ÇİFTE BAYRAM

Mehmet Arif DEMİR
Tüm Yazıları
Nasıl olmasın ki? Bir tarafta "On bir Ayın Sultanı"na veda ederken gelen Ramazan Bayramı ile sevinip coşan gönüller, diğer yanda ise Arefe (Perşembe) günü başlayan büyük heyecan Rusya 2018 Dünya Kupası ile taşan gönüller. "Aramakla bulunmaz, meğerki rast gele" derdi büyükler, aynen öyle.

Hemen yarından sonra Perşembe akşamı memleket saati ile 18:00’de, dört yıldır büyük bir hasretle beklenen Dünya Kupası 2018, Rusya’da start alıyor. Açılış maçı ev sahibi Rusya ile Suudi Arabistan takımları arasında Moskova’daki meşhur Luzniki Stadında oynanacak. Perşembe günü öğleden sonranın resmi tatil olduğunu düşünecek olursak maç izlemek için daha uygun bir zamanlama bulunamazdı.

Ev sahibi olduğu için turnuva oynamadan Dünya Kupası’na katılan Rusya’nın hazırlık dönemi karnesi pek parlak değil. FIFA sıralamasında 70. sıraya kadar gerilediler (ama bu teknik bir konu, turnuva sonrası gerçek yerini bulacaktır.). Bizimle geçen hafta yaptıkları hazırlık maçının ilk yarısında fırtına gibiydiler. Suudi Arabistan ise FIFA World Ranking’de şu anda 67. sırada. Asya elemeleri B Grubunu Japonya’nın ardından ikinci sırada tamamlayarak katılım hakkı aldılar. Şili ile Copa America’yı kazanan İspanyol J. A. PIZZI var takımın başında ve ülke olarak bu beşinci Dünya Kupası iştirakleri.

Mübarek Ramazan Bayramı’nın ilk günü olan Cuma’nın programında ise saat 15:00’de Mısır ile Uruguay’ın maçı var. Akşam seansında saat 18:00’de Fas ile İran gece seansında saat 21:00’de ise İspanya-Portekiz maçları bizi bekliyor. İspanya son şampiyonanın favorisi iken ikinci turu göremeden elendiği için bu sene yoğurdu üfleyerek yemekte fayda var. Portekiz’de de Ronaldo’nun veda turnuvası olduğu için neler yapacak bekleyip göreceğiz.

Bayramlaşma ziyaretleri sırasında beyefendilerin gözleri televizyonlara odaklı olacağı için hanımefendilerden bu bayram için anlayış rica ediyoruz. Ya da ziyaret programlarını maç aralarına sıkıştırmak gerekecek ki hangisi olsa bize uyar. Bir tanesi yılda bir, diğeri dört yılda bir olunca ve bu sene çakışınca, bu kadarcık anlayış beklemek hakkımız sanırım!

Bayramın ikinci günü ise ağır abiler yavaş yavaş piste çıkıyorlar kendilerinden beklenen gösteriler için. Cumartesi tam dört maç var gözlere şenlik; öğlen saat 13:00’de Fransa, Kıta Ülke Avustralya ile 16:00’da Messi’li Arjantin, İzlanda ile akşam 19:00’da Peru, Danimarka ile ve gecenin kapanış maçında Hırvatistan, Nijerya ile saat 22:00’de karşılaşacak.

Pazar gününün programı ise üç maç üzerinden. Arada akraba, komşu ziyaretleri için küçük bir “es” bile yok maalesef. Biri bitiyor öbürü başlıyor. Önce saat 15:00’de Kosta Rika-Sırbistan maçı var, akşam seansında saat 18:00’de Alman Panzerleri ile Meksika oynayacak. Gecenin kapanışında ise turnuvaların doğal favorisi ve gönüllerin şampiyonu Brezilya, İsviçre ile 21:00’de oynayacak.

18 Haziran Pazartesi günü mesai başlayacağı için çifte bayram Pazar gecesi Brezilya maçı ile sona eriyor, hafta başından itibaren bu sefer çalışanlar 15:00 ve 18:00 maçlarını seyretmek için türlü formüller geliştirmeye başlayacaklar. Neyse ki bu turnuva hemen komşumuzda yapılıyor da saat farkı sebebiyle absürt saatlerde televizyon başında gecelemiyor/sabahlamıyoruz. Maazallah başka bir kıtada yapılsaydı (2026 mesela Amerika-Kanada-Meksika’da olacakmış) halimiz nice olurdu.

Açılış için şimdilik bu kadar, bu vesileyle hepimize güzel bir çifte bayram diliyorum.