​ÇİN'İN 2020 TURİZM HEDEFLERİ DUDAK UÇUKLATIYOR

Gülay YÜCEL 15 Kas 2017

Gülay YÜCEL
Yanlış okumadınız, ben de ilk okuduğumda "nasıl?" dedim kendime..

Yanlış okumadınız, ben de ilk okuduğumda “nasıl?” dedim kendime.. 

Çin, tüm dünyayı şaşırtmaya devam ededursun, 2020 hedeflerinin detayları özellikle turizm sektöründe büyük heyecan yarattı. 

Turizm yatırımının 2 trilyon Yuan (yaklaşık 300 milyar dolar), turizm harcamalarının ise 7 trilyon Yuan (yaklaşık 1 trilyon dolar) olması öngörülüyor.

Çin Devlet Turizm Yönetimi’nin, turizmin geliştirilmesine ve bu alanda gelirin artırılmasına yönelik bir dizi büyük proje başlatacağını açıkladığı raporunda ortaya çıkan bu rakam, Çin’in üç sene sonra bugünkü dünya toplam turizm gelirine yakın harcama yapacağını gözler önüne seriyor.

Çin Devlet Turizm Yönetimi’nin öngördüğü bir başka rakam da, 2020 yılına kadar sektöre yapacağı 2 trilyon Yuan’lık yatırımlarla sektörde istihdam edilen toplam kişi sayısının 50 milyonu aşacak olması. Bu da beraberinde her yıl 2 milyon kişinin turizm sektöründe iş fırsatını buldukları için yoksulluktan kurtarılması anlamı taşıyor.

Bir başka heyecan noktası da, Çin Devlet Turizm Yönetimi’nin önümüzdeki günlerde kamuya yönelik hizmet, önemli turistik mekânların yapılandırılması, turizme dayalı yoksullukla mücadele, kızıl turizm gibi bir dizi önemli projeyi başlatacağını duyurmuş olması. Söz konusu projelerin altyapı tesislerine odaklanacağına işaret edilen açıklamada, özel sermayenin kamu turizmine katılımını da pekiştireceği belirtiliyor.

2025'te İstanbul

Londra merkezli "Euromonitor International” adlı araştırma grubu dünyanın turistler için en popüler 100 kenti listesini yayımladı. İstanbul listeye 15. sıradan girebildi.

Bu raporunda ilgi çeken noktası ileriye dönük projeksiyonu oldu.

Rapora göre, 2020 yılında İstanbul’a 9,5 milyon, 2025'te ise 11 milyondan fazla turist bekleniyor. 

2016 yılında ilk 100 şehre toplamda 558 milyon uluslararası ziyaretin gerçekleştiği ve dünya çapında 1,2 milyar yolculuk yapıldığı aktarılırken, en az 24 saatlik konaklamayı içeren ziyaretlerin baz alınarak hazırlandığı listede, İstanbul'u 2016 yılında 9,1 milyon kişinin ziyaret ettiği, 2017'de ise bu sayının 8,64 milyon olmasının beklendiği belirtildi.

Diğer yandan, önceki günlerde Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Aydın, Türkiye'ye gelen turist sayısının 2017'de yükselişte olduğunu belirterek, "Rusya başta olmak üzere İngiltere, Almanya gibi ana pazarlardan gelen ziyaretçi sayısında yaşanan artışla bu yılın ilk 9 ayında 26 milyon turist sayısına ulaştık." açıklamasını yapmıştı.