunuyoruz. Genç çalışanların dijitalleşmeyle birlikte gelen başka pek çok talebi var. Vodafone olarak, gençleri geleceğin mesleklerine hazırlamak üzere 'Gelecekteki Seni Keşfet' adı altında bir program başlattık. Bu kapsamda, 18 ülkede yaklaşık 10 milyon gencin iş bulmasına yardımcı olmayı hedefliyoruz."

ZİRVE'NİN ANA TEMASI "VUCA DÜNYASI" OLDU

Zirve'nin ilk paneli DataExpert Yönetici Ortağı Yasin Altunkaya moderatörlüğünde gerçekleşti. "VUCA Dünyasında Adaptif Liderlik" paneli, iş ortamında performans deneyiminin önemine ve VUCA'nın iş dünyası ve İK ekosistemine gerektirdiği stratejik sonuçlara odaklandı. Çevik organizasyon yapısının şirketlerde nasıl uygulanması gerektiği ve VUCA dünyasında sendikal dönüşümler konuşuldu. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Bayram moderatörlüğünde gerçekleşen ‘Dijital Dönüşümde Sosyal Zeka Faktörü’ panelinde ise İK alanında dijital dönüşüm süreçleri konuşuldu. CHRO Summit 2019, Fortune Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Şule Laleli moderatörlüğünde gerçekleşen "Geleceğin İş Gücü Nasıl Şekillenecek?" konulu panel ile de gelecek öngörüleri ve şirketler genelindeki özel örnek ve uygulamaların altı çizildi. Dünyanın en büyük profesyonel ağı Linkedin’in Learning Çözümleri ekibinin Gelişen Pazarlar Lideri Banu Baykal ise Zirve'de son olarak söz aldı. "Dijital Dönüşüm ve Türkiye Yetenek Trendleri" oturumunda Türkiye’nin LinkedIn istatistikleri ile zirve boyu tartışılan ön görülere ışık tuttu. CHRO Summit 2019 panellerin ardından 50 En Etkin İK Lideri'ne verilen ödül töreni ile son buldu.

KARA KOMİK FİLMER İKİ ARADA-KAÇAMAK

1.Filmin içinde aynı anda birbirinden ayrı iki film olması.

Bu iki film, konu olarak bile birbirinden epey ayrılıyor. Bu yönüyle Cem Yılmaz’ın bir ilke imza attığını gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz. Yılmaz, Karakomik Filmler 1‘de “2 Arada” ve “Kaçamak” adlı iki ayrı filmle izleyicilerin karşısına çıkıyor. Öyle ki, bu iki film için de ayrı fragman bile hazırlanmış. Oldukça meşakkatli olmalı.

2. Önce “2 Arada” bize merhaba diyecek!

Perde açıldığında bizleri önce “2 Arada” filmi karşılayacak. Arabalı vapurda çalışan “Metin” adlı karakterin yaşadığı dramaya şahit olacağız 1 saat boyunca. 2 Arada fragmanından da anlaşılabileceği gibi, daha çok hüzünleneceğimiz bir filme benziyor. Cem Yılmaz’ın daha önce ne kadar yine komedi türünde olsa da bizi hüzünlendiren filmleri olmuştu; buna en güzel örnek şüphesiz ki İftarlık Gazoz. Küçük çocuğun büyüme serüvenine tanık olurken hem gülmüş hem de aynı zamanda yaşadığı acı gerçekleri görünce de ağlamıştık. O yüzden Yılmaz’ın dram türüne eğilmiş olması kesinlikle eğreti durmayacak, garanti ediyoruz!

3. Ardından bol kahkahalı ve heyecan dolu sahneler bizi bekliyor

“2 Arada”ya elveda dedikten sonra bu kez bizi gülmekten kırıp geçirecek yine 60 dakikalık “Kaçamak” filmi ile karşılaşacağız. Dramın üstüne biraz gülmek iyi gelir, o yüzden bazı ekşi sözlük yazarlarının dediği gibi filmin başını izleyip bu kısmını bırakayım demeyin sakın:) Bu kez eşlerine yalan söyleyip “felekten bir gün çalmak” için tanımadıkları kadınlarla otelde buluşan erkeklerin bu sırada uzaylılarla karşılaşmasını izleyeceğiz. Cem Yılmaz ise bu filmde “Ayzek” karakterine hayat verecek.

4. Cem Yılmaz’a şapka çıkartmak lazım

Filmin senaryosuna yıllarca emek veren, aylar boyunca ön hazırlıklarıyla ilgilenen Cem Yılmaz filmin hem yönetmeni hem senaristi hem de oyuncusu olarak karşımıza çıkıyor. Üstelik filmin, Ocak 2020’de vizyona girecek olan yine aynı şekilde iki hikayeden oluşan ikinci versiyonunda (Karakomik Filmler 2) da Cem Yılmaz beyazperdede izleyiciyle buluşacak.

5. Yapımcısı da Cem Yılmaz

Cem Yılmaz’ın CMYLMZ Fikirsanat adlı yapım şirketi ile NuLook adlı şirketin ortaklaşa ürettiği bu filmin dağıtımını ise UIP üstleniyor.

6. Devam filmi yakında izleyiciyle buluşacak

Filmin ikinci versiyonu olan Karakomik Filmler 2’de yine aynı format karşımıza çıkıyor. Emanet ve Deli adında iki ayrı filmi yine tek seansta izleyeceğiz. Film, 2020 yılının Ocak ayında vizyona girecek. Anlaşılan o ki, ekonomik kriz 2020’de de devam edecek..

7. Filmin vizyon tarihi sürekli değişti

Karakomik Filmler 1’in vizyon tarihi geçtiğimiz yıl 27 Haziran’da 18 Ocak olarak anons edilmiş ancak sonradan aralık ayında bu fikirden vazgeçilmişti. Geçtiğimiz yıl sinema sektöründe yaşanan “patlamış mısır krizi” ve bazı filmlerin (Yılmaz Erdoğan’ın Organize İşler: Sazan Sarmalı vb) vizyondayken internete düşmesi gibi sorunlar Cem Yılmaz’ı da vurdu. Sinemalarda bilet yanında patlamış mısır satıp biletin maliyetini düşürerek yapımcıların zarar etmesine yol açılması üzerine Yılmaz, “Film gösterime girmeyebilir” açıklamasında bulunmuştu. Sonrasında, bu yıl 26 Şubat’ta vizyon tarihi 25 Ekim 2019 olarak belirlenen film, en son Cem Yılmaz’ın sosyal medyadan duyurmasıyla 18 Ekim’de vizyona gireceği şeklinde karara bağlandı. E bizim de içimize su serpildi tabii.

8. Filmin oyuncu kadrosunda yok yok

Film, dev oyuncu kadrosuyla bile dikkat çekti ve aylardır sırf bu yüzden bile vizyona girmesi heyecanla beklendi. Filmin dört ayrı hikayesi olacağından bahsetmiştik; bu hikayelerin dördünde de Cem Yılmaz ve Can Yılmaz’ı göreceğiz. Bunun yanı sıra, Zafer Algöz, Ozan Güven, Necip Memili, Özkan Uğur, Can Yılmaz, Cemre Ebuzziya, Uraz Kaygılaroğlu, Bala Atabek, Umut Kurt, Özge Özpirinççi ve Cem Davran gibi isimler de ekrana geçecek. Bu isimler bile “film bize komedinin alasını yaşatacak” dedirtecek cinsten. Filmde, aynı oyuncular farklı karakterleri canlandırarak bizi yine şaşırtacak.

9. Fragmanı Black Mirror’a benzetildi

Ekşi Sözlük yazarlarından Voyager Altın Plak’a göre, filmin Kaçamak fragmanında 1.50’deki kısım Black Mirror’a benziyor. Haklı mı? Bizce haklı bir yandan çünkü zaten film, uzaylılardan vs bahsetmesiyle biraz bilim kurguya da kaymış oluyor.

10. Bilim kurgu işini bu kez becerdiler

Filmin bilim kurgu tarzında yapılan uzaylı sahneleri fragmanda bile çok başarılı bulundu ve şimdiden izlenmesi için sayılacak gerekçeler arasında yerini aldı.

11. Uzaylının makyajı 8 saat sürdü

Cem Yılmaz’ın spor hocası Sami Hamidi de filmde rol aldı. Uzaylı rolüyle kamera karşısına geçen Hamidi’nin makyajının arkasında ise büyük emek var. Hamidi’nin önce vücudunun ve yüzünün kalıbı çıkarıldı, sonra makyajı özel olarak yapıldı. Yapımı ise tam 8 saat sürdü.

12. Türk sinemasında bir ilk olmaya aday

Fragmanda hepimizi büyüleyen ve “Türk sinemasında ilk kez bu kadar başarılı bir uzay gemisi görüyorum” dedirten uzay gemisi sahnesi için ise yine büyük bir ekip çalıştı. 4 teknisyen, 6 heykeltıraş, 2 marangoz ve 2 demircinin bir araya geldiği ekip, uzay gemisini 16 günde tamamladı. 20 kişilik bir ekip, geminin 3D görüntüleri için 1000 Volt Post Prodüskiyon şirketinde tam altı ay boyunca sırf bu iş için çalıştı. Gerçekten takdire şayan!

13. Yine de yaşasın sinema

18 Ekim’de vizyona giren Karakomik Filmler önce “patlamış mısır” meselesiyle gündeme geldi, daha sonra Cem Yılmaz’a Twitter’dan linç kampanyası başlatıldı ve film boykot edildi. Filmin gişe başarısı nasıl olacak henüz bilmiyoruz ama her şeye rağmen, yaşasın sinema!

TRT’NİN İDDALI DİZİSİ BENİM ADIM MELEK REYTİNG REKORU KIRIYOR

Trt 1 in en iddalı yapımları arasında yer alan Benim Adım Melek dizisi yeni sezonun en çok ses getiren dizilerinden. Gelin dizinin ana konusuna bakalım.

Anneliğin, tüm zorluklara rağmen vazgeçmek değil aksine çocukların için hayata sımsıkı tutunmak olduğunu vurgulayan Benim Adım Melek; Melek’in, ailesi ve çocuklarıyla hayatını yeni baştan inşa etmesini konu alıyor. Nehir Erdoğan’ın Melek karakterine hayat verdiği dizide bir annenin ayakta kalma çabası ve üç çocuğuyla verdiği yaşam mücadelesine dikkat çekiliyor.

Melek’in hayattaki en kıymetlileri: Çocukları…

Melek, yaşadıklarından dolayı üç çocuğuyla baba ocağına dönerken bir yandan gözü yükseklerde olan kızı Defne’nin (Rabia Soytürk) başına buyrukluğu ve isyankarlığıyla mücadele edip, diğer yandan oğlu Kerem’in (Ulvi Kahyaoğlu) futbol sevdası yüzünden başına gelenlerle ve kavgacı tavırlarıyla uğraşacak. Küçük oğlu Seyit Ali (Poyraz Ar) ise her durumda mutlu olacak bir şey bulan hayat dolu karakteriyle her daim annesinin neşe kaynağı olmayı başaracak.

GÜNÜN SÖZÜ: İnsanlara akılları ölçüsünde söz söyleyiniz

HZ. MUHAMMED (S.A.V)